Mijn nieuwe Buizenversterker in opbouw.

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
TheoK
Berichten: 1471
Lid geworden op: di 28 sep 2010, 7:22
Locatie: Kitchener

Mijn nieuwe Buizenversterker in opbouw.

Berichtdoor TheoK » do 30 sep 2010, 20:30

Zoals beloofd laat ik jullie zien waar ik mee bezig ben.
Eerst het schema. Die heb ik van de reuzetechneut -=Kees=-


Afbeelding

Ook ben ik van plan om deze klankregeling er in te bouwen maar dat komt later.
De EL34 heb als merk gekozen de TUNG-SOL.
En de ECC82 heb ik de Philips versie
En tot slot de EM84 voor de bling bling. Alle buizen zijn nieuw.


Afbeelding

Nu wat plaatjes.

Ik heb 2 originele Hammond uitgangstrafo's op de kop getikt bij jukebox-revival.
Wel erg duur maar je weet dat je nooit moet besparen op zoiets.
De voedingstrafo heb ik nog niet. is in de bestelling bij tonefactory.

Afbeelding

Het chassis heb ik gemaakt van 3mm alu. met zwarte poedercoating.
Afbeelding

Gaten boren met een trapezeboor.

Afbeelding

Afbeelding

Voetjes erin
Afbeelding

Toch even kwijlen met de lampen erop. Inclusief met de em84.

Afbeelding

Afbeelding

De gloeidraden gesoldeerd.
dat ene bruine voetje gaat nog vervangen worden door de witte.
Deze is bedoeld voor de klankregeling later.

Afbeelding

En dan het soldeerwerk. Wat er nu inzit is klaar. Verder kan ik nu niet.
Ik verwacht volgende weer weer wat onderdelen. En de voedings trafo komt half oktober.


Afbeelding

Tips en truuks zijn altijd welkom. En jullie mening natuurlijk

Groetjes Theo.
Laatst gewijzigd door TheoK op vr 01 okt 2010, 6:41, 2 keer totaal gewijzigd.
Wie geen fouten maakt,maakt meestal niets

Gebruikersavatar
AatV
Berichten: 3350
Lid geworden op: wo 21 feb 2007, 18:33
Locatie: Delft

Re: Mijn nieuwe Buizenversterker in opbouw.

Berichtdoor AatV » do 30 sep 2010, 22:01

@TheoK,

Leuk dit ontwerp te zien. Ik schat dat de voedingsspanning voor de eindtrap zo'n 440 Volt is. Met dit gegeven in het achterhoofd herken ik de schakeling rond de twee EL34's. Deze is gepubliceerd in 1965 door de Philips Technische Biliotheek.
Op zich helemaal geen slecht startpunt!

Kijkend naar de spanningsversterking zie ik als eerste twee ECC82 buishelften in SRPP. De versterking is gelijk aan de helft van mu, dus ongeveer 9 x. De tweede versterkende trap is wederom een ECC82. Ik schat dat de versterking, omdat de kathode niet ontkoppeld is, zo ongeveer 9 a 10 maal zal zijn. De volgende buishelft is geschakeld als fasedraaier met een versterking van iets minder dan 1. De totale spanningsversterking is dus ongeveer 85 maal. Voor volledige uitsturing (35 Watt!) hebben de EL34's een ingangsspanning nodig van ca 17,5 Volt. De ingangsgevoeligheid zonder tegenkoppeling wordt dan 17,5/85 = ca. 200 mV.
Ik verwacht dat met tegenkoppeling de ingangsgevoeligheid ongeveer 750 mV zal zijn. (heb dit laatste niet echt berekend)
Om 4 ECC81 buishelften hiervoor te gebruiken is vrij veel!

De spanningsversterking zou ook eenvoudig met 1 buishelft van een ECC83 (versterking ca. 65/70) x en 1 buishelft van een ECC82 als fasedraaier. Lijkt me een stuk simpeler. Zelfs een spanningsversterker/fasedraaier van twee ECC81 buishelften is mogelijk, dan wel nog iets minder tegenkoppelen.

Ik zie dat er ook een "tweestanden" hoge- en lage tonenregelaar in het schema opgenomen is. Dit zou de uitgebreide buisbezetting kunnen rechtvaardigen, ware het niet dat je van plan bent om een Baxandall toonregeling in te bouwen.

Ondanks de (opbouwend bedoelde) kritiek, leuk dat je jouw bouwactiviteiten op dit forum wil posten en veel succes!

groeten,
AatV

N.B.
De genoemde versterkingsfactoren zijn uit de losse pols bepaald, maar veel zal het niet afwijken.
That which can be asserted without evidence, can be dismissed without evidence.

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 25820
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: Mijn nieuwe Buizenversterker in opbouw.

Berichtdoor Henkjan » do 30 sep 2010, 22:16

mooi foto verslag zo. daarom een verzoek: wil je ajb de foto's uploaden naar het forum, en niet verwijzen naar fotoemmer.kom? dit zodat we in de toekomst ze ook nog kunnen zien

Gebruikersavatar
TheoK
Berichten: 1471
Lid geworden op: di 28 sep 2010, 7:22
Locatie: Kitchener

Re: Mijn nieuwe Buizenversterker in opbouw.

Berichtdoor TheoK » vr 01 okt 2010, 6:39

Hallo Aatv.

Dat jij dit allemaal al kan zien zeg. Petje af hoor.
Zover ben ik nog lang niet.
Dus jij denkt dat er 35Watt uit komt?
Had nog vergeten erbij te vermelden dat de trafo die erop komt 370 volt geeft.
Ik wou een Hammond trafo aanschaffen maar dat werd me toch te duur.
De uitgang trafo's waren al een rib uit mijn lijf.


Henkjan.

Ik zal er om denken de plaatjes rechtstreeks op het forum te zetten.


Ik moet er wel bij vermelden dat ik met dit project druk in leer ben. Dit is voor mij een enorme uitdaging. :roll:
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Wie geen fouten maakt,maakt meestal niets

Gebruikersavatar
RobertD
Berichten: 3966
Lid geworden op: di 10 jul 2007, 19:52
Locatie: Alphen a.d. Rijn

Re: Mijn nieuwe Buizenversterker in opbouw.

Berichtdoor RobertD » vr 01 okt 2010, 11:00

Met die T-vormige aarde zal het prima werken. Een U kan ook. Zorg er in elk geval voor dat je geen gesloten lus maakt, dat is een antenne voor brom.

Gebruikersavatar
TheoK
Berichten: 1471
Lid geworden op: di 28 sep 2010, 7:22
Locatie: Kitchener

Re: Mijn nieuwe Buizenversterker in opbouw.

Berichtdoor TheoK » vr 01 okt 2010, 11:06

Dan laat ik hem mooi zo zitten.
Nu heb ik nog een probleempje.
Ik wou ook nog 2 van die milliamp metertjes er op bouwen. Van die ronde metertjes.
Het heeft met de bias te maken.
Wie kan mij op het schema aangeven waar die tussen moet?
Wie geen fouten maakt,maakt meestal niets

Gebruikersavatar
RobertD
Berichten: 3966
Lid geworden op: di 10 jul 2007, 19:52
Locatie: Alphen a.d. Rijn

Re: Mijn nieuwe Buizenversterker in opbouw.

Berichtdoor RobertD » vr 01 okt 2010, 11:59

In jouw situatie zou je er eigenlijk 4 moeten hebben. Je meet met die wijzertjes de instelling van de biasstroom van de eindbuizen.
Dat wordt dan echter wel een drukke boel denk ik (zeker samen met die katte-ogen)

Wat ik je wel kan aanbevelen is om op het knooppunt van de kathode van de EL34's en de kathodeweerstand van 10 Ohm bij elke buis een bus te plaatsen waar je een meetpen in kunt plaatsen. Zorg dan ook dat je ergens een meetpen op de massa kunt aansluiten.
Dat is heel makkelijk bij het instellen van de ruststromen.

Wanneer je de potmeters voor de ruststromen van buitenaf kunt bereiken en de meetbussen ook van buitenaf toegankelijk maakt, kun je de ruststromen instellen en controleren zonder dat je de versterker open moet maken.

Als je tóch twee wijzertjes wilt, zet die dan tussen het punt waar de 10 Ohm kathodeweerstanden van twee eindbuizen bij elkaar komen en het massapunt. Ontkoppel die meter wel met een goede elco ( elco parallel aan de meter. ) Het muzieksignaal gaat dan door de elco en het wijzertje laat de gelijkstroom zien. Dat is dan de som van de stromen door de twee eindbuizen.

Gebruikersavatar
TheoK
Berichten: 1471
Lid geworden op: di 28 sep 2010, 7:22
Locatie: Kitchener

Re: Mijn nieuwe Buizenversterker in opbouw.

Berichtdoor TheoK » vr 01 okt 2010, 12:44

Heb je ook wel gelijk in Robert.
Het gaat dan erg druk worden en ik hoef niet elke dag de bias bij te stellen.
De voedingsspanning gaat ongeveer 450 volt worden en dan moet volgens mij de bias op ongeveer 0.55 volt komen te staan.
Maar zover ben ik nog lang niet.
Ik kijk elke dag bij de post of mijn spulletjes erbij zijn.
En jammer, vandaag weer niet.
Wie geen fouten maakt,maakt meestal niets

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 11215
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: Mijn nieuwe Buizenversterker in opbouw.

Berichtdoor Barry2001 » vr 01 okt 2010, 12:49

Wat ga je met dat katteoog doen Theo? ben wel benieuwd.

De tip van Robert over de meetbussen (bias) is een tip die ik je ook kan aanraden....had het op mijn KT88PP eerst niet gedaan. Zeker in het begin wil je veel controleren en zal dit ook nodig zijn, elke keer het ding van 25kg op de kop, lastig. Heb van die 4mm busjes gebruikt, maar je kunt er natuurlijk ook een andere bus voor gebruiken. Als je dan ook nog zorgt dat je bias potmetertjes van de buiten/bovenkant bereikbaar zijn is het helemaal makkelijk.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
TheoK
Berichten: 1471
Lid geworden op: di 28 sep 2010, 7:22
Locatie: Kitchener

Re: Mijn nieuwe Buizenversterker in opbouw.

Berichtdoor TheoK » vr 01 okt 2010, 12:59

Geweldig idee Barry.

Ik zie die rode gaatjes op je foto.
Dat ga ik ook doen.
Die katteogen gaan als VU-meter functioneren.
Dat lijkt me wel leuk.

Maar moet de meting van de biasspanning bij de 10ohm weerstand op pen 1 van de buisvoet plaats vinden?
Wie geen fouten maakt,maakt meestal niets

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 11215
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: Mijn nieuwe Buizenversterker in opbouw.

Berichtdoor Barry2001 » vr 01 okt 2010, 13:16

Als VU meter, ok, ben benieuwd hoe dat eruit gaat zien.

Sorry, de busjes die ik gebruikte zijn 2mm, geen 4mm.

Klopt, het meten van de biasspanning doe je boven de (bij jou) 10 Ohm weerstand, delen door 10 en je hebt de stroom.

Gebruikersavatar
TheoK
Berichten: 1471
Lid geworden op: di 28 sep 2010, 7:22
Locatie: Kitchener

Re: Mijn nieuwe Buizenversterker in opbouw.

Berichtdoor TheoK » vr 01 okt 2010, 14:05

Barry ik heb hier wel een link waar je de EM84 kunt zien werken.
Ik vind dit wel leuk.

http://www.youtube.com/watch?v=mAFPzBEe9b4
Wie geen fouten maakt,maakt meestal niets

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 11215
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: Mijn nieuwe Buizenversterker in opbouw.

Berichtdoor Barry2001 » vr 01 okt 2010, 22:31

Vind het persoonlijk wat teveel "disco" op de versterker, maar dat is eigen keus he. Geinig omte zien is het wel.

Gebruikersavatar
EppeRRR
Berichten: 669
Lid geworden op: di 08 dec 2009, 22:57
Locatie: Hoogeveen

Re: Mijn nieuwe Buizenversterker in opbouw.

Berichtdoor EppeRRR » za 02 okt 2010, 11:44

Wat een buizenparade :D

Ontzettend mooi om te zien, ben benieuwd naar het eindresultaat :D

suc6

Gebruikersavatar
TheoK
Berichten: 1471
Lid geworden op: di 28 sep 2010, 7:22
Locatie: Kitchener

Re: Mijn nieuwe Buizenversterker in opbouw.

Berichtdoor TheoK » za 02 okt 2010, 12:09

Dankjewel Eppe.

Ben zelf ook heel erg benieuwd hoe het gaat klinken.
Heb voor de speaker kenners een setje boxen van BNS Quintet met een passieve radiator.
Dit setje heb toen gekocht voor 1000 gulden. (ja ja de oude gulden tijd.)
Daarop wou ik de versterker op laten draaien.
Heb vandaag weer wat onderdelen binnen gekregen.
Maar de voedingstrafo heb ik nog steeds niet.
Als mijn rugje het toelaat ga ik weer wat doen.
Wie geen fouten maakt,maakt meestal niets

Gebruikersavatar
TheoK
Berichten: 1471
Lid geworden op: di 28 sep 2010, 7:22
Locatie: Kitchener

Re: Mijn nieuwe Buizenversterker in opbouw.

Berichtdoor TheoK » ma 04 okt 2010, 19:30

Even een update.
Ben weer een stukje verder.
Op advies van Barry de instelpotjes van buitenaf toegankelijk gemaakt.
Ga hier geen spijt van krijgen denk ik.
Tevens weer wat onderdelen gemonteerd.

Trouwens ik lees veel op het forum over inschakelvertraging van de hoogspanning. Is dit nodig voor mijn versterker?
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Wie geen fouten maakt,maakt meestal niets

Gebruikersavatar
595ss
Berichten: 322
Lid geworden op: vr 02 dec 2005, 16:26
Locatie: Gullringen, sverige

Re: Mijn nieuwe Buizenversterker in opbouw.

Berichtdoor 595ss » di 05 okt 2010, 1:01

Theo,

In jouw hele versterker is geen hoogspanning te vinden, alleen maar laagspanning.

Over de inschakelvertraging zijn de meningen verdeeld, het is niet nodig, maar als je er wel 1 gaat inbouwen is het ook niet erg.
Sommigen zweren dat de buis langer mee zou gaan, anderen beweren het tegenovergestelde. (hetzelfde geldt voor stand-by schakelaars)

Laat je versterker gewoon eerst even opwarmen voordat je een muziekje gaat draaien en je hebt hetzelfde bereikt.
morgen is er weer een dag

Gebruikersavatar
TheoK
Berichten: 1471
Lid geworden op: di 28 sep 2010, 7:22
Locatie: Kitchener

Re: Mijn nieuwe Buizenversterker in opbouw.

Berichtdoor TheoK » di 05 okt 2010, 7:48

Hallo 595ss.

Ik laat het achterwege.
Maar kan ruim 400 volt nou niet bepaalt laagspanning noemen.
De oude televisies en radio's van vroeger hadden volgens mij ook geen inschakelvertraging en draaien nog steeds.
Maar goed,overal waar je op dit onderwerp leest zijn de meningen verdeeld.
Voor mij is het nu wachten op de voedingstrafo en nog wat klein spul.
Tot die tijd moet ik nog even geduld hebben.
Wie geen fouten maakt,maakt meestal niets

Gebruikersavatar
Marp
Beheerder / Sysadmin
Berichten: 7244
Lid geworden op: vr 11 mar 2005, 22:25
Locatie: Bergen op Zoom

Re: Mijn nieuwe Buizenversterker in opbouw.

Berichtdoor Marp » di 05 okt 2010, 9:29

TheoK schreef:Ik laat het achterwege.
Maar kan ruim 400 volt nou niet bepaalt laagspanning noemen.

WikiPedia schreef:Met hoogspanning wordt een elektrische spanning boven de 1000 volt wisselspanning (of 1500 volt gelijkspanning) bedoeld. Hoogspanning lager dan enkele tientallen kV heet ook middenspanning.

Trivia:
- De spanning op het stopcontact, meestal 230 V, is gevaarlijk en veel hoger dan de spanning op batterijgevoede apparaten. Toch spreekt men hier formeel van laagspanning.

Gebruikersavatar
RobertD
Berichten: 3966
Lid geworden op: di 10 jul 2007, 19:52
Locatie: Alphen a.d. Rijn

Re: Mijn nieuwe Buizenversterker in opbouw.

Berichtdoor RobertD » di 05 okt 2010, 11:11

Als je het volgens EN 50110 gaat beschouwen is het inderdaad laagspanning. In de wereld van de buizenversterkers wordt er echter een duidelijk onderscheid gemaakt tussen de laagspanning ( voor de gloeistromen ) en de hoogspanning ( pakweg 200 .. 500V DC ) die de anodes van de buizen voedt.

Je bouwt een versterker met EL34's, die kunnen wel een stootje hebben en hebben naar mijn idee echt geen inschakelvertraging nodig. De stuurbuisjes zijn in een paar seconden op temperatuur en kunnen ook wel tegen een stootjes.

Lekker doorbouwen, ik ben heel benieuwd naar het resultaat en jouw luisterervaringen.

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 11215
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: Mijn nieuwe Buizenversterker in opbouw.

Berichtdoor Barry2001 » di 05 okt 2010, 13:26

Het is beter om te spreken van "gevaarlijke" spanning. En DC wordt als gevaarlijk beschouwd boven de 40V, in een labomgeving bv dient hier als zodanig mee te worden omgegaan. Maar goed, je weet zelf wel dat het gewoon oppassen geblazen is met de spanningen waarmee je werkt Theo.

Over de inschakelvertraging, de meningen zijn erover verdeeld, de laatste tijd lijkt het de trend weer juist om het niet te doen. Heb het bij mijn KT88 wel gedaan (daar zit een solid state gelijkrichter in ipv buizen, net als bij jou), maar ik kan je niet vertellen of nodig is. Een inschakelvertraging, dus eerst de gloei en daarna vertraagd de hoogspanning kan zeker geen kwaad, maar of het nodig is, de tijd zal het leren. Het idee is dat de kathode eerst opwarmt totdat de hoogspanning, ehh sorry gevaarlijk spanning :mrgreen: inschakelt. En dan op de eindbuizen, de voorbuisjes warmen zelf snel genoeg op.

Komt er een losse schakelaar op trouwens waarmee je de hoogspanning kun schakelen? Een standby schakelaar?

Gebruikersavatar
TubeHead
Berichten: 1948
Lid geworden op: ma 16 feb 2009, 23:00
Locatie: Arnhem

Re: Mijn nieuwe Buizenversterker in opbouw.

Berichtdoor TubeHead » di 05 okt 2010, 17:31

TheoK schreef:De oude televisies en radio's van vroeger hadden volgens mij ook geen inschakelvertraging en draaien nog steeds.


Precies.. mijn gedachten ook. Daarom laat ik bij mijn EL34 de inschakel vertraging eruit.

Gebruikersavatar
TheoK
Berichten: 1471
Lid geworden op: di 28 sep 2010, 7:22
Locatie: Kitchener

Re: Mijn nieuwe Buizenversterker in opbouw.

Berichtdoor TheoK » di 05 okt 2010, 17:45

Heren bedankt voor jullie reacties.
Ik zet er geen vertraging in en ook geen schakelaar.
Ben nu op de hoogte hoe het zit met hoogspanning.
Ik heb nog 1 plaatje erbij en verder kan ik echt niet meer.
Ik heb de uitgangtrafo's gemonteerd en aangesloten.
En de bedrading verder afgemaakt.
Op de in en uitgangen heb ik niet bespaard en vergulde connectoren gemonteerd. En een goeie kwaliteit kabel van de ingang naar de ECC82.
De klankregeling laat ik nog even voor wat het is. Ik weet nog niet wat ik ga doen.
Nu is het nog wachten op de voeding die helaas nog niet binnen is.
Zo gauw die er is hou ik jullie op de hoogte.
Opmerkingen zijn welkom. Daar leer ik ook weer van.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Wie geen fouten maakt,maakt meestal niets

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 11215
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: Mijn nieuwe Buizenversterker in opbouw.

Berichtdoor Barry2001 » di 05 okt 2010, 20:45

Mooi Theo. Nu eerst zien dat je de boel aan de praat krijgt zonder brom, oscillaties en andere ongewenste neveneffecten, dit ziet er in elk geval al goed uit. Ben benieuwd, laat het horen als er weer nieuws onder de zon is!

Gebruikersavatar
TheoK
Berichten: 1471
Lid geworden op: di 28 sep 2010, 7:22
Locatie: Kitchener

Re: Mijn nieuwe Buizenversterker in opbouw.

Berichtdoor TheoK » wo 06 okt 2010, 8:28

Heb gister nog even de het gloeicirquit getest en alles brandt.
Alleen de 4 ECC82 zie je bijna niet gloeien.
De rest brandt wel normaal.
Komt dat omdat beide triode's aangestuurd worden? Of is dit normaal?
Ik heb de gloeispanning op pin 4,5 en 9.
Wie geen fouten maakt,maakt meestal niets


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot, HuaweiBots-114.119.134.x, HuaweiBots-114.119.136.x, HuaweiBots-114.119.145.x en 0 gasten