6V6 preamp maar dan anders

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13393
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor Ah!buis » za 10 aug 2019, 11:14

democles schreef:Bedankt Bert,maar ik heb nog wat liggen. :lol:

Ik wacht maar even op het antwoord van Anne.
Als je 't mij vraagt, volledig nutteloos hier.
Behalve dan als bezigheidstherapie :lol:
Gewoon een kathodeweerstand met een dikke elco erover.Is ook een automaat, meer stroom lijdt tot meer negatieve roosterspanning en omgekeerd.
Het spanningsverlies is enkel een overweging bij vemogenstrappen.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4085
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor democles » za 10 aug 2019, 11:57

Bedankt Anne,

Nutteloos moeilijk doen dus.

Gebruikersavatar
disco
Berichten: 212
Lid geworden op: ma 07 jan 2008, 21:03
Locatie: Woerden

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor disco » di 13 aug 2019, 15:50

Een bias-regelaar is handig voor push pull maar per definitie nooit voor single ended :)

Wat je zou kunnen doen (om tegenfase te voorkomen) is de 6V6 als kathodevolger te gebruiken. Met een dikke condensator de kathode aftappen, met een half meg naar aarde. Je verliest dan wel de versterking en daarmee ook het grootste deel van de harmonischen, zodat je net zo goed een potmeter kunt gebruiken om het volume te regelen. Of een autoformer natuurlijk, maar daaraan hangt een prijskaartje, tenzij je zelf een kleine ringkern kunt wikkelen en aftakkingen volgens logaritmische schaal kunt uitrekenen.

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4085
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor democles » wo 14 aug 2019, 1:13

Hallo,Disco

Kathode volger wordt hem niet,geen versterking alleen verkleuring :lol:

Autoformer?? beetje over de top lijkt me. :?

Ben er nog niet uit wat het wordt.

Waarom geen biasautomaat voor single ended?
Wat is er op tegen,afgezien van de grotere schakeling er omheen. :D

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13393
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor Ah!buis » wo 14 aug 2019, 14:03

democles schreef:Waarom geen biasautomaat voor single ended?
Wat is er op tegen,afgezien van de grotere schakeling er omheen. :D
Behalve dat idd eigenlijk niks.
De ruststroom komt er niet zo nauwkeurig op aan, geen last van magnetiseren van de UGT door onbalans van de instelling eindbuizen.
En een kathodeweerstand regelt ook automatisch de ruststroom bij.
Het verschil is wel dat de ruststroom afneemt bij verouderen met een kathodeweerstand, een automaat houdt de stroom konstant.
Als het echt moet (kriebelt :lol: ) kan het eenvoudiger, bij SE kan wel de gemiddelde stroom de instelling bepalen.
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6419
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor Bert61 » wo 14 aug 2019, 14:50

Demo overdrijft niets :goeie: En hij was de eerste en hier :goeie: :goedzo:
ook uit geprobeerd in de CTA4.3 en het werkt geweldig
Komplimenten aan het Team die dit mogelijk gemaakt heeft
Ik gaf de vraag meen ik
Anne Willy MTB Demo Pjotr Marcel G doken er op als een geit op een haverkist
Dank jullie nogmaals :dank: :dank: :dank:
En het verslaat met verve de andere biasautomaten
En voor iedereen beschikbaar in 3 verschillende uitvoeringen :!:
Mono Stereo en een voor buizen waar minder dan 20 volt negatief maximum is
Printjes zijn nog beschikbaar :relax:
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Bas Horneman
Berichten: 564
Lid geworden op: ma 13 mar 2006, 12:21
Locatie: Middenmeer (NH)

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor Bas Horneman » wo 14 aug 2019, 16:29

Wa kosten ze? En de onderdelen. Sorry ben lui.
If you see the speaker cone moving it's not hifi.

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4085
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor democles » wo 14 aug 2019, 16:35

Allereerst Anne, geweldig wat je weer uit de hoge hoed tovert :goedzo: :goeie:

Als ik de schakeling zie begint het wel te jeuken dit uit te proberen :-k

Hoe haal ik die -35v uit de 50v wikkeling?

En er zullen nog wel meer vragen komen :lol:

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6419
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor Bert61 » wo 14 aug 2019, 17:58

Bas Horneman schreef:Wa kosten ze? En de onderdelen. Sorry ben lui.

Printjes zijn Gratis Bas , maar alleen als je er ook een push pull versterker bouwt O:)
Stuur maar een pb met adres en welke je wilt
Het is service ZBA
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
disco
Berichten: 212
Lid geworden op: ma 07 jan 2008, 21:03
Locatie: Woerden

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor disco » wo 14 aug 2019, 18:49

democles schreef:Hallo,Disco

Kathode volger wordt hem niet,geen versterking alleen verkleuring :lol:

Autoformer?? beetje over de top lijkt me. :?

Ben er nog niet uit wat het wordt.

Waarom geen biasautomaat voor single ended?
Wat is er op tegen,afgezien van de grotere schakeling er omheen. :D


Het nut van de biasautomaat lijkt me duidelijk: verlaging van de THD door betere onderdrukking van H2 omdat de schakeling je in staat stelt een precieze cancelling te bereiken. Wat wil je in SE cancellen?

De kathodevolger staat te boek als een schakeling die lage vervorming kent, net zoals de autoformer volumeregeling. Ik ben al lange tijd een tevreden gebruiker van Pieter Treurniets' producten, niets mis mee.

Gebruikersavatar
disco
Berichten: 212
Lid geworden op: ma 07 jan 2008, 21:03
Locatie: Woerden

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor disco » wo 14 aug 2019, 19:16

Ah!buis schreef:
democles schreef:Waarom geen biasautomaat voor single ended?

Als het echt moet (kriebelt :lol: ) kan het eenvoudiger, bij SE kan wel de gemiddelde stroom de instelling bepalen.
Anne


Om een positieve bijdrage te leveren... wat wordt de belasting van de 6V6 hier Anne?
En van de aansturende trap?
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
disco
Berichten: 212
Lid geworden op: ma 07 jan 2008, 21:03
Locatie: Woerden

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor disco » wo 14 aug 2019, 19:53

Hier wordt zowel de gelijkstroom als ook de gelijkspanning vastgepind terwijl de belasting voor de buis lager is. Schema is niet van mijzelf hoor maar misschien een aardige suggestie omdat je geen extra voedingsspanning nodig hebt.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13393
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor Ah!buis » wo 14 aug 2019, 20:52

disco schreef:Om een positieve bijdrage te leveren... wat wordt de belasting van de 6V6 hier Anne?
En van de aansturende trap?
Als het voor dat Salas ding dient, 6V6-triode Ra=5k moet het ingesteld op 22mA en dan versterking 15dB.
De belasting aan de ingang is de lekweerstand (330k).
Die schakeling met twee transistors is de klassieke stroombron bij de kathode.Kan ook met een 7805 ofzo.Is geen automaat, is een potentaat, legt de stroom op. :lol:
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13393
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor Ah!buis » wo 14 aug 2019, 21:03

democles schreef:Hoe haal ik die -35v uit de 50v wikkeling?
Wat dacht je van een zenerdiode ? O:)
Op50~.png
Je kunt de toevoeging ook voor twee stuks gebruiken, maar dan de 10k serieweerstand verlagen naar 4k7. Spaart een zener, weerstand elco en diode uit.
Die 1µF is zowat uit de duim gezogen, heb je bijv 4,7µ of 10µ liggen ... :relax:
En er zullen nog wel meer vragen komen :lol:
Je doet maar, toch niet veel anders te doen :sure:
Anne
:oops: nulletje verkeerd ! niet 1µ maar 10µ voor enkele uitvoering, voor twee samen dan 22µ , mag wel groter niet kleiner.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
disco
Berichten: 212
Lid geworden op: ma 07 jan 2008, 21:03
Locatie: Woerden

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor disco » do 15 aug 2019, 11:33

Ah!buis schreef:
disco schreef:Om een positieve bijdrage te leveren... wat wordt de belasting van de 6V6 hier Anne?
Als het voor dat Salas ding dient, 6V6-triode Ra=5k moet het ingesteld op 22mA en dan versterking 15dB.
Die schakeling met twee transistors is de klassieke stroombron bij de kathode.Kan ook met een 7805 ofzo.Is geen automaat, is een potentaat, legt de stroom op. :lol:
Anne

Ja, die inderdaad. De kathodeweerstand in zijn ontwerp verlaagt de versterking van de schakeling. De met u+1 vermenigvuldigde kathodeweerstand blijft parallel aan de 5K anodebelasting, zodat vanwege toepassing van negatieve roosterspanning (t.o.v. autobias) de uitgangsweerstand afneemt, wat alleen maar een goede zaak is natuurlijk. Is zoveel versterking wel gewenst in een voorversterker? Als we nu eens anode naar rooster terugkoppeling aanbrengen, om de trap ongeveer unity gain te maken? Dan zal hij ook minder harmonischen produceren.... :relax:

inderdaad, een echte kathode dictator :) Ik zie overigens wel een verschil met een 7805 als ik de wisselspanning beschouw.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13393
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor Ah!buis » do 15 aug 2019, 14:22

Zowel de kathodeweerstand bij de Salas als de stroombron hebben voor wisselspanning geen invloed, er zit een dikke elco over.
Trouwens met een niet ontkoppelde stroombron aan de kathode komt er geen wisselspanning uit de anode, stroom bijft konstant.
Terugkoppelen anode-rooster is wel mooi, open ingang=max.tegenkoppeling, weinig bromgevoelig.Maar versterking is bron-impedantie afhankelijk, niet altijd wenselijk.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
disco
Berichten: 212
Lid geworden op: ma 07 jan 2008, 21:03
Locatie: Woerden

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor disco » do 15 aug 2019, 15:35

Ah, de kathode wordt ontkoppeld, dat was me ontgaan. In dat geval zul je zeker met een ongebruikelijk hoge versterking uitkomen voor een voorversterker. Ik zocht hem er even bij voor alle duidelijkheid.

Zie nu wat je bedoelt, C2 hoort aan aarde ;)

Wat is wenselijk, is dat eigenlijk al vastgesteld? Misschien een permanent variabele instelling om zowel versterking en H2 te doseren?







Ik zie een spanningsdeler op het rooster, dat is uiteraard niet de bedoeling omdat het voor een ongewenste bias zorgt. Wat gebeurt als we R1 weglaten... de voeding is kortsluiting voor het audiosignaal.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13393
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor Ah!buis » do 15 aug 2019, 16:16

disco schreef:Wat is wenselijk, is dat eigenlijk al vastgesteld? Misschien een permanent variabele instelling om zowel versterking en H2 te doseren?
Daar vraag je wat :-s
Moet Demo maar 's uitleggen :lol:
Wat gebeurt als we R1 weglaten... de voeding is kortsluiting voor het audiosignaal.
Dan wordt het rooster meer positief dan de anode, schiet de kathode omhoog kost vermoedelijk het leven van Q1 en C2.En mogelijk ook de buis, de meeste kathodestroom gaat niet meer naar de anode maar het rooster, hangt af van de serieweerstand met P1.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
disco
Berichten: 212
Lid geworden op: ma 07 jan 2008, 21:03
Locatie: Woerden

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor disco » vr 16 aug 2019, 7:18

Demo is er hard over na aan het denken :think:

De eenvoudigste oplossing om de versterking van de trap te reduceren lijkt me een opgedeelde R3. C3 met R6 in plaats van C2 met R5.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4085
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor democles » vr 16 aug 2019, 16:28

Demo is er hard over na aan het denken :think:


Voor zover dat gaat,na de verjaardag van gisteren............. :mrgreen:

Kan ik dit alles combineren met wat Anne bedacht heeft?

Wordt wel steeds complexer :think:

Gebruikersavatar
disco
Berichten: 212
Lid geworden op: ma 07 jan 2008, 21:03
Locatie: Woerden

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor disco » za 17 aug 2019, 9:11

De Negatieve Rooster Spanning die Anne hierboven publiceerde is prima bruikbaar mits men een extra voedingsspanning aanlegt. De schakeling inverteert echter nog steeds, Piet droeg hiervoor een oplossing aan. Als men de voorversterker niet wil laten versterken en niet wil laten verzwakken, kunt je de load opdelen totdat de gewenste 1:1 verhouding is bereikt (paars getekend). De optionele terugkoppeling is in oranje weergegeven en zal moeten worden afgestemd met rekenwerk of een spice simulatie.

C0 in de tekening hierboven kun je weglaten mits de bron geen offset kent, wat bij sommige zelfgenutselde DA-converters nog wel eens het geval wil zijn.

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4085
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor democles » zo 18 aug 2019, 0:58

verzwakken, kunt je de load opdelen totdat de gewenste 1:1 verhouding is bereikt (paars getekend). De optionele terugkoppeling is in oranje weergegeven en zal moeten worden afgestemd met rekenwerk of een spice simulatie.


En dat is nu net waar ik op afhaak :?

Ben een bouwer geen berekenaar.

Heb wel een idee,en kan een versterker bouwen,tekening lezen, en logisch opbouwen,maar als het op simulaties aankomt moet ik afhaken.

Bedankt voor de moeite allemaal,maar hier kan ik niks mee. :(

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13393
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor Ah!buis » zo 18 aug 2019, 11:26

Hoeft niet zo moeilijk te zijn.
Waarom disco de versterking wil verminderen ?? Volgens Salas 15dB ofwel goed 3x , is zoveel niet.
En in de vakantietijd een beetje Grieks doen kan toch :lol:
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
disco
Berichten: 212
Lid geworden op: ma 07 jan 2008, 21:03
Locatie: Woerden

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor disco » zo 18 aug 2019, 13:51

Waarom unity gain? Dat zou een doelstelling mogen heten :) Het is zo lastig volume regelen als je op "negen uur" de eindversterker al maximaal hebt loeien. Dat maximum wil je pas op "vijf uur" ontmoeten.

Maarre demo, het is allemaal niet zo ingewikkeld hoor. Je moet je voorstellen dat het volledige uitgangssignaal over de weerstand boven de anode staat. Als je daarvan slechts een deel zou willen benutten, deel je deze weerstand op in twee exemplaren die bijelkaar ongeveer weer op de oorspronkelijke 5K uitkomen.
Rekenvoorbeeldje: Stel je wilt 2Vrms (spanning die je multimeter aangeeft) maximaal op je uitgang hebben maar er komt nu 6Vrms uit met de knop op maximaal. Dan deel je de 5K op in een 0,67 maal 5K = 3350 ohm en eentje van 0,33 maal 5K = 1650 ohm. Hiervoor gebruik je twee 3K3 parallel en die hang je aan de voeding. Aan het andere uiteinde bevestig je nog een 3K3 die vervolgens naar de anode gaat. Op het knooppunt komt je condensator, zie paarse tekening in mijn schema.

Als je NRS gebruikt in plaats van de oorspronkelijke autobias, dient de potmeter te worden geïsoleerd van de NRS met een condensatortje. Wat de ingangsimpedantie precies is weet ik niet maar neem voorlopig maar 100nF/100V voor C0.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13393
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor Ah!buis » zo 18 aug 2019, 14:45

Door de tegenkoppeling naar de ingang wordt de impedantie daar veel lager, vraagt een extra dikke C0.
Met de tegenkoppeling ervoor ziet die C0 nog enkel de lekweerstand en kan veel kleiner.
En aftappen van de uitgang ipv de anode scheelt weer een C !
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot, NoTrebel en 0 gasten