Hoogspannings voeding

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 368
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Hoogspannings voeding

Berichtdoor douwebakker » za 18 jul 2020, 19:42

Maar Anne, kan ik ze dan niet beter in triode-schakeling gebruiken? Dat scheelt ook een extra trafo.
Eigenwijs is ook wijs!

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 14652
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Hoogspannings voeding

Berichtdoor Ah!buis » za 18 jul 2020, 19:56

Ligt er maar aan wat je nodig hebt.
Om bij het 450V voorbeeld te blijven, als triode heb je ong 150V over de buis nodig voor redelijk wat stroom, dwz max uitgang 450-150=300V.
Als pentode met een hulpspanning voor g2 mag de spanning over de buis zakken tot 50V en kan de uitgang tot 400V gaan.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 368
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Hoogspannings voeding

Berichtdoor douwebakker » za 18 jul 2020, 20:24

Dank je Anne, maar dan denk ik dat ik toch voor een triode ga. Ik heb immers ruim 600V ter beschikking dus kan ik zo'n 450V aan de uitgang halen. Dat vind ik ruim voldoende.
Je hebt het me vorige week ook al uitgelegt maar ik vergeet de dingen tegenwoordig heel snel.
Douwe
Eigenwijs is ook wijs!

V4lve Lover
Berichten: 65
Lid geworden op: ma 23 sep 2019, 12:02
Locatie: Ravenstein

Re: Hoogspannings voeding

Berichtdoor V4lve Lover » ma 20 jul 2020, 16:09

hoi Anne, de aansluitingen voor de G2 op mijn print zijn voor een 115V wikkeling. dan hang je de hulpvoeding voor scherm aan de kathode van de buis. en is deze nagenoeg constant. Dan behaal je het grootste voordeel uit de buizen de versterking ligt hoger en de Ri lager.

Douwe gaat vermoedelijk met mijn printen aan de slag, ik heb hier eerder het schema en foto van de print gepost.

Triode is niet aan te raden(!) tenzij je niet meer dan 200-250V over de regelbuis laat vallen. Omdat anders G2 buiten zijn specificatie gaat.

Zie het schema, er staat een brugcel en elco op voor een zwevende G2 voeding voor de regelbuizen.

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 368
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Hoogspannings voeding

Berichtdoor douwebakker » do 23 jul 2020, 15:46

schermroostervoeding.png
Om dan toch maar de schermroosters van de PL36 te gebruiken heb ik een printje gemaakt om 350V te reduceren tot 200V. De stroomsterkte is begrenst op 20mA, wat mij voldoende lijkt. Ik heb echter wel een raar iets. Op de source meet ik een spanning van 200V, maar aan de andere kant van R3 staat 165V. Ik kan er met mijn verstand niet bij. Er valt toch niet ruim 30V over R3?
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eigenwijs is ook wijs!

Gebruikersavatar
PimDriessen
Berichten: 1092
Lid geworden op: wo 01 jan 2014, 14:41

Re: Hoogspannings voeding

Berichtdoor PimDriessen » do 23 jul 2020, 16:19

Hoi Douwebakker,

Met Tina software komt er dit uit.

ScreenShot4016.bmp


Groet,
Pim
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 368
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Hoogspannings voeding

Berichtdoor douwebakker » do 23 jul 2020, 16:39

schermroostervoeding.png
Hi Pim, Ja dat klopt wel. Ik heb inmiddels het probleem ook gevonden. Een elko van 1uF 400V tussen de source en aarde blijk de oplossing. Het spul stond gewoon te oscilleren. Ook heb ik R3 veranderd in 27 ohm en R1 in 75K. Die 39K werd toch een beetje te warm. C1 is nu 1uF 400V.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eigenwijs is ook wijs!

Rob Dingen
Berichten: 288
Lid geworden op: wo 15 sep 2004, 16:51
Locatie: Gerwen

Re: Hoogspannings voeding

Berichtdoor Rob Dingen » do 23 jul 2020, 18:19

Die 205 kan volgens mij ook niet kloppen.
Als je 200V op de gate aanbied is de source ongeveer 4 volt lager + wat over R3 valt.

Rob

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 368
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Hoogspannings voeding

Berichtdoor douwebakker » do 23 jul 2020, 18:47

Rob Dingen schreef:Die 205 kan volgens mij ook niet kloppen.
Als je 200V op de gate aanbied is de source ongeveer 4 volt lager + wat over R3 valt.

Rob

De zenerspanning van de BZT03C200 ligt tussen de 188 en 215V. Het hangt er vanaf hoeveel stroom je er door stuurt.
Eigenwijs is ook wijs!

Piet1950
Berichten: 158
Lid geworden op: wo 18 mei 2016, 15:34
Locatie: Alblasserwaard

Re: Hoogspannings voeding

Berichtdoor Piet1950 » vr 24 jul 2020, 19:49

Douwe schreef:
Ik heb het opgelost met een trafotje die ik nog had liggen. Een Amroh P284.


Bij deze schakeling komt de oorspronkelijk secundaire laagspannings-wikkeling ook aan de netspanning te hangen. Dit kan veiligheidsproblemen geven, omdat de isolatie tussen secundaire en de kern geen veiligheids-isolatie heeft. Daarom de gehele trafo geïsoleerd opstellen. Dat ben je safe.

Piet

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 368
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Hoogspannings voeding

Berichtdoor douwebakker » vr 24 jul 2020, 20:13

Dag Piet, dat was voor mij ook wel een puntje van zorg. Ik ga een aluminum doosje maken en de trafo daarin geisoleerd monteren. Ik heb van die nylon M4 afstand houders. Overengens ligt de 9V wikkeling aan de buitenkant van de spoel.
Veiligheid voor alles toch?
Douwe
Eigenwijs is ook wijs!

Gebruikersavatar
OpaBert
Berichten: 8617
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Hoogspannings voeding

Berichtdoor OpaBert » vr 24 jul 2020, 22:28

Bedankt voor de leuke leerzame YouTube filmpjes :dank: :dank:
shit draadje vergeten :oops:

Piet1950
Berichten: 158
Lid geworden op: wo 18 mei 2016, 15:34
Locatie: Alblasserwaard

Re: Hoogspannings voeding

Berichtdoor Piet1950 » za 25 jul 2020, 10:41

Douwe schreef
Overigens ligt de 9V wikkeling aan de buitenkant van de spoel.


De luchtweg (rechte lijn) tussen de spanning voerende delen naar de kern moet minimaal 4mm zijn, de kruipweg over het isolatie materiaal 6,4mm. Dit geldt eigenlijk voor printmateriaal, maar als je hier aan voldoet, zit je wel goed. Dit kun je dus zelf controleren.

Piet

Gebruikersavatar
richard
Berichten: 5886
Lid geworden op: wo 17 nov 2004, 23:26
Locatie: Beetstersweach

Re: Hoogspannings voeding

Berichtdoor richard » za 25 jul 2020, 19:31

douwebakker schreef:... Het is voor mij de eerste keer dat ik me aan een dergelijke schakeling waag, dus daarom graag jullie commentaar...
Al een levensverzekering afgesloten?
Genoeg is beter.

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 368
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Hoogspannings voeding

Berichtdoor douwebakker » za 01 aug 2020, 17:30

Vandaag weer even verder met mijn hoogspanning voeding. De schermroosters zijn ongeveer 200V nodig. Dat wil ik zo doen.
instelbare schermroosterspanning.png
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eigenwijs is ook wijs!

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 14652
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Hoogspannings voeding

Berichtdoor Ah!buis » za 01 aug 2020, 19:49

Zou ik maar niet doen :shock:
Je bedoeld vermoedelijk zoals hier de bovenste
instelbare g2spanning.png
en de onderste een andere manier.
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 368
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Hoogspannings voeding

Berichtdoor douwebakker » za 01 aug 2020, 20:14

Anne, ja dat gaat natuurlijk helemaal niet werken. ik had het overgenomen van deze:
schermsp. regelaar.png
maar fout getekend.
Ik heb vorig jaar een paar kant en klare gekocht bij tubetown en ze werken prima.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eigenwijs is ook wijs!

Gebruikersavatar
OpaBert
Berichten: 8617
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Hoogspannings voeding

Berichtdoor OpaBert » za 01 aug 2020, 21:12

douwebakker schreef:Anne, ja dat gaat natuurlijk helemaal niet werken. ik had het overgenomen van deze:
schermsp. regelaar.pngmaar fout getekend.
Ik heb vorig jaar een paar kant en klare gekocht bij tubetown en ze werken prima.

Ziet er redelijk simpel uit Douwe
Dus AC er in en gestabiliseerd in te stellen spanning tussen + - Volt een ?hoeveel MA uit O:)
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 368
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Hoogspannings voeding

Berichtdoor douwebakker » za 01 aug 2020, 21:24

ongeveer 25 mA
Nog even het plaatje.
reg 200V.png
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eigenwijs is ook wijs!

V4lve Lover
Berichten: 65
Lid geworden op: ma 23 sep 2019, 12:02
Locatie: Ravenstein

Re: Hoogspannings voeding

Berichtdoor V4lve Lover » zo 02 aug 2020, 15:58

met behulp van die zener kan je inderdaad de maximumstroom instellen, maar deze is dan wel afhankelijk van de threshold voltage van de FET.

met een transistor type MPSA42 of Bijv BC547 kan je de gate sturing wegtrekken op het moment dat de maximumstroom behaald wordt.

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 368
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Hoogspannings voeding

Berichtdoor douwebakker » zo 02 aug 2020, 16:01

V4lve Lover schreef:met behulp van die zener kan je inderdaad de maximumstroom instellen, maar deze is dan wel afhankelijk van de threshold voltage van de FET.

met een transistor type MPSA42 of Bijv BC547 kan je de gate sturing wegtrekken op het moment dat de maximumstroom behaald wordt.

je bedoelt dit:
regelb. schermroostersp.V3.png
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eigenwijs is ook wijs!

V4lve Lover
Berichten: 65
Lid geworden op: ma 23 sep 2019, 12:02
Locatie: Ravenstein

Re: Hoogspannings voeding

Berichtdoor V4lve Lover » zo 02 aug 2020, 17:00

ja dat bedoel ik. alhoewel ik zelf de zener over de transistor had gezet.

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 368
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Hoogspannings voeding

Berichtdoor douwebakker » zo 02 aug 2020, 17:04

Och, ik denk dat die 22 ohm er niet veel aan veranderd.
Eigenwijs is ook wijs!

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 14652
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Hoogspannings voeding

Berichtdoor Ah!buis » zo 02 aug 2020, 19:53

Twee bedenkingen.
Als de loper van de potmeter (even) geen kontakt maakt komt er de max spanning op de uitgang.
En wat eng, de hele spanning tussen de twee, dicht bij elkaar zittende, aansluitingen van de potmeter.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 368
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Hoogspannings voeding

Berichtdoor douwebakker » zo 02 aug 2020, 21:53

Ah!buis schreef:Twee bedenkingen.
Als de loper van de potmeter (even) geen kontakt maakt komt er de max spanning op de uitgang.
En wat eng, de hele spanning tussen de twee, dicht bij elkaar zittende, aansluitingen van de potmeter.
Anne

Ik begrijp wat je bedoelt. jij ziet het liever zo:
anne1.png

Of zo:
anne2.png

Zoals ik eerde schreef heb ik de schakeling gepikt van tubetown. Er is toch al het een en ander aan verandert dus dit kan er ook nog wel bij. Ik heb nog geen soldeerbout vastgehad.
Mijn voorkeur gaat dan uit naar de onderste. Die regelt vanaf de halve ingangs spanning maar dat is geen probleem.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eigenwijs is ook wijs!


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot, dotnetdotcom [Crawler], Googlebot, HuaweiBots-114.119.164.x en 0 gasten