Visaton AL200 CB inhoud?

Alles over speaker units

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
Jerommel
Berichten: 753
Lid geworden op: ma 20 apr 2009, 18:09
Locatie: den haag

Visaton AL200 CB inhoud?

Berichtdoor Jerommel » ma 03 jun 2019, 22:49

Hello,

Overmorgen heb ik ze waarschijnlijk in huis.
New old stock van Ssassen.
Mooie woofers, met die ano alu conussen.
Ik wil ze in een CB hebben, want dat vind ik het mooist.
Op de vraag hoeveel liter, gaf Sander me dit antwoord:
"In CB zou ik gewoon mikken op een totale Q van pakweg 0.5-0.6, daar rolt dan vanzelf een x aantal liters uit."
...maar ik weet niet wat dat betekent...
Aangezien de AL200 meer een midwoofer is, hoeft het voor mij niet al te groot te zijn.
Hangt evengoed wel af van hoe het refoamen van mijn 4 merkloze lange slag 11" subwoofers zal uitpakken..
(ik ben aangewezen op 12" rolranden waar een sectie tussenuit moet om het 11" te maken, maar gaat wel lukken denk ik).

Ik heb gelezen van 20 tot 70 liter ofzo.
nogal uiteenlopend dus...
Mijn gevoel zegt rond de 30 liter, maar mijn gevoel zit er weleens naast.
Ze moeten wel vanaf zo'n 60 tot 80 Hz inzetbaar kunnen zijn.

Gebruikersavatar
Shadow
Berichten: 9189
Lid geworden op: vr 28 jan 2011, 20:56
Locatie: Vlissingen

Re: Visaton AL200 CB inhoud?

Berichtdoor Shadow » ma 03 jun 2019, 23:05

Boxsim is your friend!

Gebruikersavatar
Jerommel
Berichten: 753
Lid geworden op: ma 20 apr 2009, 18:09
Locatie: den haag

Re: Visaton AL200 CB inhoud?

Berichtdoor Jerommel » di 04 jun 2019, 0:11

No he isn't.
He may be your friend though. :^)

Ik dacht dat de AL200 een beproefde woof was onder de leden (is tenslotte al meer dan 10 jaar op de markt), en dat er wel een concreet advies voor handen zou zijn.
Misschien wat langer op reacties wachten?
Meen me te herinneren dat het ooit wat drukker was op ZBA dan nu.

Anders maar zo? :
B&W DM5 zijn ca. 20 liter op een 7", dus zal een 8" het wel leuk doen op 30 liter.
Maar de DM5 is een relatief ruime kast voor een 7", dus tussen de 25 en 30 liter zal wel goed zijn.

Gebruikersavatar
FR_Aad
Berichten: 3889
Lid geworden op: do 11 dec 2008, 21:47
Locatie: 010

Re: Visaton AL200 CB inhoud?

Berichtdoor FR_Aad » di 04 jun 2019, 0:28

Volgens mij had hij gesloten niet zoveel nodig.
Litertje of 12??

Gebruikersavatar
Jerommel
Berichten: 753
Lid geworden op: ma 20 apr 2009, 18:09
Locatie: den haag

Re: Visaton AL200 CB inhoud?

Berichtdoor Jerommel » di 04 jun 2019, 2:44

Misschien bedoel je de AL130 ?

Gebruikersavatar
Marp
Beheerder / Sysadmin
Berichten: 7009
Lid geworden op: vr 11 mar 2005, 22:25
Locatie: Bergen op Zoom

Re: Visaton AL200 CB inhoud?

Berichtdoor Marp » di 04 jun 2019, 3:06

AL200-CB.png
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Jerommel
Berichten: 753
Lid geworden op: ma 20 apr 2009, 18:09
Locatie: den haag

Re: Visaton AL200 CB inhoud?

Berichtdoor Jerommel » di 04 jun 2019, 3:44

Dank je wel !
Niet meer dan 25 liter nodig iig.
Misschien is 20 liter ook wel genoeg.

En nu naar bed. :^)

Gebruikersavatar
Marp
Beheerder / Sysadmin
Berichten: 7009
Lid geworden op: vr 11 mar 2005, 22:25
Locatie: Bergen op Zoom

Re: Visaton AL200 CB inhoud?

Berichtdoor Marp » di 04 jun 2019, 4:04

Met voldoende dempingsmateriaal erin zeker wel.

Gebruikersavatar
Jerommel
Berichten: 753
Lid geworden op: ma 20 apr 2009, 18:09
Locatie: den haag

Re: Visaton AL200 CB inhoud?

Berichtdoor Jerommel » di 04 jun 2019, 4:13

Cool. 8)

De AL200 valt al met al wel wat vroeger af dan ik verwachtte.
Komt dat door de lichte conus?
Of is dit typerend voor een 8" in CB?

Gebruikersavatar
Jerommel
Berichten: 753
Lid geworden op: ma 20 apr 2009, 18:09
Locatie: den haag

Re: Visaton AL200 CB inhoud?

Berichtdoor Jerommel » do 06 jun 2019, 15:50

Vandaag opgehaald. :^)

Wat me meteen op viel is dat wrijvend met vingertop over de conus geen eigen klank geeft.
Echter, wrijvend over de stofdop geeft een duidelijk 3kHz (in die buurt) geruis.
Weet niet waar de stofdop van is gemaakt, maar een coating van dempend spul zou misschien niet verkeerd zijn geweest...
Any thoughts?

Chocomel
Berichten: 430
Lid geworden op: ma 21 sep 2015, 21:42

Re: Visaton AL200 CB inhoud?

Berichtdoor Chocomel » do 06 jun 2019, 16:10

De eerste resonantie die wordt aangeslagen zit net iets onder de 5 kHz, ver genoeg dus buiten het frequentiebereik waarvoor deze woofer bedoeld is.
Afbeelding
http://www.visaton.de/en/products/woofers/al-200-8-ohm

Als je een woofer die bedoeld is voor een basreflexkast in een gesloten kast stopt, krijg je inderdaad weinig diepgang.

Gebruikersavatar
Jerommel
Berichten: 753
Lid geworden op: ma 20 apr 2009, 18:09
Locatie: den haag

Re: Visaton AL200 CB inhoud?

Berichtdoor Jerommel » do 06 jun 2019, 17:12

Vroeg me af of het door de stopdop kwam.
Klonk wel lager dan 5k.

Er komen subwoofers onder.
Ik wil de AL200 als 'midbass' inzetten.
4 weg dus.
En verder ben ik een groot liefhebber van gesloten kasten.
Ook de subs worden gesloten.
Worden dan wel lijvig en hebben veel vermogen nodig, maar ik heb al 3 stuks Philips 50 Volt 12 Ampère geschakelde voedingen gekocht bij electrodump.com, om 3 TAS5630 bordjes mee te voeden.
Zijn in de aanbieding voor € 25 pst. Gebruikte units.
Moet nog een keuze maken tussen een aantal TAS bordjes.
Vast geen populair idee hier, en eerlijk gezegd heb ik ook wat twijfels, gezien de kwaliteit van dergelijke bordjes (magere PCB traces, goedkope elco's enz..)

Gebruikersavatar
Jerommel
Berichten: 753
Lid geworden op: ma 20 apr 2009, 18:09
Locatie: den haag

Re: Visaton AL200 CB inhoud?

Berichtdoor Jerommel » do 06 jun 2019, 17:17

Chocomel schreef:De eerste resonantie die wordt aangeslagen zit net iets onder de 5 kHz, ver genoeg dus buiten het frequentiebereik waarvoor deze woofer bedoeld is.
Afbeelding
http://www.visaton.de/en/products/woofers/al-200-8-ohm

Als je een woofer die bedoeld is voor een basreflexkast in een gesloten kast stopt, krijg je inderdaad weinig diepgang.

Die respons curve is zeker gemeten met een hele grote kast of baffle?
Met zo'n 20 tot 25 liter loopt ie toch vlakker tot zo'n 100Hz, zoals in het plotje van Marp?
Althans, dat hoop ik wel...

Gebruikersavatar
Marp
Beheerder / Sysadmin
Berichten: 7009
Lid geworden op: vr 11 mar 2005, 22:25
Locatie: Bergen op Zoom

Re: Visaton AL200 CB inhoud?

Berichtdoor Marp » do 06 jun 2019, 20:36

Door de fabrikant opgegeven SPL-grafieken zijn gewoonlijk op een gestandaardiseerde (IEC) baffle gemeten. Als je het plaatje uit ISPConfig hetzelfde schaalt, en over het overeenkomstige bereik van het Visaton-plaatje legt, krijg je al een heel ander beeld. ;)
al200_8_fs_(standard_iec-baffle_vs_closed_box).gif


Voor de beeldvorming ook nog even een plaatje dat toont wat een gesloten kast met de diepgang doet t.o.v. bassreflex. Gemakshalve heb ik de kastafmetingen gelaten zoals ISPConfig ze voorstelt. Zoals je ziet, slaat EBP* meer door naar geschiktheid voor BR dan voor CB. Met de AL 200 in een CB krijg je echter wel een zeer strakke, gedetailleerde laagweergave ervoor terug.

    * EBP (Efficiëncy Bandwidth Product) = Fs/Qes

visaton_al_200_[vented_vs_closed].png
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Chocomel
Berichten: 430
Lid geworden op: ma 21 sep 2015, 21:42

Re: Visaton AL200 CB inhoud?

Berichtdoor Chocomel » do 06 jun 2019, 21:15

Dat grafiekje had ik toegevoegd om de resonantie op 5 kHz te laten zien, voor de basweergave heb je er inderdaad niet echt wat aan. :)

Gebruikersavatar
Marp
Beheerder / Sysadmin
Berichten: 7009
Lid geworden op: vr 11 mar 2005, 22:25
Locatie: Bergen op Zoom

Re: Visaton AL200 CB inhoud?

Berichtdoor Marp » do 06 jun 2019, 21:27

Dat is ook erg goed zichtbaar in de watervalplot:

Afbeelding
http://zelfbouwaudio.nl/forum/viewtopic.php?p=98812#p98812

Chocomel
Berichten: 430
Lid geworden op: ma 21 sep 2015, 21:42

Re: Visaton AL200 CB inhoud?

Berichtdoor Chocomel » do 06 jun 2019, 21:33

Duidelijke grafiek Marp.

Dus toch nog wel een traag uitdovende resonantie op 3 kHz. Misschien heeft Visaton er niks aan gedaan, omdat het geluid bij deze resonantie niet harder is dan op naburige frequenties. Met een laagdoorlaatfilter erbij wordt het geluid op 3 kHz zo zacht, dat je de resonantie waarschijnlijk niet kan horen.

Gebruikersavatar
Jerommel
Berichten: 753
Lid geworden op: ma 20 apr 2009, 18:09
Locatie: den haag

Re: Visaton AL200 CB inhoud?

Berichtdoor Jerommel » do 06 jun 2019, 21:47

Het is zeker aan de hand van die grafiek verleidelijk om er een poort in te zetten (en een 2 keer zo grote kast te bouwen).
Maar ik hou gewoon niet van bass reflex.
(betoog voor CB deleted ;^) )
Een discussie die al vaker is gevoerd, die meestal neer komt op een kwestie van voorkeur.
Voor kleine kasten die toch laag moeten geven is RB en PR wel leuk, voor PA systemen scheelt het een bak met omvang en versterkervermogen.

Er komen dus nog subs onder.
Ze moeten tenslotte toch ergens op staan he.

Chocomel schreef:Duidelijke grafiek Marp.

Dus toch nog wel een traag uitdovende resonantie op 3 kHz. Misschien heeft Visaton er niks aan gedaan, omdat het geluid bij deze resonantie niet harder is dan op naburige frequenties. Met een laagdoorlaatfilter erbij wordt het geluid op 3 kHz zo zacht, dat je de resonantie waarschijnlijk niet kan horen.
Zou dat dan toch de stofdop zijn?

Gebruikersavatar
Jerommel
Berichten: 753
Lid geworden op: ma 20 apr 2009, 18:09
Locatie: den haag

Re: Visaton AL200 CB inhoud?

Berichtdoor Jerommel » do 06 jun 2019, 21:48

Marp schreef:Dat is ook erg goed zichtbaar in de watervalplot:

Afbeelding
http://zelfbouwaudio.nl/forum/viewtopic.php?p=98812#p98812

Ai, wat een zooi boven de 2kHz... :(

Gebruikersavatar
Tom Magchielse
Berichten: 1008
Lid geworden op: vr 16 apr 2010, 13:32
Locatie: Borger (Dr)

Re: Visaton AL200 CB inhoud?

Berichtdoor Tom Magchielse » ma 15 jul 2019, 21:06

Het is toch allemaal niet zo moeilijk? Uitgaande van Vas=77L, Qes=0.39, Qms=3.73 krijg je:
- in een kast van 26.5 L een resonantie freq. van 63.2 Hz, met een Qs van 0.707
Keurige Butterworth responsie dus met een -3 dB op 63 Hz.
-Alternatief is een Qs van 1, de grens voor CB zonder al te grote piek.
Daarvoor moet het kastvolume 10 L zijn, met een fsb van 94.4 Hz.
groet,
Tom
Simuleren is geen vervanging voor nadenken.


Terug naar “Luidspreker Drivers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 0 gasten