RPi 3 of 4

Mediaservers, (mobiele cliënt)-spelers, HTPC's, internetradio's, software en al wat hiermee verband houdt.
    (daarom niet noodzakelijkerwijs zelfbouw)

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
Leeuwarden
Berichten: 7932
Lid geworden op: zo 19 sep 2004, 14:47
Locatie: Nog niet gevonden

RPi 3 of 4

Berichtdoor Leeuwarden » di 07 apr 2020, 9:56

Volgens sommigen is er een verschil in de RPi 3 en 4 bij gebruik voor audio. De 3 zou beter klinken. Zijn er leden die dezelfde ervaring hebben?

Gebruikersavatar
rjmulder
Berichten: 1127
Lid geworden op: wo 04 apr 2012, 22:47
Locatie: Twente

Re: RPi 3 of 4

Berichtdoor rjmulder » di 07 apr 2020, 10:01

Dat las ik net ook weer dat de 3 beter zou klinken dan de 4 maar waar ik ook wel benieuwd naar ook hoe het met de I2S uitgang.
Robert Jan

Gebruikersavatar
Leeuwarden
Berichten: 7932
Lid geworden op: zo 19 sep 2004, 14:47
Locatie: Nog niet gevonden

Re: RPi 3 of 4

Berichtdoor Leeuwarden » di 07 apr 2020, 10:27

Geen idee hoe dat dan weer zit. Niets over gelezen of het is me in ieder geval niet opgevallen... Voor mij ook de eerste voorzichtige stapjes op RPi gebied...

Gebruikersavatar
hardbats
Berichten: 874
Lid geworden op: wo 01 mei 2019, 13:35

Re: RPi 3 of 4

Berichtdoor hardbats » di 07 apr 2020, 11:23

Het enige waarbij de 3 beter zou kunnen klinken dan de 4 is op de 3.5mm audio jack. Daarbij zou de 4 digitaal beter moeten zijn dan de 3.

Gebruikersavatar
Zweitse
Berichten: 4322
Lid geworden op: di 23 feb 2010, 13:01
Locatie: Assen

Re: RPi 3 of 4

Berichtdoor Zweitse » di 07 apr 2020, 11:23

Ik zie een test aankomen :mrgreen:
Inspraak zonder inzicht leidt tot uitspraak zonder uitzicht.

Gebruikersavatar
Leeuwarden
Berichten: 7932
Lid geworden op: zo 19 sep 2004, 14:47
Locatie: Nog niet gevonden

Re: RPi 3 of 4

Berichtdoor Leeuwarden » di 07 apr 2020, 11:36

Nou niet van mijn kant...

Gebruikersavatar
hardbats
Berichten: 874
Lid geworden op: wo 01 mei 2019, 13:35

Re: RPi 3 of 4

Berichtdoor hardbats » di 07 apr 2020, 11:41

Ik heb alleen de rpi 3b dus kan hem ook niet vergelijken met een 4.

Gebruikersavatar
rjmulder
Berichten: 1127
Lid geworden op: wo 04 apr 2012, 22:47
Locatie: Twente

Re: RPi 3 of 4

Berichtdoor rjmulder » di 07 apr 2020, 11:58

Kan hem ook niet vergelijken, als die 4 I2S op 384khz doorgeeft dan bestel ik hem maar kan dat nergens vinden :(
Robert Jan

Gebruikersavatar
hannesie
Berichten: 12574
Lid geworden op: wo 31 dec 2008, 15:27
Locatie: Dordrecht

Re: RPi 3 of 4

Berichtdoor hannesie » di 07 apr 2020, 12:00

Ik heb hier ook wel een 3, maar dan is het ook nog, wil je de I²S toetsen, of de USB, anders ook mogelijk een optie, de I²S via de HDMI uit.

Het eerste wat ik al eerder aangaf, de frequentie, max 192 leek het tot nu toe, of dat bij de 4 nu anders is geregeld weet ik niet.
Dan kan het nog wel per Linux distributie verschillen lijkt mij.
Misschien eens een mailtje er aan wagen bij het HIFIBerry team, ik ga dat eens proberen.

Een andere optie is dan ook nog wel aanwezig, de Odroid C2, die geeft standaard wel de hogere frequenties voor I²S.
ODROID C2
Waarom altijd de RPI?, de marketing is beter?
Laatst gewijzigd door hannesie op di 07 apr 2020, 12:17, 1 keer totaal gewijzigd.
Hans

Gebruikersavatar
Leeuwarden
Berichten: 7932
Lid geworden op: zo 19 sep 2004, 14:47
Locatie: Nog niet gevonden

Re: RPi 3 of 4

Berichtdoor Leeuwarden » di 07 apr 2020, 12:03

Ook nog even een wat algemenere vraag: hoe zet je zo'n RPi aan en uit op een nette manier?

Gebruikersavatar
rjmulder
Berichten: 1127
Lid geworden op: wo 04 apr 2012, 22:47
Locatie: Twente

Re: RPi 3 of 4

Berichtdoor rjmulder » di 07 apr 2020, 12:14

hannesie schreef:Het eerste wat ik al eerder aangaf, de frequentie, max 192 leek het tot nu toe, of dat bij de 4 nu anders is geregeld weet ik niet.

Wat ik tegenkom kan de chip het wel aan maar dat het aan de kernel ligt maar hoe dat werkt :think:
Robert Jan

Gebruikersavatar
rjmulder
Berichten: 1127
Lid geworden op: wo 04 apr 2012, 22:47
Locatie: Twente

Re: RPi 3 of 4

Berichtdoor rjmulder » di 07 apr 2020, 12:16

Leeuwarden schreef:Ook nog even een wat algemenere vraag: hoe zet je zo'n RPi aan en uit op een nette manier?

Ik laat dat ding altijd aan staan als als die uit moet dan via de web interface of via ssh en aan zetten doe ik door de voeding er af te halen en er weer op te zetten. Voor het weer aan zetten zitten er trouwens wel aansluitingen op dat er een schakelaartje aan kan.
Robert Jan

Gebruikersavatar
Zweitse
Berichten: 4322
Lid geworden op: di 23 feb 2010, 13:01
Locatie: Assen

Re: RPi 3 of 4

Berichtdoor Zweitse » di 07 apr 2020, 12:28

Leeuwarden schreef:Ook nog even een wat algemenere vraag: hoe zet je zo'n RPi aan en uit op een nette manier?

Die van mij (Rpi 3) staat ook altijd aan.
Inspraak zonder inzicht leidt tot uitspraak zonder uitzicht.

Gebruikersavatar
Leeuwarden
Berichten: 7932
Lid geworden op: zo 19 sep 2004, 14:47
Locatie: Nog niet gevonden

Re: RPi 3 of 4

Berichtdoor Leeuwarden » di 07 apr 2020, 12:41

Ok, thanks...

Gebruikersavatar
hannesie
Berichten: 12574
Lid geworden op: wo 31 dec 2008, 15:27
Locatie: Dordrecht

Re: RPi 3 of 4

Berichtdoor hannesie » di 07 apr 2020, 12:48

En keuze er bij?
https://www.pollin.de/p/odroid-c2-einpl ... usb-810491

c2.PNG

De I2S is specifiek aanwezig, en werkt goed bij de DIYAUDIO club, ook een bekende in toepassing voor de aansturing.
c2a.PNG
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Hans

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 5030
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: RPi 3 of 4

Berichtdoor democles » di 07 apr 2020, 13:20

Tja, de C2 is een leuk ding,maar hoe zit het dan met de beschikbaarheid van software voor dat ding?

Het voordeel van de RPI is dat er plenty keuze is.

USB via de RPI 4 zou minder klinken als bij de RPI 4.
Hoe het dan met direct I2S uit gaat, is me nog een beetje onduidelijk :?

Voor de RPI 4 kun je PiCore player als software gebruiken,deze laad zijn program volledig in het Ram geheugen.
Trek je dan de stekker er uit dan loop je minder kans op het beschadigen van je SD kaartje.

Zit zelf ook aan een PI 4 te denken via I2S naar de dac.

Eigenlijk moet je dan een manier vinden om de I2S lijnen te isoleren en te herclocken,gezien het klokje van de RPI niet moeders mooiste is. :?

Allo heeft daar een oplossing voor bedacht,zie isolator en Kali reclocker ,beetje dure oplossingen,die voor mij niet in verhoudingen staan tot de RPI.
Ook is er de FIFO reclock van Ian Canare,maar dan ben je ook weer met 160E plus op stap.

Wat misschien een oplossing zou zijn is een manier te vinden om alleen de I2S lijnen te isoleren en extern te reclocken.
De 2 oplossingen hierboven isoleren alle aanwezige RPI uitgangen wat met het aansluiten van een externe dac ,dus niet 1 die je op de RPI prikt,niet nodig is.

Gebruikersavatar
rjmulder
Berichten: 1127
Lid geworden op: wo 04 apr 2012, 22:47
Locatie: Twente

Re: RPi 3 of 4

Berichtdoor rjmulder » di 07 apr 2020, 13:36

C2 heeft voor mij nog een nadeel er zit geen DSI aansluiting op zodat er geen Raspberry touchscreen aan kan.

Wat voor een DAC hang je er achter dan?
Robert Jan

Gebruikersavatar
hannesie
Berichten: 12574
Lid geworden op: wo 31 dec 2008, 15:27
Locatie: Dordrecht

Re: RPi 3 of 4

Berichtdoor hannesie » di 07 apr 2020, 13:52

Heel veel Alie en eBay hebben wel I2S aansluiting, maar vaak voor Xmos of Amanero. En ook DIY Soekris. :kwijl:
Het probleem is dan de software, Roon herkent het vast wel snel, en de max2play ook, en de Hifiberry gaat ook wel lukken.
Als je het clockje van de RPI niet lekker vindt moet je naar een USB omzetter, met clockcristal.
Hans

Gebruikersavatar
democles
Berichten: 5030
Lid geworden op: do 11 nov 2010, 21:08
Locatie: Appingedam

Re: RPi 3 of 4

Berichtdoor democles » di 07 apr 2020, 14:28

Als je het clockje van de RPI niet lekker vindt moet je naar een USB omzetter, met clockcristal.


Tja en dat gaat dan weer via de mindere USB. :?
En een extra omzetting.

B.v. de Amanero,of de Diyhink dingen.

toetertje
Berichten: 2332
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 18:05
Locatie: Omgeving Enkhuizen.

Re: RPi 3 of 4

Berichtdoor toetertje » di 07 apr 2020, 14:43

Via i2s werk je toch ook via de clock van de dac. Tenminste volgens mij wel via mijn ess met tcxo clock.

Gebruikersavatar
hannesie
Berichten: 12574
Lid geworden op: wo 31 dec 2008, 15:27
Locatie: Dordrecht

Re: RPi 3 of 4

Berichtdoor hannesie » di 07 apr 2020, 14:47

Dat mindere zou ik niet zo snel willen noemen, jitter en herklokken op de USB omzetter.
Het is een normaal digitaal signaal wat op de USB bus komt, en dus vergelijkbaar met andere digitale processen, en pas bij de FPGA gaat het "bewerkt" worden, en opnieuw als een I2S signaal er uit gehaalt. Ik denk/vermoed dat het schoner is dan S/Pdif.

Trouwens ook even de HifiBerry Dac software gedownload, is ook heel strak.
bron.PNG

Roon gekozen, en die ziet hem ook direct.

roon.PNG

toetertje schreef:Via i2s werk je toch ook via de clock van de dac. Tenminste volgens mij wel via mijn ess met tcxo clock.

En de laatste clock doet het echte werk..!!!
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Laatst gewijzigd door hannesie op di 07 apr 2020, 14:53, 1 keer totaal gewijzigd.
Hans

Gebruikersavatar
Leeuwarden
Berichten: 7932
Lid geworden op: zo 19 sep 2004, 14:47
Locatie: Nog niet gevonden

Re: RPi 3 of 4

Berichtdoor Leeuwarden » di 07 apr 2020, 14:50

Voor de zekerheid maar een 3b+ gekocht. Nu nog een dac bestellen. Dat wordt een Khadas tone board...

Gebruikersavatar
satefan
Berichten: 2120
Lid geworden op: za 30 jan 2010, 20:11
Locatie: Lelystad

Re: RPi 3 of 4

Berichtdoor satefan » di 07 apr 2020, 14:52

Zweitse schreef:
Leeuwarden schreef:Ook nog even een wat algemenere vraag: hoe zet je zo'n RPi aan en uit op een nette manier?

Die van mij (Rpi 3) staat ook altijd aan.


Via de mobiele app van volumnio kan je herstarten, of uitschakelen. Maar in de regel staat de RPi altijd aan hier...
Normaal is niets anders dan het gemiddelde van alle afwijkingen.

Gebruikersavatar
Leeuwarden
Berichten: 7932
Lid geworden op: zo 19 sep 2004, 14:47
Locatie: Nog niet gevonden

Re: RPi 3 of 4

Berichtdoor Leeuwarden » di 07 apr 2020, 14:52

satefan schreef:
Zweitse schreef:
Leeuwarden schreef:Ook nog even een wat algemenere vraag: hoe zet je zo'n RPi aan en uit op een nette manier?

Die van mij (Rpi 3) staat ook altijd aan.


Via de mobiele app van volumnio kan je herstarten, of uitschakelen. Maar in de regel staat de RPi altijd aan hier...


Net geïnstalleerd en inderdaad gevonden: Dank!

Gebruikersavatar
hannesie
Berichten: 12574
Lid geworden op: wo 31 dec 2008, 15:27
Locatie: Dordrecht

Re: RPi 3 of 4

Berichtdoor hannesie » di 07 apr 2020, 15:15

Leeuwarden schreef:Voor de zekerheid maar een 3b+ gekocht. Nu nog een dac bestellen. Dat wordt een Khadas tone board...

Dan is het ook mogelijk om het zonder te monteren op een RPI en toch geluid?
USB -c en een Xmos 208 dan is het alleen de RPI die het geluid aangeeft over de USB kabel, of de GPIO pinnen. :mrgreen: :lol:
Hans


Terug naar “Streaming Media”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 0 gasten