voeding UCDversterker te krap bemeten?

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
Hans Nootdorp
Berichten: 1697
Lid geworden op: di 29 aug 2006, 1:52
Locatie: Nootdorp

Re: voeding UCDversterker te krap bemeten?

Berichtdoor Hans Nootdorp » di 13 jan 2015, 18:29

Ergens heb je wel gelijk Gerhard. Maar dit project van mij duurt al 8 jaar en ik wil nu eigenlijk wel snel de boel mooi spelend hebben. En dus wil ik niet nog maanden gaan experimenteren. Vandaar mijn (voor sommigen te) uitgebreide vooronderzoek.

En ik wilde nog wel vragen of de SPL, die ik met mijn UCD180 uit mijn woofer kan persen (102 dB bij 90 watt), in mijn woonkamer (35 m2) met (af en toe vrij stevige) rockmuziek wel voldoende zal zijn. Zo niet dan moet ik overstappen op een UCD400 (met hogere trafospanning).... Maar dat durf ik nu niet meer te vragen.... :cry:
De soldeerbout staat weer even uit.... LM4780 versterker is klaar en speelt...Nu genieten van mijn HATT monitors.
Menhir 3 weg, mid/hoog passief gefilterd, DLCP voor filtering wooofer/midhoog, 2x UCD180 voor midhoog, 2x UCD400 voor de woofer

Gebruikersavatar
hannesie
Berichten: 12591
Lid geworden op: wo 31 dec 2008, 15:27
Locatie: Dordrecht

Re: voeding UCDversterker te krap bemeten?

Berichtdoor hannesie » di 13 jan 2015, 18:31

ds23man schreef:Nou is mij altijd geleerd dat je van fouten het meest leert..........
Wie houd je tegen? ;-)
Laatst gewijzigd door hannesie op di 13 jan 2015, 23:02, 1 keer totaal gewijzigd.
Hans

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 22974
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: voeding UCDversterker te krap bemeten?

Berichtdoor ds23man » di 13 jan 2015, 18:34

Dat kunnen wij ook niet beantwoorden Hans, wij weten niet wat voor jou een lekkere geluidsdruk is. Spijker de die handel nou gewoon in een dagje op een tijdelijke plank en probeer het. Het is wat lullig dat je nu een hoop tijd en energie in vooronderzoek stopt en iets in elkaar bouwt en er dan achter komt dat het toch wat te weinig is.
Fusion Filterdesign

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 23565
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: voeding UCDversterker te krap bemeten?

Berichtdoor Pjotr » di 13 jan 2015, 18:36

ds23man schreef:Nou is mij altijd geleerd dat je van fouten het meest leert..........

En wat heb je geleerd toen je van de Martinitoren af sprong?

Jouw iets leren? :rofl: :rofl: :rofl:
How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood

Gebruikersavatar
Hans Nootdorp
Berichten: 1697
Lid geworden op: di 29 aug 2006, 1:52
Locatie: Nootdorp

Re: voeding UCDversterker te krap bemeten?

Berichtdoor Hans Nootdorp » di 13 jan 2015, 18:37

Pjotr schreef:
ds23man schreef:Nou is mij altijd geleerd dat je van fouten het meest leert..........

En wat heb je geleerd toen je van de Martinitoren af sprong?

Jouw iets leren? :rofl: :rofl: :rofl:


Hij's leuk.... :lol:
De soldeerbout staat weer even uit.... LM4780 versterker is klaar en speelt...Nu genieten van mijn HATT monitors.
Menhir 3 weg, mid/hoog passief gefilterd, DLCP voor filtering wooofer/midhoog, 2x UCD180 voor midhoog, 2x UCD400 voor de woofer

Gebruikersavatar
CarloPJB
Berichten: 1786
Lid geworden op: wo 30 aug 2006, 21:09
Locatie: Mijnsheerenland

Re: voeding UCDversterker te krap bemeten?

Berichtdoor CarloPJB » di 13 jan 2015, 18:38

Hans , in mijn woonkamer ( ong 35 m2 ) met mijn set up , dB gemeten met Android app op smartphone , ben ik nog niet boven de 98 dB gekomen , gemeten op de luisterplek. Misschien kan het nog harder maar voor mij ( en de buren ) hard zat.

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 23565
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: voeding UCDversterker te krap bemeten?

Berichtdoor Pjotr » di 13 jan 2015, 18:41

Hans Nootdorp schreef:Ergens heb je wel gelijk Gerhard. Maar dit project van mij duurt al 8 jaar en ik wil nu eigenlijk wel snel de boel mooi spelend hebben. En dus wil ik niet nog maanden gaan experimenteren. Vandaar mijn (voor sommigen te) uitgebreide vooronderzoek.

En ik wilde nog wel vragen of de SPL, die ik met mijn UCD180 uit mijn woofer kan persen (102 dB bij 90 watt), in mijn woonkamer (35 m2) met (af en toe vrij stevige) rockmuziek wel voldoende zal zijn. Zo niet dan moet ik overstappen op een UCD400 (met hogere trafospanning).... Maar dat durf ik nu niet meer te vragen.... :cry:

Wat is de impedantie van je speakers? Is dat 4 ohm dan is een UCD400 + SMPS400/400 een goede optie. Is dat 8 ohm dan is 2x een UCD180 gebridged op een UCD400/180 een goede optie. Het is i.i.g. grote stappen, snel thuis :D
How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 22974
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: voeding UCDversterker te krap bemeten?

Berichtdoor ds23man » di 13 jan 2015, 18:41

Pjotr schreef:
ds23man schreef:Nou is mij altijd geleerd dat je van fouten het meest leert..........

En wat heb je geleerd toen je van de Martinitoren af sprong?

Jouw iets leren? :rofl: :rofl: :rofl:


Kan je je plasje weer niet eens ophouden? :lol:
Fusion Filterdesign

Gebruikersavatar
Hans Nootdorp
Berichten: 1697
Lid geworden op: di 29 aug 2006, 1:52
Locatie: Nootdorp

Re: voeding UCDversterker te krap bemeten?

Berichtdoor Hans Nootdorp » di 13 jan 2015, 18:43

ds23man schreef:Dat kunnen wij ook niet beantwoorden Hans, wij weten niet wat voor jou een lekkere geluidsdruk is. Spijker de die handel nou gewoon in een dagje op een tijdelijke plank en probeer het. Het is wat lullig dat je nu een hoop tijd en energie in vooronderzoek stopt en iets in elkaar bouwt en er dan achter komt dat het toch wat te weinig is.


Precies daarom dus: ik wil juist voorkomen dat ik ga bouwen en daarna er achter kom dat het niet voldoende is. En dat ik dat had kunnen weten als ik even (samen met de ervaringsdeskundigen hier) goed had nagedacht.

ps Hoor zojuist dat mijn frezer mijn achterpaneel heeft verkl...., dus ik heb even tijd genoeg voor zeeeeer uitgebreide research .... :x
De soldeerbout staat weer even uit.... LM4780 versterker is klaar en speelt...Nu genieten van mijn HATT monitors.
Menhir 3 weg, mid/hoog passief gefilterd, DLCP voor filtering wooofer/midhoog, 2x UCD180 voor midhoog, 2x UCD400 voor de woofer

Gebruikersavatar
Hans Nootdorp
Berichten: 1697
Lid geworden op: di 29 aug 2006, 1:52
Locatie: Nootdorp

Re: voeding UCDversterker te krap bemeten?

Berichtdoor Hans Nootdorp » di 13 jan 2015, 18:44

ha Carlo, bedankt voor je nuttige info.
De soldeerbout staat weer even uit.... LM4780 versterker is klaar en speelt...Nu genieten van mijn HATT monitors.
Menhir 3 weg, mid/hoog passief gefilterd, DLCP voor filtering wooofer/midhoog, 2x UCD180 voor midhoog, 2x UCD400 voor de woofer

Gebruikersavatar
Hans Nootdorp
Berichten: 1697
Lid geworden op: di 29 aug 2006, 1:52
Locatie: Nootdorp

Re: voeding UCDversterker te krap bemeten?

Berichtdoor Hans Nootdorp » di 13 jan 2015, 18:54

Pjotr schreef:
Hans Nootdorp schreef:Ergens heb je wel gelijk Gerhard. Maar dit project van mij duurt al 8 jaar en ik wil nu eigenlijk wel snel de boel mooi spelend hebben. En dus wil ik niet nog maanden gaan experimenteren. Vandaar mijn (voor sommigen te) uitgebreide vooronderzoek.

En ik wilde nog wel vragen of de SPL, die ik met mijn UCD180 uit mijn woofer kan persen (102 dB bij 90 watt), in mijn woonkamer (35 m2) met (af en toe vrij stevige) rockmuziek wel voldoende zal zijn. Zo niet dan moet ik overstappen op een UCD400 (met hogere trafospanning).... Maar dat durf ik nu niet meer te vragen.... :cry:

Wat is de impedantie van je speakers? Is dat 4 ohm dan is een UCD400 + SMPS400/400 een goede optie. Is dat 8 ohm dan is 2x een UCD180 gebridged op een UCD400/180 een goede optie. Het is i.i.g. grote stappen, snel thuis :D

Mijn woofers zijn 4 ohm.
Maar de 1e vraag is natuurlijk of die 102 dB wel voldoende zal zijn. Zijn hier geen vuistregels voor?
De soldeerbout staat weer even uit.... LM4780 versterker is klaar en speelt...Nu genieten van mijn HATT monitors.
Menhir 3 weg, mid/hoog passief gefilterd, DLCP voor filtering wooofer/midhoog, 2x UCD180 voor midhoog, 2x UCD400 voor de woofer

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 22974
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: voeding UCDversterker te krap bemeten?

Berichtdoor ds23man » di 13 jan 2015, 18:55

Hans Nootdorp schreef:
ps Hoor zojuist dat mijn frezer mijn achterpaneel heeft verkl...., dus ik heb even tijd genoeg voor zeeeeer uitgebreide research .... :x


Dan heb je helemaal tijd om een testopstelling te maken. :lol:
Fusion Filterdesign

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 22974
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: voeding UCDversterker te krap bemeten?

Berichtdoor ds23man » di 13 jan 2015, 18:57

Hans Nootdorp schreef:Mijn woofers zijn 4 ohm.
Maar de 1e vraag is natuurlijk of die 102 dB wel voldoende zal zijn. Zijn hier geen vuistregels voor?


Nee, dat is een subjectief begrip.
Fusion Filterdesign

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 23565
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: voeding UCDversterker te krap bemeten?

Berichtdoor Pjotr » di 13 jan 2015, 19:08

Hans Nootdorp schreef:
Pjotr schreef:
Hans Nootdorp schreef:Ergens heb je wel gelijk Gerhard. Maar dit project van mij duurt al 8 jaar en ik wil nu eigenlijk wel snel de boel mooi spelend hebben. En dus wil ik niet nog maanden gaan experimenteren. Vandaar mijn (voor sommigen te) uitgebreide vooronderzoek.

En ik wilde nog wel vragen of de SPL, die ik met mijn UCD180 uit mijn woofer kan persen (102 dB bij 90 watt), in mijn woonkamer (35 m2) met (af en toe vrij stevige) rockmuziek wel voldoende zal zijn. Zo niet dan moet ik overstappen op een UCD400 (met hogere trafospanning).... Maar dat durf ik nu niet meer te vragen.... :cry:

Wat is de impedantie van je speakers? Is dat 4 ohm dan is een UCD400 + SMPS400/400 een goede optie. Is dat 8 ohm dan is 2x een UCD180 gebridged op een UCD400/180 een goede optie. Het is i.i.g. grote stappen, snel thuis :D

Mijn woofers zijn 4 ohm.
Maar de 1e vraag is natuurlijk of die 102 dB wel voldoende zal zijn. Zijn hier geen vuistregels voor?

Als je geheel nu eens even op een plankje schroeft als test opstelling? De UCD180 mag max 50V hebben en liever max. 45V als je het betrouwbaar wilt hebben. Mijn ervaring met een 30V trafo was dat ik onbelast op 50V uit kwam. Dus misschien is die 28V niet eens zo verkeerd. Qua vermogen is jouw 500VA trafo wel goed. Misschien een paar 10.000 uF elco's erbij hangen?
How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood

Gebruikersavatar
jeroen_d
Ook commercieel actief
Berichten: 11677
Lid geworden op: za 28 aug 2004, 1:21

Re: voeding UCDversterker te krap bemeten?

Berichtdoor jeroen_d » di 13 jan 2015, 19:14

Hans Nootdorp schreef:
Pjotr schreef:
Hans Nootdorp schreef:Ergens heb je wel gelijk Gerhard. Maar dit project van mij duurt al 8 jaar en ik wil nu eigenlijk wel snel de boel mooi spelend hebben. En dus wil ik niet nog maanden gaan experimenteren. Vandaar mijn (voor sommigen te) uitgebreide vooronderzoek.

En ik wilde nog wel vragen of de SPL, die ik met mijn UCD180 uit mijn woofer kan persen (102 dB bij 90 watt), in mijn woonkamer (35 m2) met (af en toe vrij stevige) rockmuziek wel voldoende zal zijn. Zo niet dan moet ik overstappen op een UCD400 (met hogere trafospanning).... Maar dat durf ik nu niet meer te vragen.... :cry:

Wat is de impedantie van je speakers? Is dat 4 ohm dan is een UCD400 + SMPS400/400 een goede optie. Is dat 8 ohm dan is 2x een UCD180 gebridged op een UCD400/180 een goede optie. Het is i.i.g. grote stappen, snel thuis :D

Mijn woofers zijn 4 ohm.
Maar de 1e vraag is natuurlijk of die 102 dB wel voldoende zal zijn. Zijn hier geen vuistregels voor?

4 ohm is maar een nominale impedantie en niet de werkelijke. Houdt er rekening mee dat hij lager kan uitvallen. De spreadsheet van Linkwitz houdt rekening met de echte complexe impedantie. De piekstromen bij Xmax kunnen daarbij behoorlijk oplopen.
Logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal. Albert Einstein (1879 - 1955)

Gebruikersavatar
markbakk
Berichten: 4602
Lid geworden op: wo 15 sep 2010, 21:27
Locatie: Arnhem

Re: voeding UCDversterker te krap bemeten?

Berichtdoor markbakk » di 13 jan 2015, 19:37

Mag ik vragen wat de vervorming van de gebruikte speaker is bij 102dB? :mrgreen:
Mark Bakker

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 22974
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: voeding UCDversterker te krap bemeten?

Berichtdoor ds23man » di 13 jan 2015, 19:39

Welja Mark, gooi er nog meer verwarring in. :lol:
Fusion Filterdesign

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 15056
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: voeding UCDversterker te krap bemeten?

Berichtdoor Ah!buis » di 13 jan 2015, 23:01

Nog wat verwarring dan :twisted: .
Bij dit soort dingen moet je niet met effektieve waarde gaan rekenen,die is voor vermogens.
Een voeding moet stroom (lading,elektronen)leveren en wel zoveel dat ie de vraag kan bijbenen.
Daarvoor gebruik je dan de gemiddelde waarde van de stroom.Die gemiddelde waarde ontlaad de voorraad-C voor iets van 8ms en dan is het bijvullen geblazen met een fikse piek van 2ms (bij dubbelfasige gelijkrichting 50Hz)
Het verbruik is het grootst als de hele 8ms de max. stroom loopt.Dat is dan het weergeven van een blokgolf <100Hz op max.vermogen.Die stroom is dan ook het gemiddelde over de periode.
Niet erg reeel, rare muziek :o .Kun je van een sinus uitgaan dan is 't gemiddelde de top/halve π.
Stel je wil 121W sinus met de 4 Ω hebben, geeft 5,5Aeff, 7,7Atop of 5Agem.
Spanning op 10mF 8ms en 5A , It/C geeft 4V.
Trafo 28Veff geeft met hier en daar verliezen 37V.Zakt de spanning naar 33V vollast (sinus).Top op de LS 7,7X4= 31V.
Als de versterker genoeg heeft aan 33-31=2V voor de eindtrap kan 't :D .
Anders opnieuw met wat minder :( .
Verbruik van 5A= bij 37V= geeft 185W (+ en - kant om beurten).Gezien de onvoordelige belasting (piekstromen), doe er maar de helft bij 270W bijv.Net genoeg voor twee versterkers met 550W
Anne

Nu ik het zo nalees, die "rare muziek" kan wel voorkomen, toch niet zo raar :o
Met hele lage tonen (<50Hz) op vol vermogen ! is 't mogelijk dat de top langer duurt dan 8ms.Krijg je dat de spanning geen 4V maar wel een 6V dip krijgt.En dan kom je tekort.
Laatst gewijzigd door Ah!buis op wo 14 jan 2015, 19:46, 1 keer totaal gewijzigd.
♫ Liever gaar in de kist dan weer een schokje gemist ♪

Gebruikersavatar
Jag
Berichten: 997
Lid geworden op: wo 01 mar 2006, 15:43
Locatie: Utrecht

Re: voeding UCDversterker te krap bemeten?

Berichtdoor Jag » di 13 jan 2015, 23:17

Hans Nootdorp schreef:
Pjotr schreef:
Hans Nootdorp schreef:Ergens heb je wel gelijk Gerhard. Maar dit project van mij duurt al 8 jaar en ik wil nu eigenlijk wel snel de boel mooi spelend hebben. En dus wil ik niet nog maanden gaan experimenteren. Vandaar mijn (voor sommigen te) uitgebreide vooronderzoek.

En ik wilde nog wel vragen of de SPL, die ik met mijn UCD180 uit mijn woofer kan persen (102 dB bij 90 watt), in mijn woonkamer (35 m2) met (af en toe vrij stevige) rockmuziek wel voldoende zal zijn. Zo niet dan moet ik overstappen op een UCD400 (met hogere trafospanning).... Maar dat durf ik nu niet meer te vragen.... :cry:

Wat is de impedantie van je speakers? Is dat 4 ohm dan is een UCD400 + SMPS400/400 een goede optie. Is dat 8 ohm dan is 2x een UCD180 gebridged op een UCD400/180 een goede optie. Het is i.i.g. grote stappen, snel thuis :D

Mijn woofers zijn 4 ohm.
Maar de 1e vraag is natuurlijk of die 102 dB wel voldoende zal zijn. Zijn hier geen vuistregels voor?


Ik zou het gewoon proberen eigenlijk. Ik heb dit soort redeneringen ook ooit vantevoren gedaan en toen kwam ik uit op dat ik 4x 15inch nodig had in een dipool opstelling. Nou, dat bleek toch iets over gedimensioneerd :mrgreen:
Laatst gewijzigd door Jag op wo 14 jan 2015, 6:51, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Hans Nootdorp
Berichten: 1697
Lid geworden op: di 29 aug 2006, 1:52
Locatie: Nootdorp

Re: voeding UCDversterker te krap bemeten?

Berichtdoor Hans Nootdorp » wo 14 jan 2015, 0:27

Ok, mannen. Ik geef mij over. :roll: Ik ga komend weekend maar eerst wat testen.
En toch de spreadsheet van Linkwitz eens gebruiken om te zien hoeveel stroom de UCD zou moeten leveren. Bedankt voor de aanwijzing Jeroen.

@Carlo: welk appje gebruik jij voor die SPLmeting?
De soldeerbout staat weer even uit.... LM4780 versterker is klaar en speelt...Nu genieten van mijn HATT monitors.
Menhir 3 weg, mid/hoog passief gefilterd, DLCP voor filtering wooofer/midhoog, 2x UCD180 voor midhoog, 2x UCD400 voor de woofer

Gebruikersavatar
CarloPJB
Berichten: 1786
Lid geworden op: wo 30 aug 2006, 21:09
Locatie: Mijnsheerenland

Re: voeding UCDversterker te krap bemeten?

Berichtdoor CarloPJB » wo 14 jan 2015, 11:31

Geluidsmeter lite

Maar er zijn er meerdere in de play store.


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot, democles, Vrolijke noot en 0 gasten