6V6 preamp maar dan anders

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4080
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor democles » za 03 aug 2019, 17:11

Op Diyaudio heeft meneer Salas een 6V6 als triode geschakelde voorversterker ontworpen.

Salas6V6GTlinePream.gif


Het nadeel van dat ding is dat de fase 180 graden draait.

Is het mogelijk twee 6V6 buizen te gebruiken in triode geschakeld en daarmee geen fase verschuiving te creëren?

Misschien heeft Anne een idee?
Of iemand anders.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13382
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor Ah!buis » za 03 aug 2019, 19:37

democles schreef:Op Diyaudio heeft meneer Salas een 6V6 als triode geschakelde voorversterker ontworpen.
Het nadeel van dat ding is dat de fase 180 graden draait.
Is het mogelijk twee 6V6 buizen te gebruiken in triode geschakeld en daarmee geen fase verschuiving te creëren?

Misschien heeft Anne een idee?
Of iemand anders.
Een 6AS7 of 6080 gebruiken ? :lol:
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4080
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor democles » za 03 aug 2019, 20:12

Ik bedoelde eigenlijk 2x 6V6 per kant, dus totaal 4.

De buizen die jij noemt ken ik ook niet.

Piet1950
Berichten: 126
Lid geworden op: wo 18 mei 2016, 15:34
Locatie: Alblasserwaard

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor Piet1950 » za 03 aug 2019, 20:38

Bedoel je zoiets?

Piet

Voortrapje.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4080
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor democles » za 03 aug 2019, 21:20

Ja,

Bedankt Piet.

Maar gaat dat werken?

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13382
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor Ah!buis » za 03 aug 2019, 21:41

democles schreef:De buizen die jij noemt ken ik ook niet.
Zijn stevige dubbel-triodes :kwijl:
Ik bedoelde eigenlijk 2x 6V6 per kant, dus totaal 4.
Als je toch bezig bent, maak er 6 van :rock: :lol:
Voortrap.jpg
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4080
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor democles » za 03 aug 2019, 21:53

Denk dat dat een beetje veel word. :lol:

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4080
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor democles » di 06 aug 2019, 0:11

Dan hier maar wat ideeën op doen :-k

Voor iets nieuws.............. :mrgreen:

http://lilienthalengineering.com/100-am ... -2-1945-54

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13382
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor Ah!buis » di 06 aug 2019, 13:26

democles schreef:Dan hier maar wat ideeën op doen :-k

Voor iets nieuws.............. :mrgreen:

http://lilienthalengineering.com/100-am ... -2-1945-54
Wat moet je hier mee ?
Er staat welgeteld één voorversterker in en dan nog wel uit België :D
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4080
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor democles » di 06 aug 2019, 14:12

Ja 1 voorversterker,maar de rest vond ik ook leuk om te lezen,had deze site nog niet gevonden.

Weet nog niet wat ik met die 6V6 kan?

Salas vertelde dat het geluid van de 6V6 in triode in de buurt kwam van het geluid van een DHT (direct verhitte triode) .

Gezien mijn probeersels met de 4P1L ,ook DHT, leden tot een zeer mooi geluid kwa voorversterker,maar met als nadeel , wilde ik dat goed krijgen ,ik twee kasten moest bouwen,1 voor de voeding en 1 voor de versterker. :?
Wordt dan weer zo,n bakbeest......... :mrgreen:

Vandaar 6V6 in triode.

Had nog een trafo liggen met 300v en 340v/ 250mA aftakkingen.
Zit ook 50v aansluiting op, 6V6 voorversterker met biasautomaat :think: :lol:
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13382
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor Ah!buis » di 06 aug 2019, 17:08

Als de vervorming van en 6V6 zo mooi is :sure: kun je een 6AQ5 ervoor nemen, is hetzelfde in een mini-jasje.
Omdat eindbuizen niet gemaakt zijn voor kleine signalen geeft dat meer brom en microfonie.
Dus gelijkstroom gloeien en op een verend voetje.
In allerlei bochten wringen om een buis te gebruiken waar die eigenlijk niet geschikt voor is ?
democles schreef:Ik wist dat er iets mis met me was,maar wat ? :-k :lol:
Hoort bij de hobby zullen we maar zeggen ](*,)
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Bas Horneman
Berichten: 564
Lid geworden op: ma 13 mar 2006, 12:21
Locatie: Middenmeer (NH)

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor Bas Horneman » di 06 aug 2019, 17:39

Het nadeel van dat ding is dat de fase 180 graden draait.

Wat is daar nadelig aan?
If you see the speaker cone moving it's not hifi.

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4080
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor democles » di 06 aug 2019, 19:18

Bas Horneman schreef:
Het nadeel van dat ding is dat de fase 180 graden draait.

Wat is daar nadelig aan?


Meestal bouw ik in fase.

Omdat eindbuizen niet gemaakt zijn voor kleine signalen geeft dat meer brom en microfonie.


microfonie is niet mijn ding,bedankt Anne,zet het maar uit mijn hoofd denk ik en zoek maar naar iets anders met deze trafo .

Gebruikersavatar
Bas Horneman
Berichten: 564
Lid geworden op: ma 13 mar 2006, 12:21
Locatie: Middenmeer (NH)

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor Bas Horneman » wo 07 aug 2019, 12:02

Heb ook een 6v6 pre gebouwd. Microfonie had ik geen last van. Wel van brom. Opgelost met DC.
If you see the speaker cone moving it's not hifi.

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4080
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor democles » wo 07 aug 2019, 12:43

Kun je het geluid omschrijven Bas.
Waar komt het bij in de buurt?

Gebruikersavatar
Bas Horneman
Berichten: 564
Lid geworden op: ma 13 mar 2006, 12:21
Locatie: Middenmeer (NH)

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor Bas Horneman » wo 07 aug 2019, 12:55

Altijd moeilijk en persoonlijk..en in mijn systeem vond ik het grootser...macho maar muzikaal.
If you see the speaker cone moving it's not hifi.

Gebruikersavatar
Bas Horneman
Berichten: 564
Lid geworden op: ma 13 mar 2006, 12:21
Locatie: Middenmeer (NH)

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor Bas Horneman » wo 07 aug 2019, 12:56

Geloof dat ik het "bold" beschreven heb op diyaudio.
If you see the speaker cone moving it's not hifi.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13382
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor Ah!buis » wo 07 aug 2019, 13:35

Bas Horneman schreef:Geloof dat ik het "bold" beschreven heb op diyaudio.

Bij ons "bold" nen otto :lol:
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Bas Horneman
Berichten: 564
Lid geworden op: ma 13 mar 2006, 12:21
Locatie: Middenmeer (NH)

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor Bas Horneman » wo 07 aug 2019, 15:15

Bij ons "bold" nen otto :lol:
Anne

Wablief? :lol:
If you see the speaker cone moving it's not hifi.

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4080
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor democles » do 08 aug 2019, 16:02

Gevonden,klinkt aardig :D

https://vimeo.com/250024515

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4080
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor democles » vr 09 aug 2019, 14:39

Stel ik bouw dit ding,zou ik dan de biasautomaat kunnen gebruiken?

Op de trafo zit een 50v aftakking,voor evt. negatief.

Volgens mij staat de buis op iets van 20mA ,

Met een kathode weerstand van 27 ohm zou dat willen,of is het niks voor een voorversterker?

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6395
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor Bert61 » vr 09 aug 2019, 22:25

Zou niet weten waarom die bias autiomaat niet werkt op een voorversterker
Ik heb nog printjes welke zou je willen de stereo uitvoering ? Met de LT1014 Peet
Of twee mono printjes met de LT1013
Kan ze ook gewoon alle 3 naar je opsturen in enveloppe O:)
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4080
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor democles » vr 09 aug 2019, 23:19

Bedankt Bert,maar ik heb nog wat liggen. :lol:

Ik wacht maar even op het antwoord van Anne.

Gebruikersavatar
Bas Horneman
Berichten: 564
Lid geworden op: ma 13 mar 2006, 12:21
Locatie: Middenmeer (NH)

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor Bas Horneman » vr 09 aug 2019, 23:26

Heb je wat meer info of linkje voor je bias automaat.
If you see the speaker cone moving it's not hifi.

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4080
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: 6V6 preamp maar dan anders

Berichtdoor democles » vr 09 aug 2019, 23:46

Het is even lezen,

Maar hier staat alles.

viewtopic.php?f=7&t=9507

Was de eerste die het toepaste in een GU-50 PP versterker \:D/
Ondertussen meer forumleden. :dank:

Hoe werkt het in het kort.

De automaat heeft een referentie spanning en meet aan de kathode weerstand de spanning.
De automaat stuurt langzaam de negatieve spanning naar de buis bij, tot de referentie spanning gelijk is aan de spanning over de kathode weerstand.
Door nu de kathode weerstand aan te passen varieer je het punt waarop de automaat regelt,en daarmee dus meer of minder mA door de buis.



Grote voordelen van de automaat: Geen gepaarde buizen meer nodig,je hoeft niks meer met de hand in te regelen,als er een buis mee kapt of aan zijn einde is vliegt je zekering er uit.
Dus je kunt in principe zo lukraak buizen inpluggen :lol:


[ Bekijk op youtube ]
Laatst gewijzigd door democles op za 10 aug 2019, 11:54, 1 keer totaal gewijzigd.


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot, metabaron, Pinterestbot en 1 gast