Annastacia maar met een beetje Bill

Voor- en Eindversterkers

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
Zwartoog
Berichten: 342
Lid geworden op: za 19 okt 2019, 16:37
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: Annastacia maar met een beetje Bill

Berichtdoor Zwartoog » wo 25 mar 2020, 20:30

Heh, dan wordt het tijd voor duiding :wink:
Electronica werkt op rook: als het eruit is, werkt het niet meer :-"

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 14873
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Annastacia maar met een beetje Bill

Berichtdoor Ah!buis » vr 27 mar 2020, 15:18

Op de uitgang lijkt me het meest handig.Tenzij je, voordat je het volume open zet, eerst wil zien of de glazen heel gaan blijven.
Daarbij aftappen in de versterker kan enkel als de belasting van de meter geen hinder is (meestal wel).
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
OpaBert
Berichten: 9027
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Annastacia maar met een beetje Bill

Berichtdoor OpaBert » vr 27 mar 2020, 15:45

Hoi Anne , zo had ik ook geredeneerd, Alleen helemaal vergeten te kijken wat dat elcootje en voorschakel weerstand is voor Zwartoog
Te klein elcootje wordt de meter veel te nerveus Te groot te sloom
Maar ik kijk vanavond Knoop in m’n zakdoek
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
OpaBert
Berichten: 9027
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Annastacia maar met een beetje Bill

Berichtdoor OpaBert » vr 27 mar 2020, 18:05

De LS uitgang 8 Ohm zit via 27KΩ en Gelijkrichting met 1N4148 aan de VU meter over de VU meter 4μ7 elco
Dan staat het metertje niet te vibreren op 50 hz Wat vermoedelijk zo het metertje zou slopen
Maar dat is met dat elcootje verholpen 15Watt is meen ik 11Volt RMS op 8Ω
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Zwartoog
Berichten: 342
Lid geworden op: za 19 okt 2019, 16:37
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: Annastacia maar met een beetje Bill

Berichtdoor Zwartoog » vr 27 mar 2020, 22:14

Bedoel je zo?

15853436586087353765094533431373.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Electronica werkt op rook: als het eruit is, werkt het niet meer :-"

Gebruikersavatar
OpaBert
Berichten: 9027
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Annastacia maar met een beetje Bill

Berichtdoor OpaBert » vr 27 mar 2020, 22:54

PCS :goedzo:
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Zwartoog
Berichten: 342
Lid geworden op: za 19 okt 2019, 16:37
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: Annastacia maar met een beetje Bill

Berichtdoor Zwartoog » za 28 mar 2020, 11:04

Werkt! Nou ja, soort van dan. De speaker output bij mij is erg laag (50-250 mV), dus moet vrij hard staan eer hij gaat stuiteren.

Hoe heb je hem geijkt?
Electronica werkt op rook: als het eruit is, werkt het niet meer :-"

Gebruikersavatar
OpaBert
Berichten: 9027
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Annastacia maar met een beetje Bill

Berichtdoor OpaBert » za 28 mar 2020, 11:17

Zwartoog schreef:Werkt! Nou ja, soort van dan. De speaker output bij mij is erg laag (50-250 mV), dus moet vrij hard staan eer hij gaat stuiteren.

Hoe heb je hem geijkt?

Dat ijken , als het zo wilt noemen , heb ik gewoon 15 Watt gemaakt en met de weerstand groter / kleiner bepaald dat xx moest zijn Daarbij gezegd dat die 15 Watt 0dB aangeeft dat is ca 60% volle schaal
Dan staat de meter niet in rechter hoek te tikken
Want ik vermoed dat hij met een klap op een drumstel de meter wat doorschiet .
Dus proefondervindelijk bepaald :D
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
OpaBert
Berichten: 9027
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Annastacia maar met een beetje Bill

Berichtdoor OpaBert » za 28 mar 2020, 11:54

Ohja ik gebruik altijd een flinke weerstand van 8 Ohm en daar over meet ik
Dus niet aan een rampenstampende Luidsprekerboxen bij m’n hoofd
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Zwartoog
Berichten: 342
Lid geworden op: za 19 okt 2019, 16:37
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: Annastacia maar met een beetje Bill

Berichtdoor Zwartoog » zo 29 mar 2020, 22:10

Ja, zo'n dikke weerstand moet ik hier ook eens gaan halen. Iedereen is nu altijd thuis, en een harde constante toon draagt niet bij aan de acceptatie van m'n knutselwerk :lol:

Ik ben toch weer terug bij het circuitje van circuitsonline.net, werkt ook aan de uitgang:
Afbeelding
Deze kun je aan twee kanten afregelen, en dan kun je het metertje vrolijk laten stuiteren bij een normaal volume. Tenminste, ik kom nu in de buurt, maar ik heb nu niet alle onderdelen in huis :lol:
Electronica werkt op rook: als het eruit is, werkt het niet meer :-"

Gebruikersavatar
OpaBert
Berichten: 9027
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Annastacia maar met een beetje Bill

Berichtdoor OpaBert » zo 29 mar 2020, 23:08

Dit is echt overbodig Zwartoog het enige dat je nodig hebt is
dat Gelijkrichting deel
Een condensator om hem wat te vertragen
Anders zie je op 30 hz de wijzer trillen Maar mocht je dat toch willen ben ik benieuwd hoelang het mee gaat
En een instel weerstand multiturn voor jou
Die metertjes zijn meen ik 100 mV volle schaal
Met Gelijkrichting raak je afh welk soort diode je gebruikt 0.2 tot 0.7 volt kwijt
Dan vervolgens plaats je die elko en win je op 1 volt sinus weer tot 1,4 X terug = de Top waarde
Maar hou het eventjes op die 1 volt Sinus ( over 8 Ω = 0.125 Watt ) op je Luidsprekerboxen
De Gelijkrichting met 1 diode silicium diode trek daar Voorwaartse Drempel spanning =0.6 volt
Dan heb je nog over 0.4 volt enkelvoudig gelijkgerichte spanning Dan plaats je een Elco en wordt die 0.4 volt bijna 1,4x hoger
Praktijk is altijd minder ik doe het maar 1,3x dus 0,4V X 1,3 = 0.5 Volt
Wil je hem nog gevoeliger neem dat een Bat 42 o.i.d.die is 0.4 Volt Forward voltage .
Dan heb je van die 1 volt sinus 0.6 volt top rimpel over Dat weer X 1.3 = 0.8 Volt
Dan ramt die meter met zoveel geweld in de hoek dat de wijzer verbuigt
Dus waarom al die transitors ?
Edit
Dus altijd nodig een instel of een vaste serie weerstand Een multiturn 50k bijvoorbeeld
Dan heb je een mooi regel bereik zo uit m’n duim gezogen :D
Ohja ik heb 10 tallen van dat soort metertjes gemaakt en met gloeilampjes op m’n Open lijn
En meer van dat simpel spul Twee lampjes op 1 onbekende spanning , stel 2 volt op 10 mhz , dan neem je een 6 volt fiets lampje
en een tweede fiets lampje van 6 volt er bij op een regelbare spanning dan regel je die af dat het evenveel lichtsterkte( kleur gloeidraad geeft Bijvoorbaat een beetje schemerig plekje en zo heb je de spanning bepaald van die onbekende met een lampje
Het is verrassend nauwkeurig dat deze methode is Men heeft zelfs meet apparatuur die zo werken ik dacht met toevoeging van een plaatje glas met olie Dat laatste ben ik vergeten
Maar dat weet je misschien zelf , ik het idee dat jij meer geleerd heb dan ik vergeten heb :lol:
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Laatst gewijzigd door OpaBert op zo 29 mar 2020, 23:31, 3 keer totaal gewijzigd.
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Zwartoog
Berichten: 342
Lid geworden op: za 19 okt 2019, 16:37
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: Annastacia maar met een beetje Bill

Berichtdoor Zwartoog » zo 29 mar 2020, 23:19

Bert61 schreef:Dit is echt overbodig Zwartoog het enige dat je nodig hebt is
dat Gelijkrichting deel
...
Voorwaartse Drempel spanning =0.6 volt
...
Dus waarom al die transitors ?

Ik denk dat het probleem in die spanninsval zit. Als ik >0,6V uit m'n uitgang pomp, dan is het volume al loeihard. Dus die meter doet niets totdat het geluid heel hard is.

Die transistoren zijn een mini-versterkertje, dus die krikt de spanning op zodat er nog wat te meten is na die spanninsval over de dioden. Tenminste, zo heb ik de schakeling geïnterpreteerd.
Electronica werkt op rook: als het eruit is, werkt het niet meer :-"

Gebruikersavatar
OpaBert
Berichten: 9027
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Annastacia maar met een beetje Bill

Berichtdoor OpaBert » zo 29 mar 2020, 23:34

Zwartoog schreef:
Bert61 schreef:Dit is echt overbodig Zwartoog het enige dat je nodig hebt is
dat Gelijkrichting deel
...
Voorwaartse Drempel spanning =0.6 volt
...
Dus waarom al die transitors ?

Ik denk dat het probleem in die spanninsval zit. Als ik >0,6V uit m'n uitgang pomp, dan is het volume al loeihard. Dus die meter doet niets totdat het geluid heel hard is.

Die transistoren zijn een mini-versterkertje, dus die krikt de spanning op zodat er nog wat te meten is na die spanninsval over de dioden. Tenminste, zo heb ik de schakeling geïnterpreteerd.

Ja dat klopt Toch ! 0.6 volt is de drempel spanning
Dan moet je een Bat 42 nemen En er zijn diodes shotkey met iets van 0.2 volt FV
Maar bouw gerust je versterkertje om het nadien weer dicht te regelen :D
Edit
En 0.6 volt = 45 mW over 8 Ohm !
Zwartoog of ben ik Abuis
Als 45 mW loeihard is :-k
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
OpaBert
Berichten: 9027
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Annastacia maar met een beetje Bill

Berichtdoor OpaBert » ma 30 mar 2020, 1:49

Ik heb het No eens berekend 0,6 volt RMS is 0.045Watt
Bij 4 Ohm zou het ook nog 0.09 Watt zijn
Ik snap er niks van Morgen eerst naar het ziekenhuis voor controle hoor ! Niks om je zorgen te maken.
Het is nu kwart voor 1 W.T. nog maals proberen te gaan slapen :( heb ik elke keer met dat versztten winter zomer tijd
Bio klok van streek Wilde hem graag synchroniseren met de Interner tijd hier
Over een maand een im er pas een beetje aan ,
Doei
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Zwartoog
Berichten: 342
Lid geworden op: za 19 okt 2019, 16:37
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: Annastacia maar met een beetje Bill

Berichtdoor Zwartoog » ma 30 mar 2020, 9:15

Electronica werkt op rook: als het eruit is, werkt het niet meer :-"

Gebruikersavatar
OpaBert
Berichten: 9027
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Annastacia maar met een beetje Bill

Berichtdoor OpaBert » do 02 apr 2020, 16:00

Nou Alles werkt weer en verder met dit project
Anne ik wil er de 7027(A) in proberen Jammer genoeg niet pin compatibel met KT88
De Kathode weerstand 12 Ohm en voor 50 mA russtroom gaan is 20 Watt
Of toch 10 ohm en voor 60 mA gaan is 24 Watt anode dissipatie is klasse A denk ik :-k
Dat staat misschien in de data sheet zal het gaan op zoeken
EDIT
Ah lees net dat de anode dissipatie 30 Watt is
Dus 10 Ohm kathode weerstanden , moet kunnen :D Anne ?
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 14873
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Annastacia maar met een beetje Bill

Berichtdoor Ah!buis » do 02 apr 2020, 16:48

Zo, een beetje afleiding bij alle narigheid ?
Pas maar op met veranderen en uitproberen, als je je hoofd er niet goed bij houdt gaat het mis.
Die 7027 is een zwakkere buis dan de KT88, kun je goed zien aan de gloeistroom.
Zou 'm toch maar op hoogstens 50mA zetten.Op de grens van het toegestaane vermogen heeft enkel zin in klasseA voor een SE versterker.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
OpaBert
Berichten: 9027
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Annastacia maar met een beetje Bill

Berichtdoor OpaBert » do 02 apr 2020, 16:55

Ah!buis schreef:Zo, een beetje afleiding bij alle narigheid ?
Pas maar op met veranderen en uitproberen, als je je hoofd er niet goed bij houdt gaat het mis.
Die 7027 is een zwakkere buis dan de KT88, kun je goed zien aan de gloeistroom.
Zou 'm toch maar op hoogstens 50mA zetten.Op de grens van het toegestaane vermogen heeft enkel zin in klasseA voor een SE versterker.
Anne

Ja ik MOET wat doen Anne anders kunnen we beter maar naar het crematorium gaan :-s
Maar een Buis in pp class A zetten heeft geen zin ?
Edit
Dat kan niet waar zijn wat zeg
Immers nu heb ik in de pm Bill de rustroom opgedraaid tot 65mA stond op 50 mA THD was iets van 0,149%
En het signaal werd zuiverder
(THD bij 1 khz was 0.15% en is gedaald naar 0.12% bij 10 Watt niet kunnen horen in de werkplaats geen plek voor )
Boven in huis denk ik het verschil te horen .
Maar vaak is de Wens vader van de Gedachte
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 14873
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Annastacia maar met een beetje Bill

Berichtdoor Ah!buis » do 02 apr 2020, 19:32

Er zit wat meer achter.
In klasseA heeft de eindtrap minder ingangssignaal nodig dan in klasseAB (minder negatieve spanning).
Gevolg is dat de openlus versterking in klasseA groter is dan klasseAB.Ingang zonder tegenkoppeling is kleiner in klasseA en er wordt evenveel tegengekoppeld.Daarmee is er in verhouding meer tegenkoppeling, minder vervorming.
Maar in AB kun je er meer vermogen uitkrijgen, als je je dan beperkt tot wat er in A uit kan komen is de vervorming niet groter maar je hebt wel meer reserve voor een harde piek.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
OpaBert
Berichten: 9027
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Annastacia maar met een beetje Bill

Berichtdoor OpaBert » do 02 apr 2020, 19:53

Dat ik in Klass AB meer vermogen uit kan krijgen snap ik
De rest een beetje
Ik begrijp dat je met minder negatief een paar buizen krijgt welke daarom meer stroom trekken
Ik begrijp ook dat je met minder negatief ook minder ingangssignaal nodig hebt
Ook dat de versterking groter wordt Maar waarom open lus ? Dat is 1 stap teveel
Als het ingangssignaal kleiner hoeft te zijn voor volle uitsturing
Dan is er ook minder signaal nodig om het tegen te koppelen dat snap ik ook 8)
Dat er in verhouding dan ook meer tegen koppeling gemaakt kan worden en daardoor ook minder vervorming
Dus klasse A en AB hebben bij gelijk blijvend vermogen evenveel vervorming
Met in klasse AB nog een tikkie extra over voor Een harde piek
Verhip snap alles O:)
Dankjewel weer voor je uitleg Anne
De 7027A in de Annastacia van TD gebruikt voor de G2 een 10K weerstand
Ik wil hem in Triode gebruiken dat is Die 10K naar de Anode Of moet de 10K kleiner worden
Tot nu toe gebruiken we 1K Ohm Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 559
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Annastacia maar met een beetje Bill

Berichtdoor douwebakker » do 02 apr 2020, 20:03

Ah!buis schreef:Er zit wat meer achter.
In klasseA heeft de eindtrap minder ingangssignaal nodig dan in klasseAB (minder negatieve spanning).
Gevolg is dat de openlus versterking in klasseA groter is dan klasseAB.Ingang zonder tegenkoppeling is kleiner in klasseA en er wordt evenveel tegengekoppeld.Daarmee is er in verhouding meer tegenkoppeling, minder vervorming.
Maar in AB kun je er meer vermogen uitkrijgen, als je je dan beperkt tot wat er in A uit kan komen is de vervorming niet groter maar je hebt wel meer reserve voor een harde piek.
Anne

Daar heb ik nooit zo bij stilgestaan Anne, maar je hebt gelijk. De steilheid van de buis neemt dan toe.
Fijn dat we steeds van je kunnen leren.
DOUWE
Eigenwijs is ook wijs!

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 14873
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Annastacia maar met een beetje Bill

Berichtdoor Ah!buis » do 02 apr 2020, 22:14

Bert61 schreef:De 7027A in de Annastacia van TD gebruikt voor de G2 een 10K weerstand
Ik wil hem in Triode gebruiken dat is Die 10K naar de Anode Of moet de 10K kleiner worden
Tot nu toe gebruiken we 1K Ohm Anne
Die 10k is bij UL.Daar wordt Vg2 ook groter dan Va.Als triode wordt Vg2 nooit groter dan Va.Zet er maar 1k in voor triode.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 14873
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Annastacia maar met een beetje Bill

Berichtdoor Ah!buis » do 02 apr 2020, 22:20

douwebakker schreef:Daar heb ik nooit zo bij stilgestaan Anne, maar je hebt gelijk. De steilheid van de buis neemt dan toe.
De steilheid neemt idd toe met de stroom maar dat is maar bijzaak.
Om de buis uit te sturen moet -Vg1 rusttoestand naar nul gaan voor max Ia. Met klasse A is de -Vg1 in rust dichter bij nul, is de nodige sturing kleiner.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
douwebakker
Berichten: 559
Lid geworden op: ma 09 okt 2017, 17:25
Locatie: Vledder Drenthe

Re: Annastacia maar met een beetje Bill

Berichtdoor douwebakker » vr 03 apr 2020, 18:21

Ah!buis schreef:
douwebakker schreef:Daar heb ik nooit zo bij stilgestaan Anne, maar je hebt gelijk. De steilheid van de buis neemt dan toe.
De steilheid neemt idd toe met de stroom maar dat is maar bijzaak.
Om de buis uit te sturen moet -Vg1 rusttoestand naar nul gaan voor max Ia. Met klasse A is de -Vg1 in rust dichter bij nul, is de nodige sturing kleiner.
Anne

Maar jij hebt het over de openlus versterking. Deze meet je normaal gesproken op een nivo van -20dB, athans ik wel. En niet bij volledige uitsturing.
Eigenwijs is ook wijs!

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 14873
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Annastacia maar met een beetje Bill

Berichtdoor Ah!buis » vr 03 apr 2020, 18:34

douwebakker schreef:
Ah!buis schreef:
douwebakker schreef:Daar heb ik nooit zo bij stilgestaan Anne, maar je hebt gelijk. De steilheid van de buis neemt dan toe.
De steilheid neemt idd toe met de stroom maar dat is maar bijzaak.
Om de buis uit te sturen moet -Vg1 rusttoestand naar nul gaan voor max Ia. Met klasse A is de -Vg1 in rust dichter bij nul, is de nodige sturing kleiner.
Anne

Maar jij hebt het over de openlus versterking. Deze meet je normaal gesproken op een nivo van -20dB, athans ik wel. En niet bij volledige uitsturing.
Maakt niet uit, is kwestie van verhoudingen.Als je minder nodig hebt voor vol uitsturen heb je gewoon hoe dan ook minder sturing nodig (open lus).Met het toevoegen van tegenkoppeling is het voornamelijk de tegenkoppeling die de ingangsgevoeligheid bepaalt.
Haal je de terugkoppeling weg (open lus) dan moet ook de ingang flink minder anders overstuur je de boel.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)


Terug naar “Versterkers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot, douwebakker, HuaweiBots-114.119.152.x, VintageHarry en 0 gasten