aardlusbrom Gainclone

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 20653
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: aardlusbrom Gainclone

Berichtdoor ds23man » di 09 jul 2019, 12:11

Nog wat dingen:

Er mist een condensator op de versterkerprintjes.

Netschakelaar is waarschijnlijk niet geschikt voor dit vermogen/spanning.

Ik kan nergens een verbinding vinden van voedingsnul naar de kast.
Fusion Filterdesign

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22510
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: aardlusbrom Gainclone

Berichtdoor ray5150 » di 09 jul 2019, 12:28

ds23man schreef:Nog wat dingen:

Er mist een condensator op de versterkerprintjes.

Klopt, zo te zien is dat de ingangs-condensator.

ds23man schreef:Netschakelaar is waarschijnlijk niet geschikt voor dit vermogen/spanning.

Denk dat het wel zal gaan. bij mij was er wel eens eentje gaan smelten, maar dat was in een klasse-a bak. dit trekt nominaal natuurlijk lang niet zoveel stroom.
In het exemplaar van triodedick waar naar verwezen word zit er ook eentje.

ds23man schreef:Ik kan nergens een verbinding vinden van voedingsnul naar de kast.

Nee, ik ook niet. die is dan weer wel door triodedick toegepast. denk dat hier iemand met audiofiele neigingen is bezig geweest.
Word nog een hele toer om dat weer allemaal recht te breien.

toetertje
Berichten: 1744
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 18:05
Locatie: Omgeving Enkhuizen.

Re: aardlusbrom Gainclone

Berichtdoor toetertje » di 09 jul 2019, 12:44

Klopt het aansluiten van de gelijkrichting wel?
Met de centertap rechtstreeks naar de voedingsprint, en de 2 wikkelingen naar de
gelijkrichter, staat toch de dubbele spanning op de gelijkrichter??

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22510
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: aardlusbrom Gainclone

Berichtdoor ray5150 » di 09 jul 2019, 14:07

Ja, zo hoort het ook bij een symmetrische voeding. hoe had je het anders willen doen ?
Zie plaatje voor een schematische weergave :
Dual power supply.png


Welliswaar is de dubbelle gelijkrichter in dit geval errrug overdreven. eentje kan het makkelijk op zijn sloffen bijbenen. die dingen kunnen iets van 25 Ampère hebben.
Die twee stukken 2.5 mm² massief koper zijn dan ook niet erg zinvol. beter had geweest om getwist en geisoleerd soepel draad toe te passen, en deze met fastons op de gelijkrichter aan te sluiten.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13393
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: aardlusbrom Gainclone

Berichtdoor Ah!buis » di 09 jul 2019, 15:30

Behalve de net-aarde zie ik ook nergens een verbinding aan de kast :o
Lijkt me 't best om de aardkanten van de twee ingangen aan elkaar te zetten en die dan samen door 100Ω aan de kast te verbinden (links).
Als niks helpt kun je nog de voedingen splitsen, elke versterker één wikkeling, en dan enkelfasig gelijkrichten (rechts).
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
ArjanH
Berichten: 3
Lid geworden op: ma 08 jul 2019, 23:04

Re: aardlusbrom Gainclone

Berichtdoor ArjanH » di 09 jul 2019, 21:25

De laatste oplossing is een vervanging van de Dual Mono oplossing die eigenlijk 2 trafo's nodig heeft.
Je kan natuurlijk ook de twee galvanisch gescheiden wikkelingen gebruiken om een dual mono concept te realiseren...echter hier ten koste van de dubbelfasige gelijkrichting.
Ik denk dat 2 trafo's het beste is en deze oplossing een redelijk alternatief.

Ik blijf er echter bij dat de als je een kast gebruikt dat dan beide kanalen ergens geaard moeten worden (zodat het geleidende chassis een afscherming vormt om de versterker(s) )...bij voorkeur dus aan de ingangs-cinch bussen op het chassis. Als je 2 chassis gebruikt kan elk kanaal in zijn eigen chassis op die manier geaard worden. Uiteindelijk komen de signaalaardes toch ergens bij elkaar...zeker in de signaal bron

Buisbuzz
Berichten: 67
Lid geworden op: zo 17 jan 2016, 9:09

Re: aardlusbrom Gainclone

Berichtdoor Buisbuzz » wo 10 jul 2019, 8:42

85E78F31-3A81-4952-82D1-3F2B9759525D.jpeg
Dag allen,

Heel hartelijk dank voor alle input. Het begint me alleen wel wat te duizelen. Er zijn blijkbaar allerlei opties. De optie van Ahbuis ziet er neem ik aan uit zoals op bijgevoegde foto? Wat dus betekent dat signaal en aarde NIET moeten worden kortgesloten zoals Ray 5150 voorstelt?

Ik zal alle voorstellen achter elkaar uitproberen tot het probleem is opgelost.Overigens, nog even terug naar mijn allereerste bericht: het is alleen een probleem bij mijn Kirishima backloaded Horns met Fostex 206 breedbanders. De combinatie van erg gevoelige speaker en gigantische kast zorgt ervoor dat de aardlusbrom onacceptabel is. Op minder gevoelige en kleinere kasten is het eigenlijk geen probleem. Je hoort de brom dan niet op luisterpositie. Op zich klinkt de versterker wel erg goed (ondanks de onvolkomenheden die jullie ontdekken - of heeft hij dat wellicht bewust zo gedaan uit audiofiele overwegingen?)

Nogmaals dank voor het meedenken. Wat een fantastisch forum is dit toch!

Anko
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Buisbuzz
Berichten: 67
Lid geworden op: zo 17 jan 2016, 9:09

Re: aardlusbrom Gainclone

Berichtdoor Buisbuzz » vr 12 jul 2019, 10:15

A24425CD-6B62-4EE7-9024-124FCA4DBE67.jpeg
Ik heb inmiddels het volgende uitgeprobeerd (zie foto) zonder resultaat:
- ingangstulppluggen inwendig doorverbonden (gevolg: geen geluid meer!)
- nieuwe coax kabel
Aardkanten vd 2 ingangen doorverbonden en samen door 100 ohm weerstand aan chassis verbonden.
- luidsprekeraardes doorverbonden en aan chassis verbonden.

Helaas helaas. Nog even voor de zekerheid de volgende vraag: is aardlus oorzaak brom? Als ik één van de 2 tulpluggen losmaak is brom helemaal weg zoals ik eerder schreef. Betekent dit dat het om aardlusprobleem gaat?
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13393
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: aardlusbrom Gainclone

Berichtdoor Ah!buis » vr 12 jul 2019, 11:21

Buisbuzz schreef:- ingangstulppluggen inwendig doorverbonden (gevolg: geen geluid meer!)
Vanaf de ingangsplug loopt er een afgeschermde leiding met twee witte draden naar de print.Heb je soms die twee witte draden bij één print verwisselt ?
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22510
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: aardlusbrom Gainclone

Berichtdoor ray5150 » vr 12 jul 2019, 12:12

Zou het niet makkelijker (en beter) zijn om de hele zaak om te bouwen naar een centraal aardpunt waar alle massa's samenkomen ?

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 23975
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: aardlusbrom Gainclone

Berichtdoor Henkjan » vr 12 jul 2019, 12:27

Buisbuzz schreef:- ingangstulppluggen inwendig doorverbonden (gevolg: geen geluid meer!)
dat klopt, maar heb je dan nog wel een brom?
An error does not become truth by reason of multiplied propagation, nor does the truth become error because nobody will see it" ― Mahatma Gandhi

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 20848
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: aardlusbrom Gainclone

Berichtdoor Pjotr » vr 12 jul 2019, 18:44

Oplossing is dual mono bouwen. Enige manier om aardlussen te voorkomen hier. Dus ieder kanaal een eigen trafo! Ieder kanaal dan apart aarden naar de kast met een 100 ohm weerstand bij alleen de cinch bussen.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22510
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: aardlusbrom Gainclone

Berichtdoor ray5150 » vr 12 jul 2019, 19:33

Pjotr schreef:Oplossing is dual mono bouwen. Enige manier om aardlussen te voorkomen hier. Dus ieder kanaal een eigen trafo! Ieder kanaal dan apart aarden naar de kast met een 100 ohm weerstand bij alleen de cinch bussen.

Dat begrijp ik niet helemaal, er zijn toch miljoenen (bromvrije) versterkers gebouwd,
Zowel commerciele als thuisbouw producten die op een enkelvoudige transformator werken.

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 20848
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: aardlusbrom Gainclone

Berichtdoor Pjotr » vr 12 jul 2019, 19:44

Ja klopt Ray, maar die zijn ook veel strakker gelay-out! Dat gaat hier niet meer. In feite zou je de nul aansluiting van beide versterker printen direct aan elkaar moeten solderen met nul cm (nul ohm) draad ertussen.
Laatst gewijzigd door Pjotr op za 13 jul 2019, 9:48, 1 keer totaal gewijzigd.
Peter de Jong

Buisbuzz
Berichten: 67
Lid geworden op: zo 17 jan 2016, 9:09

Re: aardlusbrom Gainclone

Berichtdoor Buisbuzz » vr 12 jul 2019, 20:45

61FE7223-6947-4E2A-9809-8FB3F68BA7BF.jpeg
Oef, dus oplossing van Ahbuis (zie eerdere post) werkt ook niet denk je Pjotr? Heb je zelf ook gebouwd? Op zich overigens geen probleem om trafo erbij te zetten volgens mij. Er is (net) voldoende plek. Moet dan neem ik aan wel exact dezelfde zijn? Zie foto van trafo die is ingebouwd.
Anko
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Buisbuzz
Berichten: 67
Lid geworden op: zo 17 jan 2016, 9:09

Re: aardlusbrom Gainclone

Berichtdoor Buisbuzz » vr 12 jul 2019, 20:50

Overigens, in antwoord op de vragen: bedrading van cinch inlets naar print is ok. En bij kortsluiting tulpen is er geen brom (maar ook geen muziek, dus daar heb ik niets aan :))

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 20848
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: aardlusbrom Gainclone

Berichtdoor Pjotr » vr 12 jul 2019, 21:07

Volgens mij is er plek genoeg in je kast om een 2e identieke trafo bovenop de huidige te zetten. Dan per kanaal een brugcel met een condensatorprint voor de plus en min voeding. Zo hou je nul/aarde van beide kanalen gescheiden en kan er geen aardlus meer ontstaan.

Ohw ja, om antwoord te geven op je vraag: Ik bouw i.d.d. ook wel een wat: viewtopic.php?p=1791151#p1791151

{Edit]

Zie op de foto dat je er een trafo in hebt zitten van 2x 30V. Klopt dat? Dat is sowieso veel te veel voor de LM3886. 2x 24V is wel de max.
Peter de Jong

Buisbuzz
Berichten: 67
Lid geworden op: zo 17 jan 2016, 9:09

Re: aardlusbrom Gainclone

Berichtdoor Buisbuzz » ma 15 jul 2019, 14:47

Pjotr, is dit wat om te kopen? Is amperage voldoende?


Ringkerntrafo Amplimo 2x 2x22v 5.11A - Elektronica-componenten - Marktplaats.nl

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 20848
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: aardlusbrom Gainclone

Berichtdoor Pjotr » ma 15 jul 2019, 15:10

Qua voltage prima maar verder qua VA nogal overkill als je dat 2x neemt (voor iedere kanaal apart). Voor dual mono heb je aan 2x 24V @ 120VA per kant genoeg. Kostdah? Overigens loop je het risico op "brommende" trafo's, zeker als ze nog 220V zijn. Heb je via Marktplaats geen garantie op.

Ik weet niet hoeveel spanning je voeding nu levert? In rust is plus en min 40V echt het absolute maximum. Plus en min 35V is beter (en optimaal). Is dat in orde dan kun je in dat geval qua brom nog een ster aarde overwegen om uit te proberen: Op 1 punt sluit je dan de nul van de voeding aan, de nul van iedere versterker en de min van iedere speaker. Die nuldraden dan zo dik mogelijk: 2,5mm2. Je gebruikt dan 1 brugcel met 1 condensatorprint. De center tap van de trafo dan ook aan dat sterpunt. Dat sterpunt is dan de enige aarde van de versterker. Cinchbussen dus geïsoleerd monteren.
Laatst gewijzigd door Pjotr op ma 15 jul 2019, 15:41, 1 keer totaal gewijzigd.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13393
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: aardlusbrom Gainclone

Berichtdoor Ah!buis » ma 15 jul 2019, 15:28

Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 20848
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: aardlusbrom Gainclone

Berichtdoor Pjotr » ma 15 jul 2019, 15:37

Op voorwaarde dat ie niet bromt!!! :D Het hangt ook een beetje van je speakerimpedantie af. Is die overwegend 4 ohm dan is die 2x 22V prima. Is het meer richting 6 - 8 ohm dan zou ik die 2x 23V of 2x 25V nemen.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13393
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: aardlusbrom Gainclone

Berichtdoor Ah!buis » ma 15 jul 2019, 16:58

Pjotr schreef: Is het meer richting 6 - 8 ohm dan zou ik die 2x 23V of 2x 25V nemen.
:o Waar ga je die vinden ? Dan toch maar 2x24V O:)
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 20848
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: aardlusbrom Gainclone

Berichtdoor Pjotr » ma 15 jul 2019, 17:08

Ah!buis schreef:
Pjotr schreef: Is het meer richting 6 - 8 ohm dan zou ik die 2x 23V of 2x 25V nemen.
:o Waar ga je die vinden ? Dan toch maar 2x24V O:)
Anne

Je kwam daar zelf mee :shock: https://www.ringkerntrafo.nl/shop/ringk ... html?nav=2
2x 24V is wel het meest optimale m.i.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
ronnydepony
Berichten: 1096
Lid geworden op: ma 19 feb 2007, 20:22
Locatie: Lichtervelde (B)

Re: aardlusbrom Gainclone

Berichtdoor ronnydepony » ma 15 jul 2019, 17:44

Deze is waarschijnlijk ook nog mogelijk
https://www.audiophonics.fr/fr/transfor ... -4185.html
Mvg, Ronny

Gebruikersavatar
Marp
Beheerder / Sysadmin
Berichten: 6959
Lid geworden op: vr 11 mar 2005, 22:25
Locatie: Bergen op Zoom

Re: aardlusbrom Gainclone

Berichtdoor Marp » ma 15 jul 2019, 18:05

Ah!buis schreef:
Pjotr schreef: Is het meer richting 6 - 8 ohm dan zou ik die 2x 23V of 2x 25V nemen.
:o Waar ga je die vinden ? Dan toch maar 2x24V O:)
Anne

Daar waar nog trafo's uit het 220V-tijdperk in het magazijn liggen. :mrgreen: Ongebruikt kom je al sporadischer tegen, maar niet zo heel lang geleden kon je bijv. Baco nog wel eens een partijtje Amplimo's treffen uit die periode.


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Ahrefs Site Explorer [backlinks checker], CCBot en 1 gast