Mono blokken met GU50

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6395
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Mono blokken met GU50

Berichtdoor Bert61 » wo 27 feb 2019, 20:12

Ben deze week begonnen om zelf het schema te tekenen
Heb gewoon een Bill nagetekend met GU50 er in
Ben er niet goed in maar afdoende leer ik. :D
Ik heb gekozen om te kunnen schakelen tussen Triode /Penthode
Vreemd kon nergens een schema vinden van een GU50 in PP Ultra Lineair :!:
Dus niet gehinderd door enige kennis, het maar gewoon getekend , O:)
De keuze voor de ECC99 en 6SN7 is omdat ik die heb liggen en ook in de Bill wordt gebruikt :sure:
De russiche 6N2P welke Demo gebruikt kan ik evt bij AskJanFirst bestellen
Maar wil eerst het met deze buizen opbouwen op een plankje
De voeding moet ik ook nog tekenen maar er is een begin O:) :yeah:
Edit 14-06-2019
Schema was niet goed meer dus vervangen
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Laatst gewijzigd door Bert61 op vr 14 jun 2019, 14:38, 2 keer totaal gewijzigd.
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4080
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Mono blokken met GU50

Berichtdoor democles » wo 27 feb 2019, 20:55

GU-50 mag maximaal 250/300v op G2.

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 10157
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: Mono blokken met GU50

Berichtdoor Barry2001 » wo 27 feb 2019, 21:43

Bert, heb m'n GU50 testplankje nog liggen. Heb je er wat aan, of maak je zelf iets?
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6395
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Mono blokken met GU50

Berichtdoor Bert61 » wo 27 feb 2019, 22:25

Barry2001 schreef:Bert, heb m'n GU50 testplankje nog liggen. Heb je er wat aan, of maak je zelf iets?

Hoi Barry
Ik heb hier nog een 50x50 cm multiplex daar wilde ik het op proberen te bouwen
Maar toch bedankt voor het aanbod :D :dank:
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6395
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Mono blokken met GU50

Berichtdoor Bert61 » wo 27 feb 2019, 22:26

democles schreef:GU-50 mag maximaal 250/300v op G2.

Dat is misschien de reden dat er geen UL aftakking gebruikt worden :?:
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 10157
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: Mono blokken met GU50

Berichtdoor Barry2001 » wo 27 feb 2019, 23:48

Bert61 schreef:
Barry2001 schreef:Bert, heb m'n GU50 testplankje nog liggen. Heb je er wat aan, of maak je zelf iets?

Hoi Barry
Ik heb hier nog een 50x50 cm multiplex daar wilde ik het op proberen te bouwen
Maar toch bedankt voor het aanbod :D :dank:


:goedzo:

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4080
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Mono blokken met GU50

Berichtdoor democles » do 28 feb 2019, 23:22

Dus UL gaat niet lukken wat nu?

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6395
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Mono blokken met GU50

Berichtdoor Bert61 » vr 01 mar 2019, 9:34

democles schreef:Dus UL gaat niet lukken wat nu?

Hoi :P Demo O:)
Nee :?: gaat niet Ik hoop eigenlijk dat Anne een truuk heeft
Anders blijft er dus alleen over in Triode of Penthode zonder UL
Wel kan er terugkoppeling worden toegepast Demo :?:
Ik ben druk aan het tekenen , dat gaat nu een uurtje , dus teken ik de hoofd onderdelen , ben er ook niet goed in
Dus zal nog wel een paar dagen duren ,Maar dan heb ik straks beter begrip hoe het zit
Dat advies heb ik een halfjaar terug gekregen , alleen toen kon ik geen 10 minuten zitten .
Ik heb er even een jpg van gemaakt .
Update voeding Gloei 6.3 V voor versterker heb ik 2 printen ( van Barry denk ik ) liggen met een instel potmetertje
Kan niet precies zien wat er voor potmeter in zit maar zal het nameten voor het schema
Edit 20-06-2019
Schema aangepast
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Laatst gewijzigd door Bert61 op vr 14 jun 2019, 14:40, 1 keer totaal gewijzigd.
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6395
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Mono blokken met GU50

Berichtdoor Bert61 » vr 01 mar 2019, 22:31

Anne , Demo
Op jullie schema staan wat rode kaders Zijn dat Printjes Luiwammes die ik ben ,moet dat natuurlijk kunnen zien met de doc files van Demo, maar ben zo gefocust op Schema tekenen dat ik er nauwelijks naar heb gekeken :D
Ik neem dat maar even aan dat het zo is

Maar is de Biasautomaat hier niet te gebruiken :?: Er zitten zoveel transistoren op dat ik niet weet wat het is
Ook mis ik de Stroombron voor de Fasedraaier , is dat met deze buis niet nodig Anne ?
Van Demo begrepen dat UL aftakkingen niet gebruikt kunnen worden door de max spanning op G2 250 volt
Afijn ik wacht eerst jullie reacties af
Alvast bedankt :dank: :dank: :dank: :dank:
Edit 14-06-2019 Schema aangepast
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Laatst gewijzigd door Bert61 op vr 14 jun 2019, 14:41, 1 keer totaal gewijzigd.
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13382
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Mono blokken met GU50

Berichtdoor Ah!buis » vr 01 mar 2019, 22:51

Bert61 schreef:Anne , Demo
Op jullie schema staan wat rode kaders Zijn dat Printjes Luiwammes die ik ben ,moet dat natuurlijk kunnen zien met de doc files van Demo, maar ben zo gefocust op Schema tekenen dat ik er nauwelijks naar heb gekeken :D
Ik neem dat maar even aan dat het zo is

Maar is de Biasautomaat hier niet te gebruiken :?: Er zitten zoveel transistoren op dat ik niet weet wat het is
Ook mis ik de Stroombron voor de Fasedraaier , is dat met deze buis niet nodig Anne ?
Je bedoelt zeker deze?
2printjes.jpg
De twee met rood afgebakende delen heeft demo op twee printjes gezet.
De fasedraaier is de 6N2P met stroombron (op print).
Is voor de automaat, aansluitingen zijn Vg1a, Vg1b, Ka en Kb.
Van Demo begrepen dat UL aftakkingen niet gebruikt kunnen worden door de max spanning op G2 250 volt
UL kan wel, hoewel dan wordt de -Vg1 in rust een stuk groter (negatief dus eigenlijk kleiner :o ), vraagt meer sturing, wordt de ingang nogal ongevoelig.
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6395
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Mono blokken met GU50

Berichtdoor Bert61 » vr 01 mar 2019, 23:09

Ah!buis schreef:
Bert61 schreef:Anne , Demo
Op jullie schema staan wat rode kaders Zijn dat Printjes Luiwammes die ik ben ,moet dat natuurlijk kunnen zien met de doc files van Demo, maar ben zo gefocust op Schema tekenen dat ik er nauwelijks naar heb gekeken :D
Ik neem dat maar even aan dat het zo is


Maar is de Biasautomaat hier niet te gebruiken :?: Er zitten zoveel transistoren op dat ik niet weet wat het is
Ook mis ik de Stroombron voor de Fasedraaier , is dat met deze buis niet nodig Anne ?
Je bedoelt zeker deze? 2printjes.jpg De twee met rood afgebakende delen heeft demo op twee printjes gezet.
De fasedraaier is de 6N2P met stroombron (op print).
Is voor de automaat, aansluitingen zijn Vg1a, Vg1b, Ka en Kb.
Van Demo begrepen dat UL aftakkingen niet gebruikt kunnen worden door de max spanning op G2 250 volt
UL kan wel, hoewel dan wordt de -Vg1 in rust een stuk groter (negatief dus eigenlijk kleiner :o ), vraagt meer sturing, wordt de ingang nogal ongevoelig.
Anne


Ok Anne DUS UL kan wel :!: alleen heb ik dan meer signaal nodig
Daar zou ik graag meer van willen weten
Tot nu toe heb ik met alle versterkers meer dan genoeg gevoeligheid gehaald
Maar Lees ik het nu goed :?: is de 6N2P de fasedraaier , wat doet dan die 6NP1 :think:
Dit is dan een heel andere opzet als met de KT88
Ik heb nog 6 Bias autom printjes voor monoblokken

Ik ga pitte , snap zo laat steeds minder gewoon bedtijd :D
Bedankt voor je hulp Anne :dank:
Laatst gewijzigd door Bert61 op vr 01 mar 2019, 23:16, 1 keer totaal gewijzigd.
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13382
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Mono blokken met GU50

Berichtdoor Ah!buis » vr 01 mar 2019, 23:14

Die "berg" transistors zijn er maar vijf O:) Het zijn drie stroombronnen.De automaat zit op een afzonderlijke print.
Slaap maar's lekker uit :D
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6395
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Mono blokken met GU50

Berichtdoor Bert61 » vr 01 mar 2019, 23:17

Ah!buis schreef:Die "berg" transistors zijn er maar vijf O:) Het zijn drie stroombronnen.De automaat zit op een afzonderlijke print.
Slaap maar's lekker uit :D
Anne

We zijn het weer eens met elkaar ZZZZZZZZzzzzzzzz
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6395
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Mono blokken met GU50

Berichtdoor Bert61 » za 02 mar 2019, 14:15

Schema voor 99% over getekend van Anne en Demo
Nu krijg ik niet geüpload :think: :boos: stomme computer
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6395
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Mono blokken met GU50

Berichtdoor Bert61 » za 02 mar 2019, 14:23

Hehe eindelijk
gu50 versterker vrijdag 2-3-2019.jpg

Edit 14-06-2019
Het uiteindelijke schema hier onder
CA485470-C1C3-42BC-9582-8307C8CB1F54.jpeg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Laatst gewijzigd door Bert61 op vr 14 jun 2019, 14:43, 1 keer totaal gewijzigd.
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4080
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Mono blokken met GU50

Berichtdoor democles » za 02 mar 2019, 14:51

Lijkt er al een beetje op. :goedzo:

C20 omkeren en 47uF.
C2 hoeft niet.
De 0 van de uitgangstrafo moet ook aan de massa bij de ingangsbuis.

Ik denk dat je nu beter snapt waarom ik twee printjes heb gemaakt voor de transistoren............. :mrgreen:
Laatst gewijzigd door democles op za 02 mar 2019, 17:37, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13382
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Mono blokken met GU50

Berichtdoor Ah!buis » za 02 mar 2019, 15:53

Wat verandert voor de hogere spanning, vereenvoudigd (trafo weg) en (hopelijk alle) fouten eruit.
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6395
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Mono blokken met GU50

Berichtdoor Bert61 » za 02 mar 2019, 16:31

Dankje Anne :dank: :dank:
Ga vanavond de opgemerkte fouten herstellen
nogmaals :dank:
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6395
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Mono blokken met GU50

Berichtdoor Bert61 » za 02 mar 2019, 19:42

Zo mjn fouten denk ik allemaal opgelost
Anne waarom de smoorspoel in de Min ? dat zie ik voor het eerst
En de spanning op beide anodes komen via B++ en 220E waarom niet elke anode zijn eigen weerstand van 110E ?
ik dacht misschien dat de spanningen gelijker zijn op de anodes , is misschien onwaar en onbelangrijk
Maar ik dacht vraag het ffekes
En het Oog wilt ook wat beide buisjes 6N1P = ECC88 en de 6N2P=ECC83 zijn van die magere dingen
Hier staan vervangers
Zijn er geen vervangende Anne en Demo welke wat Groter zijn ?
zoals bijvoorbeeld de 6SL7 dacht dat die gelijk was aan de 6N2P-EV =ECC83
6SN7 heb ik ook nieuw net als 4 x ECC99 Of iets anders voor de 6N1P-
Ik gooi maar wat in de lucht Anne , wel voorzichtig het is glaswerk :wink:
GU50-1a versterker vrijdag 1-3-2019.JPG


democles schreef:Lijkt er al een beetje op. :goedzo:


C20 omkeren en 47uF.
C2 hoeft niet.
De 0 van de uitgangstrafo moet ook aan de massa bij de ingangsbuis.

Ik denk dat je nu beter snapt waarom ik twee printjes heb gemaakt voor de transistoren............. :mrgreen:




Bedankt nog Peet ik had jouw reactie niet eens gezien
Dankje voor je bijdrage in het oplossen van mijn geprul
moet c20 nog omdraaien Dankje :dank:
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13382
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Mono blokken met GU50

Berichtdoor Ah!buis » za 02 mar 2019, 21:31

Bert61 schreef:Zo mjn fouten denk ik allemaal opgelost
[color=#0040FF]Anne waarom de smoorspoel in de Min ? dat zie ik voor het eerst
Zo hebben B+ en B++ beide baat bij de smoorspoel.
En de spanning op beide anodes komen via B++ en 220E waarom niet elke anode zijn eigen weerstand van 110E ?
ik dacht misschien dat de spanningen gelijker zijn op de anodes , is misschien onwaar en onbelangrijk
Door die 220Ω gaat ook nog de stroom voor de schermroosters, gelieve de verbinding aan te brengen :mrgreen: En als je in vertraging op de HS wil hebben moet de B++ ook geschakeld, anders krijg je een te grote schermroosterstroom zonder anodespanning.
En het Oog wilt ook wat beide buisjes 6N1P = ECC88 en de 6N2P=ECC83 zijn van die magere dingen
Zijn er geen vervangende Anne en Demo welke wat Groter zijn ?
zoals bijvoorbeeld de 6SL7 dacht dat die gelijk was aan de 6N2P-EV =ECC83
6SN7 heb ik ook nieuw net als 4 x ECC99 Of iets anders voor de 6N1P-
Nog maar 's, de 6N1P is geen vervanger voor de ECC88 ! Je mag 'm hier wel vervangen door de ECC99.
Bij de grotere buizen weet ik geen om de 6N2P/ECC83 te vervangen.Wel bijv twee stuks 7C6 (locktal voet) maar dan mogen ze niet veel verschillen anders trekt de fasedraaier scheef.
Stolpje over de buis ? lijkt ie groter :lol:
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6395
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Mono blokken met GU50

Berichtdoor Bert61 » za 02 mar 2019, 22:53

Ok Anne :^o , Ik ga naar de rommelmarkt een kaasstolp halen :lol:
Nou de ECC99 is ook niet zo heel veel groter
Dan hou ik het bij deze audiofiele buizen :D en ook de smoorspoel blijft in de Min
Ik gebruik voor de inschakelvertraging hoogspanning om te zorgen dat ook B++ afgeschakeld wordt een relais met 2 contacten
ik zie zo geen rare dingen gebeuren
heb de verbinding naar de schermroosters gemaakt , was een draadje vergeten :oops:
C20 en C17 omgedraaid C17 zat ook verkeerd
als iemand een leverancier heeft waar ik deze buisjes kan bestellen incl de audiofiele Ctjes van 47N Jantzen Audio Superior Z-Cap
dan sla ik twee vliegen in een klap :)
Het viel mij op dat er in dit schema maar 2 condensatoren in de signaal weg zitten C18 C19
dat moet ook wel een voordeel zijn O:)
in mn eerdere gebouwde versterkers zaten er minstens 3 naar de roosters 1 van anode 6J5 naar 6N6P van 6N6P anodes naar roosters KT88 0f EL34
Allemaal reuze knap weer bedacht door Anne en Demo =D> =D> =D> =D> =D>
en natuurlijk reuze bedankt :dank: :dank: :dank:
Ik hoop dat nu alle foutjes eruit zijn
alvast bedankt voor de controle :wink:

Ps
Anne
De transistoren moeten dat allemaal MJE340 zijn in de stroombron schakelingen :?:
Of alleen de bc639. Vervangen door de MJE340
Zag dat EOO ze heeft
Foutief schema verwijdert
Laatst gewijzigd door Bert61 op zo 03 mar 2019, 16:57, 2 keer totaal gewijzigd.
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13382
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Mono blokken met GU50

Berichtdoor Ah!buis » za 02 mar 2019, 23:21

Bert61 schreef:heb de verbinding naar de schermroosters gemaakt , was een draadje vergeten :oops:
Je hebt per slot een reputatie hoog te houden :lol:
Ik hoop dat nu alle foutjes eruit zijn
Nee, de verbinding van het stuurrooster van de onderste eindbuis zit verkeerd :-s
De transistoren moeten dat allemaal MJE340 zijn in de stroombron schakelingen :?:
Of alleen de bc639. Vervangen door de MJE340
Alleen ipv de BC639.Door de hogere negatieve spanning is die wat te krap.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4080
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: Mono blokken met GU50

Berichtdoor democles » zo 03 mar 2019, 0:13

Volgens mij is er geen Superior Z condensator van 47nF.

Met zo,n kleine waarde maakt het niet zo veel uit wat je er in zet aan MKP.

Zijn die condensatoren van 47uF in de HS spanning niet een beetje klein?
Zelf heb ik er 2x 470uF in zitten en ook zonder de twee weerstanden er over.

Zet het relais in de 2x 185v wissel voor de diode brug. Is ook beter voor het relais.

MarcelvdG
Berichten: 708
Lid geworden op: do 31 jan 2013, 21:47
Locatie: Haarlem

Re: Mono blokken met GU50

Berichtdoor MarcelvdG » zo 03 mar 2019, 7:59

Voor de spanningsverdeling tussen C4 en C5 zijn ze in deze schakeling niet nodig, maar R22 en R23 zorgen er wel voor dat de voedingselco's na uitschakelen goed leeglopen, ook als de buizen al koud zijn voordat de elco's leeg zijn. Je moet wel een kwartier wachten, want de tijdconstante is nogal fors.

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 6395
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Mono blokken met GU50

Berichtdoor Bert61 » zo 03 mar 2019, 13:19

Anne Demo Marcel bedankt voor jullie hulp
Anne ik zie niet wat ik bij de onderste eindbuis verkeerd heb zitten ( plaatje aub :oops: )

Demo bedoel je het zo als ik nu getekend heb ??? met dat relais ??

Marcel ik moet nog de Voeding in duncan testen weet nog niet hoe dat programma werkt
maar kom er wel uit ,hoop ik O:)
heb alvast de 220K over de 2x47uF verlaagd naar 100K
weerstand trafo prima 7 ohm en de HS2x17 ohm de choke 65 Ohm
allemaal nog maals dank
Foutief schema verwijdert
Laatst gewijzigd door Bert61 op zo 03 mar 2019, 16:56, 2 keer totaal gewijzigd.
shit draadje vergeten :oops:


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot, unrealistic en 1 gast