Animo check Composiet Amplifier Mk2

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 21092
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Animo check Composiet Amplifier Mk2

Berichtdoor Pjotr » ma 14 jan 2019, 17:51

Als je veel SMD soldeert en daar geld aan uit wilt geven zijn die matten wel erg prettig om op te werken. De prijzen van Eleshop zijn best redelijk en de kwaliteit van die matten is erg goed. Ook liggen ze mooi vlak. Dat willen andere (en veel duurdere) nog wel eens hardnekkig niet gaan doen uit zichzelf. Als je zo'n mat bestelt, bestel dan gelijk de grote maat van 60cm x 120cm. Anders staat nog de helft van je gereedschap, zoals b.v. de soldeerbout, er naast. Ben je toch weer richting 50 euries kwijt met verzenden er bij. Zelf heb ik de blauwe variant van 60cm x 120cm standaard liggen en dat werkt sowieso erg fijn. Maar nogmaals, voor de CA versterker heb je het als zodanig niet nodig.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
Shadow
Berichten: 9034
Lid geworden op: vr 28 jan 2011, 20:56
Locatie: Vlissingen

Re: Animo check Composiet Amplifier Mk2

Berichtdoor Shadow » ma 14 jan 2019, 18:04

Weet je hoeveel m2 triplex je daar voor hebt?

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 21092
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Animo check Composiet Amplifier Mk2

Berichtdoor Pjotr » ma 14 jan 2019, 18:15

:lol:

Komt nog wel een potje werkbladolie bij hè :mrgreen:

Verder zijn die siliconen matten met vakjes ook erg handig:

d1b45baa-b89d-454f-8fd0-7b426b14a164.jpg
https://www.banggood.com/Magnetic-Heat- ... rehouse=CN
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22666
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Animo check Composiet Amplifier Mk2

Berichtdoor ray5150 » ma 14 jan 2019, 19:28

Is mijn ESD polsbandje nu niet meer goed genoeg ?
https://www.eoo-bv.nl/meet-toebehoren/2067-antq157.html

Overigens zag ik in de (behoorlijk uitgebreide) datasheet van de THAT1200 wel een waarschuwing voor ESD staan.

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 20829
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: Animo check Composiet Amplifier Mk2

Berichtdoor ds23man » ma 14 jan 2019, 19:30

Waar staat er tegenwoordig geen ESD waarschuwing meer in....
Fusion Filterdesign

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 21092
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Animo check Composiet Amplifier Mk2

Berichtdoor Pjotr » ma 14 jan 2019, 20:37

ray5150 schreef:Is mijn ESD polsbandje nu niet meer goed genoeg ?
https://www.eoo-bv.nl/meet-toebehoren/2067-antq157.html

Overigens zag ik in de (behoorlijk uitgebreide) datasheet van de THAT1200 wel een waarschuwing voor ESD staan.

Er staat geen explicite ESD waarschuwing in de datatsheet dat het een ESD gevoelig onderdeel is (met o.a. zo'n vingertje met een bliksemschicht of een driehoekje met een handje er in). Er staat een beschrijving in hoe ingangen van een apparaat te beschermen tegen externe ESD, afkomstig van b.v. kabels. Dat is toch iets anders. Blijft wel dat je met alle elektronica geen vonken moet gaan trekken in de nabijheid :D Dus geen synthetische truien en/of nylon vloerbedekking enzo!

B.t.w. die polsbandjes zijn alleen handig (en verplicht!) bij rommelen in een PC èn je niet op ESD veilige ondergrond werkt. Verder zijn ze alleen onhandig. Werk je op een mat of andere ondergrond die voldoende ESD afvoert dan maak je met je armen en handen daarmee meer dan voldoende steeds contact.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
hannesie
Berichten: 11481
Lid geworden op: wo 31 dec 2008, 15:27
Locatie: Dordrecht

Re: Animo check Composiet Amplifier Mk2

Berichtdoor hannesie » ma 14 jan 2019, 21:15

Rubber zolen en een siergrindvloer is ook voldoende voor klappen waar je je ongans van schrikt. :sure: :sure:
Hans

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 21092
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Animo check Composiet Amplifier Mk2

Berichtdoor Pjotr » ma 14 jan 2019, 21:19

Spaanse slofjes Hans :mrgreen: Rubber zolen zijn sowieso probate HS generatoren. Ook op laminaat en vinyl en zo.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
AatV
Berichten: 3123
Lid geworden op: wo 21 feb 2007, 18:33
Locatie: Delft

Re: Animo check Composiet Amplifier Mk2

Berichtdoor AatV » ma 14 jan 2019, 21:42

Vind het 's zomers met de hogere luchtvochtigheid geen onoverkomelijk probleem.
's winters daarentegen met vriezend weer is het oppassen geblazen. (heeft me een paar Mosfet's gekost. :( )

groet,
Aat
That which can be asserted without evidence, can be dismissed without evidence.

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 21092
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Animo check Composiet Amplifier Mk2

Berichtdoor Pjotr » ma 14 jan 2019, 22:09

Van mosfets moet je eigenlijk standaard gelijk de 3 pootjes doorverbinden met een stukje dun koperdraad als ze los verpakt zitten. Los draadje uit een netsnoer b.v. Dat draadje haal je pas weg als hij in de print gesoldeerd zit. De eerste mosfets werden destijds standaard vanuit de fabriek zo geleverd. Dat was toen er nog geen antistatisch verpakking beschikbaar was.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22666
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Animo check Composiet Amplifier Mk2

Berichtdoor ray5150 » di 15 jan 2019, 9:44

Dat is een goeie tip van je. :goedzo:
Misschien een domme vraag, maar geldt dat dan ook voor "zware" mosfets zoals de IRFP240 ?

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 21092
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Animo check Composiet Amplifier Mk2

Berichtdoor Pjotr » di 15 jan 2019, 10:35

Ja. Sommige fabrikanten geven aan dat het niet nodig is maar mij is gebleken dat ook de gates van "dikke" fets kunnen overlijden met solderen. Het is ook niet zo moeilijk: De gate en source zijn altijd de twee buitenste pootjes. Daar leg je makkelijk even een dun koperdraadje om en dat even strak in elkaar draaien. Bij TO92 fetjes is het lastiger maar daar komt het er wel meer op aan! Met mosfets in SMD SOT-223 jasjes gaat het natuurlijk niet. Daar moet je wel goed op ESD veiligheid letten. Sowieso de soldeerbout goed aarden, dus ook de punt! Dat laatste is niet altijd zo, ook al zit er een randaarde stekker aan. Meestal zit dat met een 100K - 1Meg weerstandje voor de veiligheid.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22666
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Animo check Composiet Amplifier Mk2

Berichtdoor ray5150 » di 15 jan 2019, 12:47

Kan ik dat laatste met een multimeter zelf controleren ?
(tussen de punt en de aarde van de stekker dus.)

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 21092
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Animo check Composiet Amplifier Mk2

Berichtdoor Pjotr » di 15 jan 2019, 14:01

ray5150 schreef:Kan ik dat laatste met een multimeter zelf controleren ?
(tussen de punt en de aarde van de stekker dus.)

Ik ken je soldeerbout niet maar over het algemeen is er daarbij geen ontploffingsgevaar lijkt mij..... :D
Peter de Jong

Gebruikersavatar
BertDB
Berichten: 1961
Lid geworden op: zo 07 sep 2008, 17:39
Locatie: Mechelen (BE)

Re: Animo check Composiet Amplifier Mk2

Berichtdoor BertDB » di 15 jan 2019, 21:12

Bij weller zit er achteraan zo'n 3,5mm stekkertje.

Indien je er niets op connecteert, zit dit normaal gezien direct aan je randaarde verbonden.
Als je er een stekker insteekt, verloopt de aarding van je soldeerpunt via daar.
Ik heb het verbonden, samen met de ESD mat aan zo'n gele stekker die via een 1Meg weerstand alles aan randaarde hangt.
https://www.eleshop.nl/esd-aardestekker-geel-10-mm-en-banaan.html
Wenn die Kathode glüht, freut sich das Gemüt

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 21092
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Animo check Composiet Amplifier Mk2

Berichtdoor Pjotr » di 15 jan 2019, 21:43


Dure randaarde stekker zeg :shock:

Bij een Weller soldeerstation heb je die stekker helemaal niet nodig: 1 aansluiting in dat 3,5mm plugje (de mantel) zit dus al vast aan de randaarde van het netsnoer. Daar soldeer je dan een 1 meg weerstandje aan en daaraan weer het snoertje naar de mat en de boutpunt (de tip van dat plugje). Standaard zit de boutpunt rechtstreeks aan de randaarde bij die Weller stations. Steek je een 3,5mm stekkertje in die aansluiting dan verbreek je die verbinding,
Peter de Jong

ToTo
Berichten: 412
Lid geworden op: zo 30 apr 2006, 19:52
Locatie: Mol-Postel België

Re: Animo check Composiet Amplifier Mk2

Berichtdoor ToTo » do 17 jan 2019, 1:14

Animo +1

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 21092
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Animo check Composiet Amplifier Mk2

Berichtdoor Pjotr » do 17 jan 2019, 9:42

ToTo schreef:Animo +1

Ga je het nog eens proberen? O:) =D> Zet je er bij ;)
Peter de Jong

ToTo
Berichten: 412
Lid geworden op: zo 30 apr 2006, 19:52
Locatie: Mol-Postel België

Re: Animo check Composiet Amplifier Mk2

Berichtdoor ToTo » do 17 jan 2019, 11:17

Pjotr schreef:
ToTo schreef:Animo +1

Ga je het nog eens proberen? O:) =D> Zet je er bij ;)

Ben benieuwd naar wat het extra vermogen op mijn galactica's gaat doen!

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 21092
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Animo check Composiet Amplifier Mk2

Berichtdoor Pjotr » do 17 jan 2019, 11:34

Snappem. Ben ook ook wel benieuwd, al moeten de galactica's met een gevoeligheid van meer dan 90 dB probleemloos met de MK1 aan te sturen zijn voor normaal luistergebruik. Ze gaan nergens onder de 4 ohm. Ben dus ook wel nieuwsgierig of en hoe die extra headroom hoorbaar is.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
Shadow
Berichten: 9034
Lid geworden op: vr 28 jan 2011, 20:56
Locatie: Vlissingen

Re: Animo check Composiet Amplifier Mk2

Berichtdoor Shadow » do 28 feb 2019, 23:46

O:)

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22666
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Animo check Composiet Amplifier Mk2

Berichtdoor ray5150 » vr 01 mar 2019, 1:32

Ik neem aan dat dat een voorzichtige hint om te peilen hoe Peter er voor staat ?
(ben d'r zelf eigenlijk ook wel benieuwd naar. :D )

Gebruikersavatar
Shadow
Berichten: 9034
Lid geworden op: vr 28 jan 2011, 20:56
Locatie: Vlissingen

Re: Animo check Composiet Amplifier Mk2

Berichtdoor Shadow » vr 01 mar 2019, 8:22

Ik heb Peter er in Hengelo ook niet over gehoord, dus vandaar :wink:

Gebruikersavatar
VintageHarry
Berichten: 1140
Lid geworden op: ma 27 okt 2014, 11:41
Locatie: Bij Arnhem

Re: Animo check Composiet Amplifier Mk2

Berichtdoor VintageHarry » vr 01 mar 2019, 9:18

Nee, maar Peter was er toch ook niet bij in Hengelo wegens familieverplichtingen? :wink:

Gebruikersavatar
Shadow
Berichten: 9034
Lid geworden op: vr 28 jan 2011, 20:56
Locatie: Vlissingen

Re: Animo check Composiet Amplifier Mk2

Berichtdoor Shadow » vr 01 mar 2019, 9:20

oh was dat het :think:


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 3 gasten