pass pearl 2 - de kast in met dat ding!

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 27669
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: pass pearl 2 - de verbouwing begint met de voeding

Berichtdoor Henkjan » ma 29 jun 2020, 21:18

Henkjan schreef:
Ah!buis schreef:
Henkjan schreef:aanzetten: is vrij snel op werkspanning, wel eerst een paar tienden boven de 24V om na een paar minuten te stabiliseren op 24.0V
uitzetten: in de eerste 5 sec nadat de 230V van de trafo af gaat, zie ik de spanning oplopen tot 24.5V,
Een tijdje naar het schema zitten staren maar ik zie niet waar de stijging boven de ingestelde spanning vandaan komt :think:
De schakeling zou zich moeten verzetten tegen het oplopen van de spanning, net zoals een zenerdiode.
Anne
https://youtu.be/nCAzTiC3rOk

Het goede? nieuws is dat de negatieve spanning exact het zelfde doet
If it measures good, but sounds bad, you're measuring the wrong thing." ― Dr. Richard C. Heyser

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 15650
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: pass pearl 2 - nu de kast nog in

Berichtdoor Ah!buis » ma 29 jun 2020, 21:29

Henkjan schreef:Wat ik ook zie, is een kleine daling (van 24.0V naar 23.9V) als ik de belasting verhoog van 10mA naar 20mA
De versterking in de regellus is niet heel hoog, krijg je dat.
Voordeel is dat er ook minder kans is op instabiliteit.
Filmpje, een stap achteruit om dan de diepte in te duiken :o Maar waarom die stap achteruit, wie 't weet mag het zeggen ?
Anne
♫ Liever gaar in de kist dan weer een schokje gemist ♪

Gebruikersavatar
jeroen_d
Ook commercieel actief
Berichten: 11855
Lid geworden op: za 28 aug 2004, 1:21

Re: pass pearl 2 - de verbouwing begint met de voeding

Berichtdoor jeroen_d » ma 29 jun 2020, 23:46

Henkjan schreef:
Henkjan schreef:Afbeelding

statisch is dit wat het is, even een beschrijving van wat de meter laat zien bij het aan- en uitzetten (belasting is 2k35 op beide uitgangen, dus ~10mA, gemeten heb ik alleen de +24V uitgang):

aanzetten: is vrij snel op werkspanning, wel eerst een paar tienden boven de 24V om na een paar minuten te stabiliseren op 24.0V
uitzetten: in de eerste 5 sec nadat de 230V van de trafo af gaat, zie ik de spanning oplopen tot 24.5V, om dan langzaam omlaag te gaan (elko's lopen leeg), halfwaardetijd ~30s

Je hele schakeling houdt op te werken, maar de lading van C24 moet ergens naar toe en via R27 is de gemakkelijkste weg. Het is maar een gedachte, misschien zit ik er helemaal naast.
Logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal. Albert Einstein (1879 - 1955)

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 27669
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: pass pearl 2 - de kast in met dat ding!

Berichtdoor Henkjan » zo 05 jul 2020, 23:17

het raadsel blijft t raadsel..

ik had (al heeeel lang) een scope liggen, ik dacht laat ik eens wat gaan meten met dat ding:
pearl voeding scope - uitgang trafo 10V-div .jpg
pearl voeding scope - 1e C 200mV-div .jpg
pearl voeding scope - 2e C 10mV-div .jpg
pearl voeding scope - 3e C 5mV-div .jpg


en dat lijkt best aardig op wat PSUD2 simuleerde

alles na de 3e C geeft op deze scope gewoon een vlakke lijn, met wat ruis die overal vandaan wordt opgepikt, maar wel leuk om te zien

@Kees: ik heb t halve weekeind zitten spelen met de scope, dus tekeningen zijn nog niet af :oops:
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
If it measures good, but sounds bad, you're measuring the wrong thing." ― Dr. Richard C. Heyser

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 15650
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: pass pearl 2 - de kast in met dat ding!

Berichtdoor Ah!buis » wo 15 jul 2020, 23:09

Behalve de reaktie van Jeroen met C24 als mogelijke oorzaak (zie dat niet zitten) komt er geen mogelijke uitleg waarom de spanning bij uitschakelen wat oploopt.
Blijf 't raar vinden.
Als je zin en tijd hebt wat meten ?
Variac eraan en netspanning terugdraaien totdat die 24,5V eruit komt en dan de spanning op de transistors meten.3 transistors, 3 pootjes = 9 spanningen (tov de negatieve uitgang).
Niet helemaal 9, zit een gemeenschappelijk pootje tussen, een massa-poot(nulV) en een uitgang(+24,5V).
Kan ook zijn dat het helemaal niet lukt en dat de spanning tijdelijk oploopt en daar niet blijft.
Anne
♫ Liever gaar in de kist dan weer een schokje gemist ♪

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 27669
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: pass pearl 2 - de kast in met dat ding!

Berichtdoor Henkjan » wo 15 jul 2020, 23:20

Zin en tijd gaat lukken, maar een variac heb ik niet...
If it measures good, but sounds bad, you're measuring the wrong thing." ― Dr. Richard C. Heyser

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 27669
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: pass pearl 2 - de kast in met dat ding!

Berichtdoor Henkjan » wo 15 jul 2020, 23:21

Henkjan schreef:Zin en tijd gaat lukken, maar een variac heb ik niet...

Wat doe ik nou, prachtkans om weer wat gear te ko0en :rofl:
If it measures good, but sounds bad, you're measuring the wrong thing." ― Dr. Richard C. Heyser

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 15650
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: pass pearl 2 - de kast in met dat ding!

Berichtdoor Ah!buis » do 16 jul 2020, 11:45

Henkjan schreef:Wat doe ik nou, prachtkans om weer wat gaar te koken :rofl:
:think: :lol:
Anne
♫ Liever gaar in de kist dan weer een schokje gemist ♪

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 27669
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: pass pearl 2 - de kast in met dat ding!

Berichtdoor Henkjan » di 15 dec 2020, 19:19

zo, na wat vertraging kan t ding eindelijk de kasten in.
ik heb dus 2 kastjes, in 1 komt de voeding, in de nadere zitten de 2 pearl bordjes en dat verdeelbordje.

nu dus de aarding nog goed krijgen
schematisch:
aarding pearl.png


wat vragen:
- de mantel van de 24V kabel, die aan beide kanten of maar aan 1 kant aan de kast?
- waar de massa draad vanaf de draaitafel aansluiten? op t pearl bordje? op t 24V verdeelbordje? of voor de zekerheid aan beide en dan omschakelbaar? (schakelaar zit er al, om m los te kunnen hebben)
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
If it measures good, but sounds bad, you're measuring the wrong thing." ― Dr. Richard C. Heyser

Gebruikersavatar
Kappa7
Berichten: 4481
Lid geworden op: za 22 nov 2008, 9:50
Locatie: Ermelo

Re: pass pearl 2 - de kast in met dat ding!

Berichtdoor Kappa7 » di 15 dec 2020, 21:42

In het center van de print zit een aardpunt dat punt is ook je aardpunt van he draaitafel.
Dat punt kan je dan ook via een diode brug aan je kast hangen.
En de aarde van de beide kasten direct aan elkaar hangen.

Gebruikersavatar
Kappa7
Berichten: 4481
Lid geworden op: za 22 nov 2008, 9:50
Locatie: Ermelo

Re: pass pearl 2 - de kast in met dat ding!

Berichtdoor Kappa7 » di 15 dec 2020, 21:57

In dit schema zie je hoe alle units aan elkaar hangen.
PSU2.pdf

Je gebruikt dan niet exact deze opzet maar de methode blijft gelijk.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 27669
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: pass pearl 2 - de kast in met dat ding!

Berichtdoor Henkjan » di 15 dec 2020, 23:01

Kappa7 schreef:In het center van de print zit een aardpunt dat punt is ook je aardpunt van he draaitafel.
Dat punt kan je dan ook via een diode brug aan je kast hangen.
En de aarde van de beide kasten direct aan elkaar hangen.

dus gewoon die centrale massapunten aan elkaar en naar de aansluiting achterop voor de dt. ik kan t wel schakelbaar maken (3 standen schakelaar) of die aan de kast zit.

de beide kasten kan ik dan met de mantel van de 24V kabel met elkaar verbinden
If it measures good, but sounds bad, you're measuring the wrong thing." ― Dr. Richard C. Heyser

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 27669
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: pass pearl 2 - de kast in met dat ding!

Berichtdoor Henkjan » di 15 dec 2020, 23:07

Screenshot_20201215-230526.png

was dit voor t aanpassen van de gain en de ingangs imp tbv verschillende elementen?
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
If it measures good, but sounds bad, you're measuring the wrong thing." ― Dr. Richard C. Heyser

Gebruikersavatar
Kappa7
Berichten: 4481
Lid geworden op: za 22 nov 2008, 9:50
Locatie: Ermelo

Re: pass pearl 2 - de kast in met dat ding!

Berichtdoor Kappa7 » wo 16 dec 2020, 0:12

Henkjan schreef:Screenshot_20201215-230526.png
was dit voor t aanpassen van de gain en de ingangs imp tbv verschillende elementen?

Klopt :goedzo:

Gebruikersavatar
Kappa7
Berichten: 4481
Lid geworden op: za 22 nov 2008, 9:50
Locatie: Ermelo

Re: pass pearl 2 - de kast in met dat ding!

Berichtdoor Kappa7 » wo 16 dec 2020, 0:18

Henkjan schreef:
Kappa7 schreef:In het center van de print zit een aardpunt dat punt is ook je aardpunt van he draaitafel.
Dat punt kan je dan ook via een diode brug aan je kast hangen.
En de aarde van de beide kasten direct aan elkaar hangen.

dus gewoon die centrale massapunten aan elkaar en naar de aansluiting achterop voor de dt.

Ja maar wel geïsoleerd van de kast.

Henkjan schreef:ik kan t wel schakelbaar maken (3 standen schakelaar) of die aan de kast zit.

Wat wil je schakelen dan de aarde?
zou ik niet doen als je geen aarding naar je DT nodig hebt kan je gewoon je aarde draad los halen.
De printen zelf kan je het beste via de diode brug aan de kast hangen.

Henkjan schreef:de beide kasten kan ik dan met de mantel van de 24V kabel met elkaar verbinden

Ja dat is een primamanier, mooi alles afgeschermd met het zelfde potentiaal.

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 27669
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: pass pearl 2 - de kast in met dat ding!

Berichtdoor Henkjan » do 17 dec 2020, 0:13

Kappa7 schreef:
Henkjan schreef:
Kappa7 schreef:In het center van de print zit een aardpunt dat punt is ook je aardpunt van he draaitafel.
Dat punt kan je dan ook via een diode brug aan je kast hangen.
En de aarde van de beide kasten direct aan elkaar hangen.

dus gewoon die centrale massapunten aan elkaar en naar de aansluiting achterop voor de dt.

Ja maar wel geïsoleerd van de kast.
check

Kappa7 schreef:
Henkjan schreef:ik kan t wel schakelbaar maken (3 standen schakelaar) of die aan de kast zit.

Wat wil je schakelen dan de aarde?
zou ik niet doen als je geen aarding naar je DT nodig hebt kan je gewoon je aarde draad los halen.
heb wel eens gehad dat een brom wegging met even de draad los en toen weer vast. dan vind ik een schakelaar toch makkelijker dan prutsen met zo'n dun draadje

Kappa7 schreef:De printen zelf kan je het beste via de diode brug aan de kast hangen.
de 0 van de 24V zit met een R/C aan de kast bij binnenkomst zeg maar. is het dan zinvol om de print ook nog eens aan de kast te leggen? en waarom een diodebrug?

Kappa7 schreef:
Henkjan schreef:de beide kasten kan ik dan met de mantel van de 24V kabel met elkaar verbinden

Ja dat is een prima manier, mooi alles afgeschermd met het zelfde potentiaal.
mooi, de connector (zie bijlage) heeft ook een nette aansluiting voor de mantel die dan vanzelf aan de kast komt
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
If it measures good, but sounds bad, you're measuring the wrong thing." ― Dr. Richard C. Heyser

Gebruikersavatar
Kappa7
Berichten: 4481
Lid geworden op: za 22 nov 2008, 9:50
Locatie: Ermelo

Re: pass pearl 2 - de kast in met dat ding!

Berichtdoor Kappa7 » do 17 dec 2020, 21:50

Mooie connector.

Bij aarding moet je voorkomen dat je geen lus gaat maken.
Dus maar op een punt het audio aarde aan je kast hangen met al of niet een extra drempel.
Dat kan een 100 ohm weerstand zijn of de diode brug.
Normaal gesproken bij een versterker gebruik je vaak de ingang om als aardpunt te gebruiken.
In dit geval is dat niet verstandig om dat hier op de print zelf ook al een aardpunt is gemaakt.
De voeding hangt bij mij dan ook volledig zwevend en wordt pas op de print aan aarde gehangen.

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 27669
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: pass pearl 2 - de kast in met dat ding!

Berichtdoor Henkjan » do 17 dec 2020, 22:36

dat dacht ik idd ook, geen.lussen. vandaar dat ik het vroeg
If it measures good, but sounds bad, you're measuring the wrong thing." ― Dr. Richard C. Heyser


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Applebot, CCBot en 1 gast