Fanatiek muziekliefhebber uit België stelt zich even voor.

Nieuw hier? Dan lezen we hier graag wie, wat, waar, waarom, etc.

Moderator: Beheerdersteam

eQuanD
Berichten: 13
Lid geworden op: do 24 mar 2011, 21:20

Fanatiek muziekliefhebber uit België stelt zich even voor.

Berichtdoor eQuanD » wo 10 mar 2021, 13:00

Hallo aan allen hier op het forum,

Mijn naam is Dries, en woon in knokke-Heist aan de kust in België, zo'n 6 km van de Nederlandse grens.
Ik ben hier reeds sinds 2011 lid van dit forum onder gebruiksnaam eQuanD. Het is pas nu dat ik me eventjes voorstel, omdat ik had gereageerd op een topic van een landgenoot die dicht bij mijn geboorteplaats woont. Ik heb hier reeds veel interessante info mogen opdoen, en zeer mooie projecten kunnen volgen. De Avalon clones en de Galactica's heb ik met veel interesse gevolgd, maar mijn 'creaties' liggen op een minder hoog niveau. Ik vind hier op dit forum ook veel praktische info die tijdens het uitvoeren van je hobby best wel van pas kunnen komen.

Als opleiding heb ik mijn hogere studies electronica beëindigd, en 1 jaar gewerkt bij Philips R&D hier in België. Nadien heb ik me volledig omgeschoold tot IT-er, omdat ik toen daar méér toekomst in zag dan in de electronica branche. Zo heb ik gedurende zo'n 30 jaar bijna halftijds in het buitenland vertoefd voor mijn job als IT-consultant voor een belgisch bedrijf. Ik heb in al die jaren toch wel een stukje van de wereld gezien, zoals vaak naar de U.S. geweest, regelmatig naar Singapore, Scandinavische landen, en natuurlijk ook Europa. De laatste 20 jaar was ik bijna maandelijks één week in Nederland. Ik mag met enige fierheid zeggen dat ik samen met de subcontractors mee geholpen heb met de uitbouw van het internet. Inderdaad, in 30 jaar is er véél veranderd wat betreft datatransmissie over zéér lange afstanden en internationale netwerken. Ook was ik in België verantwoordelijk voor de optische zeekabel-systemen. Allemaal zéér interessant.

Toen ik op vrijdagnamiddag terugkwam van A'dam, stopte ik vaak in Rotterdam in de Bergweg. Inderdaad, bij Speaker & Co. Jammer dat dit ook reeds allemaal voorbij is. Ik werd altijd goed ontvangen daar bij Peter, en als ie tijd had, dan kwam ik té laat thuis . . .
Hier in België had je vroeger hier enkel Natural Sound in Sleidingen bij Alex Geltmeyer, maar dat is ook al historie. Ook bij Speakerland in Oss ben ik enkele malen geweest. Ik wou toen daar de scanspeak Vertigo leren kennen. Bij mijn 2de bezoek heb toen zelfs mijn T+A versterker en SACD speler meegenomen om deze speakers beter te kunnen beluisteren omdat ik een ontwerp in gedachte had met deze units. Nadien heb ik zelfs een stel Verigo's die gebouwd waren met het meegeleverde houtpakket eens een paar weken hier bij mij thuis gehad. Dit was dus eenzelfde stel als ik bij Ruud had kunnen beluisteren. Ik heb nog altijd het sterke vermoeden dat deze hier bij mij thuis beter presteerden dan bij Ruud in Oss. Misschien heeft het te maken met de aanwezigheid van meerdere speakers in eenzelfde ruimte, of de ruimte zelf. Best mogelijk dat de goede systemen die je daar in Oss kan beluisteren nóg beter klinken in je eigen luisterruimte. Ik heb gezien dat er nu ook een nieuwe versie bestaat van de Vertigo Plus.

De interesse voor de muziek heb ik meegekregen van mijn pa. Die werkte bij een bedrijf dat gespecialiseerd was in geluidssystemen voor auditoria, theaterzalen, maar ook voor kerken (!) en taallabo's waar verstaanbaarheid van groot belang was. Soms bracht ie een stel boxen mee naar huis, gewoon om te beluisteren, of waar een aanpassing aan moest gebeuren voor een bepaald project.

Sinds jongsafaan was ik geïnteresseerd door dit alles. Ik denk dat ik zo'n 14 jaar was, toen ik reeds versterkers bouwde, of herstellingen deed. Het was evident dat ik iets in de electronica branche zou gaan studeren later. Ik heb zelfs voor een bedrijf tot aan mij huwelijk audio-apparatuur herstellingen gedaan aan apparatuur die ofwel juist buiten garantie was, ofwel bij de hoogwaardige apparatuur waar het zeker nog de moeite was om te herstellen.

Toen ook al luidspreker systemen gebouwd voor eigen gebruik en voor het plezier om daar nadien te kunnen naar luisteren, wetende dat daar iets van jezelf insteekt. Vaak werden deze na enkele maanden reeds verkocht omdat mensen die langskwamen deze zagen staan of hoorden spelen, en dit toch iéts anders vonden dan wat in de hifi-zaak om de hoek verkrijgbaar was. Naderhand heb ik ook nieuwe systemen gebouwd. Eerst voor vrienden en kennissen, maar vrij vlug voor mensen die een en ander hadden gehoord, en navraag kwamen doen. Ook vooral voor mensen die in de interieur branche bezig waren of interieurs ontwierpen. Ook vaak omdat we iets wilden bouwen of nabouwen wat we gehoord hadden en interessant vonden. Het moest wel altijd de moeite zijn. Ik bedoel dat de uiteindelijke prijs per set beduidend minder -en de uiteindelijke geluidskwaliteit merkbaar beter- moest zijn dan wat in de handel verkrijgbaar was. Natuurlijk breng je je eigen werkuren niet in rekening, want dat is juist het leuke, de uitdaging. Ik heb zelfs ook enkele PA-boxen gebouwd op vraag, alhoewel er in de handel mooi materiaal beschikbaar is voor een goede prijs. Ik bouw liever systemen voor in de huiskamer, maar als mensen nu iets speciaals willen of nu juist niét in de handel verkrijgbaar is, dan neem je ook die uitdaging aan. Zo heb ik ook enkele speakers gebouwd om aan de muur te hangen van slechts 16 cm diep en zo'n 140 cm hoog. Er werd me gevraagd om dit te bouwen om deze op te hangen links en rechts van een groot projectiescherm. Gewoon in een 2.1 systeem waar de subwoofer enkel wordt aangezet bij het bekijken van een film, en niet tijdens het gewoon TV kijken. Toen kon je zoiets nauwelijks vinden in de handel. Sinds enkele jaren is dit wel meer en meer verkrijgbaar.

Voor PA-systemen gebruik ik enker RCF en Beyma units, Voor de huiskamer systemen hou ik me graag bij units waar ik goede ervaring mee heb; als daar zijn de units van Tymphany (Peerless, Vifa, Scanspeak), Visaton de WSP21DV, DSM25FFL (!). Wat niet wil zeggen dat andere units mij niet interesseren, want ik doe vaak testen op nieuwe units, gewoon om te weten of deze interessant zijn voor mij. Ik bekijk ook graag hoé iets gebouwd is. Kan soms echt in bewondering staan voor hoe iets is opgebouwd.

Wat ik nu wel ondervonden heb gedurende die vele jaren is dat je met relatief goedkope units en een goed ontwerp wel degelijks iets kan bouwen wat zéér kwalitatief is in vergelijking met wat voor eenzelfde prijs in de handel verkrijgbaar is. Ten andere, in vele hifi-zaken (of moeten we zeggen multimedia zaken waar de mini-rackjes naast de wasmachines staan) zij geen degelijke luidsprekers meer te vinden. Jammer dat de audio-zelfbouwzaken één na één stoppen. Misschien ligt het aan de interesses waar de jeugd tegenwoordig aandacht aan besteedt. Wij waren na de schooluren en na ons huiswerk bezig met een échte hobby. Nu merk ik dat toch wel minder. Mijn vrouw en ik hebben 2 zonen, momenteel 27 en 24 jaar. Beiden afgestudeerd als IT-consultant (ik heb ze blijkbaar niet afgeschrikt door niet altijd thuis te zijn :D ). De oudste 2 jaar geleden gehuwd, de jongste nog thuis. Gelukkig hebben beiden wél nog interesses, en kunnen ze best meepraten met wat er allemaal in de wereld gebeurd.

Excuses voor deze (misschien té lange) voorstelling. Toch nog enkele foto's omdat ik weet dat dit hier gewaardeerd wordt, en om een idee te kunnen vormen van met wat ik bezig was en ben.

Bijna vergeten:
Mijn gebruiksnaam is eQuanD (extended Quality and Design) Dit was op vraag van enkele interieurs architecten die dit nodig achtten. Ik heb er vroeger wel aan gedacht om deze hobby als bijberoep uit te oefenen, maar was uiteindelijk niet te combineren met mij dagdaagelijkse job. Nu doe ik het wat rustiger aan, en doe verder met één van mijn hobby's namelijk luidsprekersystemen.

Groeten,
Dries
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Shadow
Berichten: 13555
Lid geworden op: vr 28 jan 2011, 20:56
Locatie: Vlissingen

Re: Fanatiek muziekliefhebber uit België stelt zich even voor.

Berichtdoor Shadow » wo 10 mar 2021, 13:10

Welkom Dries!
Wat een gaaf spul staat er tussen zeg! :rock:
Passed over: Pass Aleph 5
Kleine subjes bouwen (2xSDX12) met mfb
Nog een mooie monitor voor daar bovenop met de JA-8008 en T035

Gebruikersavatar
Ouwebok
Berichten: 190
Lid geworden op: wo 07 jan 2009, 18:22
Locatie: Amsterdam

Re: Fanatiek muziekliefhebber uit België stelt zich even voor.

Berichtdoor Ouwebok » wo 10 mar 2021, 21:56

Welkom, leuk verhaal als introductie!

Gebruikersavatar
VintageHarry
Berichten: 1399
Lid geworden op: ma 27 okt 2014, 11:41
Locatie: Bij Arnhem

Re: Fanatiek muziekliefhebber uit België stelt zich even voor.

Berichtdoor VintageHarry » wo 10 mar 2021, 22:46

Welkom, Dries! Luidsprekers bouwen gaat je goed af zo te zien, mooie foto’s :)

Gebruikersavatar
OpaBert
Berichten: 10005
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: Fanatiek muziekliefhebber uit België stelt zich even voor.

Berichtdoor OpaBert » wo 10 mar 2021, 23:34

Wow dat is een binnenkomertje zeg
Nou jij vind nog wel wat zielsverwanten hier
Veel plezier hier
shit draadje vergeten :oops:

eQuanD
Berichten: 13
Lid geworden op: do 24 mar 2011, 21:20

Re: Fanatiek muziekliefhebber uit België stelt zich even voor.

Berichtdoor eQuanD » vr 12 mar 2021, 8:23

Bedankt mannen.

Ik heb enkele jaren geleden ook eens één van jullie luisterdagen bijgewoond. Was ergens rond Breda. Ik moest me laten registreren bij Wowly dacht ik. Was eveneens een leuke ervaring. Ik kan best geloven dat aan zo’n evenementen toch wat organisatie vooraf gaat. Proficiat voor de organisatoren. In België heeft men daar precies een beetje minder interesse voor, alhoewel hier ook soms wel eens iets organiseert, maar minder zelfbouw gericht. We horen elkaar nog. Groeten.

Gebruikersavatar
Shadow
Berichten: 13555
Lid geworden op: vr 28 jan 2011, 20:56
Locatie: Vlissingen

Re: Fanatiek muziekliefhebber uit België stelt zich even voor.

Berichtdoor Shadow » vr 12 mar 2021, 8:59

Die dagen komen weer!
Passed over: Pass Aleph 5
Kleine subjes bouwen (2xSDX12) met mfb
Nog een mooie monitor voor daar bovenop met de JA-8008 en T035

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 27586
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: Fanatiek muziekliefhebber uit België stelt zich even voor.

Berichtdoor Henkjan » vr 12 mar 2021, 9:12

Ja, Jan (Wowly) heeft al aangekondigd om in de herfst weer een Breda te plannen.

De "kant en klaar" audio shows zijn in België dan wel erg goed voor elkaar.
If it measures good, but sounds bad, you're measuring the wrong thing." ― Dr. Richard C. Heyser

Gebruikersavatar
meanman64
Berichten: 2220
Lid geworden op: di 31 jul 2007, 23:41
Locatie: peer belgium

Re: Fanatiek muziekliefhebber uit België stelt zich even voor.

Berichtdoor meanman64 » zo 14 mar 2021, 10:56

Welkom Dries ,
Geweldige binnenkomer, zo te zien maak je zeer mooie ontwerpen .


Terug naar “Stel je eens voor”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 0 gasten