toetertjes eerste half fabrikaat versterker

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

toetertje
Berichten: 2315
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 18:05
Locatie: Omgeving Enkhuizen.

toetertjes eerste half fabrikaat versterker

Berichtdoor toetertje » vr 06 mei 2016, 21:11

Mijn eerste projectje op versterker gebied.
Het wordt een lm3886 bordje met buizen voortrapje.
In de kast wordt ook gelijk een Raspberry Pi 2 geplaatst,
met audiophonics esabre dacje. De combinatie heb
ik al getest en klinkt als een klokje.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 4974
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: toetertjes eerste half fabrikaat versterker

Berichtdoor democles » vr 06 mei 2016, 21:24

Leuk :goedzo:

Nu nog een paar voedingen er in en ,,gaan met die banaan,,........... :mrgreen:

Wat ga je gebruiken als ,,server,, bron?

toetertje
Berichten: 2315
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 18:05
Locatie: Omgeving Enkhuizen.

Re: toetertjes eerste half fabrikaat versterker

Berichtdoor toetertje » vr 06 mei 2016, 21:39

Er hoeft alleen nog maar een voeding in voor de Raspberry.
Dat wordt ook de bron met de I2s dac. Ik stream dan vanaf
de laptop met Jriver.

Gebruikersavatar
zeinogzo
Berichten: 39
Lid geworden op: do 10 mar 2016, 17:16

Re: toetertjes eerste half fabrikaat versterker

Berichtdoor zeinogzo » za 07 mei 2016, 9:02

Gaat het dan toch eindelijk gebeuren, he mannetje :yeah: We hebben al heel wat versterkers beluisterd maar dit klinkt werkelijk goed. Het eerste wat opvalt is het enorme 3d podium en er komt echt muziek uit! Gewoon lekker muziek luisteren ipv luisteren naar irritaties, als in, wat mis ik, wat klopt er nog niet. Zet m op! Een plaatje ofzo... :)
Zotac mini pc Jriver, (usb AudioQuest Jitterbug, usb DIYinhk 0,8µV rimpel 5V voeding, ifi ilink, Metrum Acoustics Quad dac)(streamen naar raspberry pi, ifi ipower, kali reclocker isolator, piano 2.1 dac hat), ifi tube voorversterker, Cyrus eindversterker, Tony Gee Paper Hatt SE mk2, Zeinogzo Chimney Hatt (2x peerless subs) met Hypex HS200.

toetertje
Berichten: 2315
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 18:05
Locatie: Omgeving Enkhuizen.

Re: toetertjes eerste half fabrikaat versterker

Berichtdoor toetertje » za 07 mei 2016, 9:31

Ja, het genieten gaat beginnen, maar eeuh waar blijft jouw topic, zeinogzo?

Gebruikersavatar
zeinogzo
Berichten: 39
Lid geworden op: do 10 mar 2016, 17:16

Re: toetertjes eerste half fabrikaat versterker

Berichtdoor zeinogzo » za 07 mei 2016, 10:07

Ja, ja, ik weet het. Denk over alles 10x na voordat ik iets doe, heb nog steeds niet op ok gedrukt bij Mouser, vergeet altijd wel iets mee te bestellen :(. Maar het bouwen van de monoblokjes begint wel erg te kriebelen...
Zotac mini pc Jriver, (usb AudioQuest Jitterbug, usb DIYinhk 0,8µV rimpel 5V voeding, ifi ilink, Metrum Acoustics Quad dac)(streamen naar raspberry pi, ifi ipower, kali reclocker isolator, piano 2.1 dac hat), ifi tube voorversterker, Cyrus eindversterker, Tony Gee Paper Hatt SE mk2, Zeinogzo Chimney Hatt (2x peerless subs) met Hypex HS200.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 23848
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: toetertjes eerste half fabrikaat versterker

Berichtdoor ray5150 » za 07 mei 2016, 11:58

Ziet er op zich best netjes uit, is het geen idee om beide trafo's links voor naast elkaar te plaatsen ? scheelt weer in de lengte van de netspannings-bekabeling.
(en deze natuurlijk ook gelijk strak in elkaar twisten.)

toetertje
Berichten: 2315
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 18:05
Locatie: Omgeving Enkhuizen.

Re: toetertjes eerste half fabrikaat versterker

Berichtdoor toetertje » za 07 mei 2016, 12:26

Met de indeling ga ik nog even spelen.

Maar ik zit nog met een ander dingetje. Ik zou de rca's van de dac er afsolderen, en dan
een rechtstreekse verbinding maken naar de versterkerprint. Maar dan kan ik er verder niets
op aansluiten. Nu zijn er 2 opties:

of ik maak een rca aansluiting achterop en plaats een keuzeschakelaar, wat niet mijn voorkeur
heeft. Ik wil het front zo clean mogelijk houden.

of ik laat de rca van de dac ook uit de achterkant steken, en lus ze dan extern door naar de rca van
de amp, met zo kort mogelijke cinch kabel. op die manier kan ik de amp ook voor andere doeleinden gebruiken, en kan ik er eventueel nog een voorversterker tussen hangen. :think:

toetertje
Berichten: 2315
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 18:05
Locatie: Omgeving Enkhuizen.

Re: toetertjes eerste half fabrikaat versterker

Berichtdoor toetertje » ma 09 mei 2016, 21:01

Een hele kleine update, maar jongens wat een werk.
Met niet het juiste gereedschap en zo weinig tolerantie,
is het een hele uitdaging in 10mm alluminium.
Ik weet dat hij scheef zit, hij zit ook nog niet helemaal vast. :D
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
AatV
Berichten: 3350
Lid geworden op: wo 21 feb 2007, 18:33
Locatie: Delft

Re: toetertjes eerste half fabrikaat versterker

Berichtdoor AatV » ma 09 mei 2016, 22:28

Zier er lekker opgeruimd uit. :goedzo:

groet,
Aat
That which can be asserted without evidence, can be dismissed without evidence.

toetertje
Berichten: 2315
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 18:05
Locatie: Omgeving Enkhuizen.

Re: toetertjes eerste half fabrikaat versterker

Berichtdoor toetertje » ma 09 mei 2016, 22:37

Er komt nog wel een printje, en een kluwen touwtjes bij.
Het wordt dus nog wel wat drukker in het kastje. Maar,
er is in iedergeval wel ruimte.

Gebruikersavatar
John P
Berichten: 2903
Lid geworden op: do 06 nov 2008, 15:04
Locatie: Maastricht

Re: toetertjes eerste half fabrikaat versterker

Berichtdoor John P » di 10 mei 2016, 0:17

Heb je nagekeken of die mooie designschakelaar een beetje vermogen aankan? Ik vraag het maar even omdat het op dit forum al een paar keer is voorgekomen dat die mooie schakelaars alleen voor kleine stuurstromen geschikt bleven. Controleer het geheel ook altijd even volgens het veiligheidsdocument op deze pagina .
Zo is het altijd wel een goed idee als er een klein ledje te zien is dat laat zien of de versterker op spanning staat. Ik weet dat er twee ledjes op de print zitten, maar die kun je niet zien van de buitenkant. Maar hij wordt mooi, dus stug door, maar niet te snel, want dan heb je niets meer te doen.
Waar een weg is is ook een omweg.

toetertje
Berichten: 2315
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 18:05
Locatie: Omgeving Enkhuizen.

Re: toetertjes eerste half fabrikaat versterker

Berichtdoor toetertje » di 10 mei 2016, 9:52

John P schreef:Heb je nagekeken of die mooie designschakelaar een beetje vermogen aankan? Ik vraag het maar even omdat het op dit forum al een paar keer is voorgekomen dat die mooie schakelaars alleen voor kleine stuurstromen geschikt bleven. Controleer het geheel ook altijd even volgens het veiligheidsdocument op deze pagina .
Zo is het altijd wel een goed idee als er een klein ledje te zien is dat laat zien of de versterker op spanning staat. Ik weet dat er twee ledjes op de print zitten, maar die kun je niet zien van de buitenkant. Maar hij wordt mooi, dus stug door, maar niet te snel, want dan heb je niets meer te doen.


Dat is wel een goeie van je. De schakelaar zou 3 ampere aan kunnen.

Maar, ik ga het als volgt doen. Met de schakelaar stuur ik de kleine trafo aan.
deze geeft 2 x 9 volt. 1 keer gaat naar gloeispanning van de buis, de andere
gaat naar een 5 volt voeding voor de Pi. Deze 5 volt gebruik ik dan ook om
een relais aan te sturen, die dan de grote trafo aanstuurt.
Op deze manier ontlast ik de schakelaar, dat moet dan veilig genoeg zijn. In
de schakelaar zit overigens een led. Deze laat ik zwak branden als de versterker
uitstaat, en fel wanneer deze ingeschakeld is.

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 25855
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: toetertjes eerste half fabrikaat versterker

Berichtdoor Henkjan » di 10 mei 2016, 10:37

het gaat er om dat die schakelaars meestal niet geschikt zijn om netspanning mee te schakelen
viewtopic.php?f=8&t=14000

toetertje
Berichten: 2315
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 18:05
Locatie: Omgeving Enkhuizen.

Re: toetertjes eerste half fabrikaat versterker

Berichtdoor toetertje » di 10 mei 2016, 11:36

Henkjan schreef:het gaat er om dat die schakelaars meestal niet geschikt zijn om netspanning mee te schakelen
http://forum.zelfbouwaudio.nl/viewtopic.php?f=8&t=14000


Tsja, daar heb je wel een dingetje. Ook ik ging er vanuit dat 250 vac en 3 ampere
de juiste keus zou zijn. Nu maar even kijken hoe ik dat op ga lossen.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 23848
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: toetertjes eerste half fabrikaat versterker

Berichtdoor ray5150 » di 10 mei 2016, 12:04

Ik heb het inderdaad ook wel eens gehad dat zo'n schakelaar begon te smelten... :shock:

toetertje
Berichten: 2315
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 18:05
Locatie: Omgeving Enkhuizen.

Re: toetertjes eerste half fabrikaat versterker

Berichtdoor toetertje » di 10 mei 2016, 12:25

Nu heb ik een paar van deze relais.

http://www.protolectron.nl/componenten/ ... is-arduino

als ik nu een 5 volt trafootje inbouw die gewoon onder spanning blijft staan.
Dan ga ik van die 5 volt naar de schakelaar, en dan door naar 2 van die relais.
Dan gebruik ik per grote trafo 1 relais. Dat moet qua vermogen makkelijk gaan.

Maar ja, op het relais staat ook 250vac. Maar mag dat er dan ook op?
Daar kun je dus blijkbaar niet vanuit gaan.

toetertje
Berichten: 2315
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 18:05
Locatie: Omgeving Enkhuizen.

Re: toetertjes eerste half fabrikaat versterker

Berichtdoor toetertje » wo 11 mei 2016, 14:56

En weer een kleine update, nog even en het kantklossen gaat beginnen.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Hans Nootdorp
Berichten: 1691
Lid geworden op: di 29 aug 2006, 1:52
Locatie: Nootdorp

Re: toetertjes eerste half fabrikaat versterker

Berichtdoor Hans Nootdorp » wo 11 mei 2016, 15:19

toetertje schreef:Nu heb ik een paar van deze relais.

http://www.protolectron.nl/componenten/ ... is-arduino

als ik nu een 5 volt trafootje inbouw die gewoon onder spanning blijft staan.
Dan ga ik van die 5 volt naar de schakelaar, en dan door naar 2 van die relais.
Dan gebruik ik per grote trafo 1 relais. Dat moet qua vermogen makkelijk gaan.

Maar ja, op het relais staat ook 250vac. Maar mag dat er dan ook op?
Daar kun je dus blijkbaar niet vanuit gaan.

Zoiets doe ik in mijn versterker ook.
In jouw geval schakel je met jouw luxe aan/uitschakelaar de 5 volt die naar de spoel van het relais gaat. Omdat de relaisspoel gescheiden is van de contacten kun je met de relaiscontacten wel 230 volt schakelen, terwijl er geen 230 v op jouw schakelaar komt.
En met 1 relais kun je prima 2 trafo's tegelijk schakelen, dus ik zou geen 2 relais nemen.
En vergeet geen primaire zekering.
Laatst gewijzigd door Hans Nootdorp op wo 11 mei 2016, 16:56, 1 keer totaal gewijzigd.
De soldeerbout staat weer even uit.... LM4780 versterker is klaar en speelt...Nu genieten van mijn HATT monitors.
Menhir 3 weg, mid/hoog passief gefilterd, DLCP voor filtering wooofer/midhoog, 2x UCD180 voor midhoog, 2x UCD400 voor de woofer

toetertje
Berichten: 2315
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 18:05
Locatie: Omgeving Enkhuizen.

Re: toetertjes eerste half fabrikaat versterker

Berichtdoor toetertje » wo 11 mei 2016, 15:27

Ik heb toch 2 van die relais liggen. En misschien is de piek van 2 trafo's toch net even te gek.
Ik stuur met de kleine trafo de Pi en gloeispanning aan, en met de grote de Lm3886. Ik zit er
zelfs aan te denken om dan de grote iets te vertragen, zodat het buisje eerst een beetje kan
voorgloeien, en de Pi kan opstarten. Niet omdat het moet, maar .... :rofl:

toetertje
Berichten: 2315
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 18:05
Locatie: Omgeving Enkhuizen.

Re: toetertjes eerste half fabrikaat versterker

Berichtdoor toetertje » wo 11 mei 2016, 19:51

Is daar nog een simpel schakelingetje voor om het 2e relais te vertragen?

Gebruikersavatar
John P
Berichten: 2903
Lid geworden op: do 06 nov 2008, 15:04
Locatie: Maastricht

Re: toetertjes eerste half fabrikaat versterker

Berichtdoor John P » wo 11 mei 2016, 20:05

Op het bordje zelf zit al een vertraging van enkele seconden die de luidsprekers aankoppelt als de versterker stabiel is. Als je een te grote piekstroom verwacht kun je beter met een NTC weerstand voor de grote trafo werken. Ik denk echter dat je dat pas moet doen als je een probleem hebt, niet om een probleem te maken.
Waar een weg is is ook een omweg.

Gebruikersavatar
Hans Nootdorp
Berichten: 1691
Lid geworden op: di 29 aug 2006, 1:52
Locatie: Nootdorp

Re: toetertjes eerste half fabrikaat versterker

Berichtdoor Hans Nootdorp » wo 11 mei 2016, 22:00

toetertje schreef:Is daar nog een simpel schakelingetje voor om het 2e relais te vertragen?

Als je per se wilt, kun je deze schakeling als vertraging gebruiken. Werkt prima, heb ik ervaren.
http://www.circuitsonline.net/schakelin ... aging.html
Als je geen softstart nodig hebt (zoals in jouw geval met niet al te zware trafo's) kan je met het relais direct je 2e voeding inschakelen.
Dan heb je ook R4 t/m R7 niet nodig.
Maar zo te horen wat JohnP zegt, wordt de LS al vertraagd aangeschakeld. Dus......
De soldeerbout staat weer even uit.... LM4780 versterker is klaar en speelt...Nu genieten van mijn HATT monitors.
Menhir 3 weg, mid/hoog passief gefilterd, DLCP voor filtering wooofer/midhoog, 2x UCD180 voor midhoog, 2x UCD400 voor de woofer

toetertje
Berichten: 2315
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 18:05
Locatie: Omgeving Enkhuizen.

Re: toetertjes eerste half fabrikaat versterker

Berichtdoor toetertje » do 12 mei 2016, 19:46

De inhoud is compleet, nu kan de het kabelarisatieproces beginnen. :yeah:
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

toetertje
Berichten: 2315
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 18:05
Locatie: Omgeving Enkhuizen.

Re: toetertjes eerste half fabrikaat versterker

Berichtdoor toetertje » zo 15 mei 2016, 19:04

Na een middag hard werken is het dan eindelijk zover.
Hij is klaar en het testen kan beginnen. Voor een eerste
project vind ik hem zeker zeer geslaagd. :yeah:
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot, HuaweiBots-114.119.131.x en 0 gasten