Scan-Speak Reference Monitor opknappen

Algemene onderwerpen die niet specifiek in een van de andere categorien vallen

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
Kalimba
Berichten: 722
Lid geworden op: di 05 okt 2010, 10:52
Locatie: Amstelveen

Scan-Speak Reference Monitor opknappen

Berichtdoor Kalimba » zo 28 mei 2017, 19:18

Dag allemaal,

Onlangs kocht ik voor een leuke prijs een Reference Monitor met een niet al te mooie kast.
Een super leuk opknap project. Zo te zien zijn ze oer lelijk over gespoten waarbij de aansluit terminals niet verwijdert zijn. Ook de pritex zit niet op de wanden maar zit als een enorme prop achter de laag unit.
Mijn plan was om de kasten opnieuw te maken en heb diverse offertes opgevraagd om het hout te laten zagen en frezen. Kosten tussen de €100 en €1200 per kast. Dat ga ik dus niet doen. Ik heb helaas geen ruimte om een frees te kopen en dit thuis te doen. Mocht er iemand in omgeving Amstelveen kunnen/ willen dan hoor ik dat natuurlijk graag...

De kasten wil ik met Bubinga fineer gaan bekleden en is inmiddels besteld.
De interne bekabeling wil ik vervangen door zilver/ teflon kabel en ik denk de fiters extern net als bij m'n Vertigo's.
Mijn kennis van filters is matig maar wil kijken naar betere componenten als dat mogelijk is.
Ik heb hier ook een vraag over. De onderdelen die parallel staan zoals de MKP op het laag, De weerstand en spoel op het hoog zijn dat correctie onderdelen die vrijwel geen invloed hebben op het geluid?
Andere ideeën en tips zijn uiteraard welkom :)
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Laatst gewijzigd door Kalimba op zo 28 mei 2017, 22:07, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
dre
Berichten: 13562
Lid geworden op: di 23 nov 2004, 20:55
Locatie: nerdwijk

Re: Scan-Speak Reference Monitor opkanppen

Berichtdoor dre » zo 28 mei 2017, 20:20

Hoe ziet het filter er nu uit?
En wil je gaan fineren over de lak?
потому что он может!

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 20766
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: Scan-Speak Reference Monitor opknappen

Berichtdoor ds23man » zo 28 mei 2017, 22:27

Hij wil de kasten opnieuw laten maken Dre.
Fusion Filterdesign

Gebruikersavatar
Shadow
Berichten: 8968
Lid geworden op: vr 28 jan 2011, 20:56
Locatie: Vlissingen

Re: Scan-Speak Reference Monitor opknappen

Berichtdoor Shadow » zo 28 mei 2017, 22:29

ds23man schreef:Hij wil de kasten opnieuw laten maken Dre.


Dat was voordat ie offerte opgevraagd had voor nieuwe te laten maken :mrgreen:

Gebruikersavatar
Kalimba
Berichten: 722
Lid geworden op: di 05 okt 2010, 10:52
Locatie: Amstelveen

Re: Scan-Speak Reference Monitor opknappen

Berichtdoor Kalimba » zo 28 mei 2017, 22:31

Ik heb het filter er uit gekregen en een foto gemaakt.
Volgens mij gewoon het standaard filter.

Qua bitumen is het ook wat mager zie ik.

Het liefst wil ik een nieuwe kast maar daar zal ik hulp bij nodig hebben of een betaalbaar adres om het hout op maat te laten zagen en de gaten te frezen. Dan kan ik zelf bitumen en pritex plakken. Eventueel ook een ander model kast met facetten bijvoorbeeld. Het nadeel is dat ik momenteel geen auto heb en in een appartement woon. Geen schuur of zolder waar ik zou kunnen frezen.

Ik denk dat er niks anders op zit dan deze kasten te gaan fineren. De kasten grof opschuren is voldoende denk ik?
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Shadow
Berichten: 8968
Lid geworden op: vr 28 jan 2011, 20:56
Locatie: Vlissingen

Re: Scan-Speak Reference Monitor opknappen

Berichtdoor Shadow » zo 28 mei 2017, 22:38

Dat is een prima filter toch?!
Ik zou deze kasten gewoon strak maken en fineren hoor.

Gebruikersavatar
Wowly
Beheerder
Berichten: 8421
Lid geworden op: vr 19 nov 2004, 18:56
Locatie: Budel

Re: Scan-Speak Reference Monitor opknappen

Berichtdoor Wowly » zo 28 mei 2017, 22:41

Filter is prima!! Idd flink opschuren en naar de keukenboer brengen om het strak te laten fineren. Zelf doen is wel leuker. Als je er ooit vanaf wil ik koop alle oude refmons op om er mijn 7.1 set mee te maken dus als je ze ooit kwijt wil..... ;)

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 20766
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: Scan-Speak Reference Monitor opknappen

Berichtdoor ds23man » zo 28 mei 2017, 22:43

Grof opschuren gaat niet werken tenzij je gaat fineren met Bison Tix.
Fusion Filterdesign

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22589
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Scan-Speak Reference Monitor opknappen

Berichtdoor ray5150 » zo 28 mei 2017, 23:22

Had de TS ook al een prijsberekening gemaakt bij https://www.opmaatzagen.nl/ ?

Zo vreselijk ingewikkeld is die kast niet toch ook weer niet ?

ref-mon_1.jpg


En anders eens een PB sturen naar Freeskees, met bovenstaande tekening erbij ?
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Kalimba
Berichten: 722
Lid geworden op: di 05 okt 2010, 10:52
Locatie: Amstelveen

Re: Scan-Speak Reference Monitor opknappen

Berichtdoor Kalimba » ma 29 mei 2017, 0:44

Wowly schreef:Filter is prima!! Idd flink opschuren en naar de keukenboer brengen om het strak te laten fineren. Zelf doen is wel leuker. Als je er ooit vanaf wil ik koop alle oude refmons op om er mijn 7.1 set mee te maken dus als je ze ooit kwijt wil..... ;)


Ik geloof ook dat het filter prima is maar bijvoorbeeld de luchtspoel vervangen door een Tritec of foliespoel lijkt me leuk om eens te proberen maar dat lijkt me niet zinvol als het alleen een correctie spoel is?

Haha ik heb ze net een week dus voorlopig gaan ze niet weg. Ondanks het hoog iets wolliger is ben ik helemaal weg van deze speaker.
Als ze gerestaureerd zijn heb ik alleen niks meer te doen qua zelfbouw :-({|=

Gebruikersavatar
Kalimba
Berichten: 722
Lid geworden op: di 05 okt 2010, 10:52
Locatie: Amstelveen

Re: Scan-Speak Reference Monitor opknappen

Berichtdoor Kalimba » ma 29 mei 2017, 0:47

ray5150 schreef:Had de TS ook al een prijsberekening gemaakt bij https://www.opmaatzagen.nl/ ?

Zo vreselijk ingewikkeld is die kast niet toch ook weer niet ?

ref-mon_1.jpg

En anders eens een PB sturen naar Freeskees, met bovenstaande tekening erbij ?


Het is inderdaad een eenvoudige kast. 6 Planken laten zagen is geen probleem. Dat kan hier gewoon bij de Gamma. Het gaat vooral om het frees werk.
Freeskees kan ik niet vinden onder de ZBA leden.

Gebruikersavatar
SARK
Berichten: 6447
Lid geworden op: di 14 sep 2004, 20:20
Locatie: Amsterdam

Re: Scan-Speak Reference Monitor opknappen

Berichtdoor SARK » ma 29 mei 2017, 6:41

You're getting brutal, Sark. Brutal and needlessly sadistic.
---------------------------END OF LINE----------------------------
Afbeelding
Thank you, Master Control.

Gebruikersavatar
beijert
Berichten: 1305
Lid geworden op: di 10 sep 2013, 16:00
Locatie: assen

Re: Scan-Speak Reference Monitor opknappen

Berichtdoor beijert » ma 29 mei 2017, 8:14

Je kan het front er ook compleet afzagen, hoef je in ieder geval niet te frasen.
Mark

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 24082
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: Scan-Speak Reference Monitor opknappen

Berichtdoor Henkjan » ma 29 mei 2017, 8:23

als je wat aan het filter wil doen, dan zou ik die kernspoel vervangen door een luchtspoel met ~gelijke Rdc

Afbeelding
An error does not become truth by reason of multiplied propagation, nor does the truth become error because nobody will see it" ― Mahatma Gandhi

Gebruikersavatar
pappaleo
Berichten: 6757
Lid geworden op: wo 25 sep 2013, 14:30
Locatie: verder dan Delft of Drievliet

Re: Scan-Speak Reference Monitor opknappen

Berichtdoor pappaleo » ma 29 mei 2017, 8:33

Het kan aan het formaat van mijn telefoon liggen, maar ik zie geen kernspoel.

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 20766
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: Scan-Speak Reference Monitor opknappen

Berichtdoor ds23man » ma 29 mei 2017, 8:44

Rechtsonder, die kleine
Fusion Filterdesign

Gebruikersavatar
pappaleo
Berichten: 6757
Lid geworden op: wo 25 sep 2013, 14:30
Locatie: verder dan Delft of Drievliet

Re: Scan-Speak Reference Monitor opknappen

Berichtdoor pappaleo » ma 29 mei 2017, 9:18

Ja, als ik hem vergroot op de pc zie ik inderdaad een ferrietstaafje of zoiets zitten.
Ik heb zelf tig van die spoeltjes op hetzelfde kunststof klosje, maar dat zijn allemaal luchtspoeltjes

Gebruikersavatar
Kalimba
Berichten: 722
Lid geworden op: di 05 okt 2010, 10:52
Locatie: Amstelveen

Re: Scan-Speak Reference Monitor opknappen

Berichtdoor Kalimba » ma 29 mei 2017, 13:08

Ik heb freeskees een bericht gestuurd.
Ondertussen de kasten leeg gehaald en verder klussen aan de voet/ standaard die ik er voor wil maken.
Heerlijk om weer eens iets te kunnen doen :)

Gebruikersavatar
markbakk
Berichten: 4404
Lid geworden op: wo 15 sep 2010, 21:27
Locatie: Arnhem

Re: Scan-Speak Reference Monitor opknappen

Berichtdoor markbakk » ma 29 mei 2017, 18:59

Kalimba schreef:Ik geloof ook dat het filter prima is maar bijvoorbeeld de luchtspoel vervangen door een Tritec of foliespoel lijkt me leuk om eens te proberen maar dat lijkt me niet zinvol als het alleen een correctie spoel is?

De luchtspoel in je filter lijkt me een ... :relax:
Mark Bakker

Gebruikersavatar
pappaleo
Berichten: 6757
Lid geworden op: wo 25 sep 2013, 14:30
Locatie: verder dan Delft of Drievliet

Re: Scan-Speak Reference Monitor opknappen

Berichtdoor pappaleo » ma 29 mei 2017, 19:05

Tri(tec) keer raden :mrgreen:

Gebruikersavatar
Kalimba
Berichten: 722
Lid geworden op: di 05 okt 2010, 10:52
Locatie: Amstelveen

Re: Scan-Speak Reference Monitor opknappen

Berichtdoor Kalimba » ma 29 mei 2017, 21:49

markbakk schreef:
Kalimba schreef:Ik geloof ook dat het filter prima is maar bijvoorbeeld de luchtspoel vervangen door een Tritec of foliespoel lijkt me leuk om eens te proberen maar dat lijkt me niet zinvol als het alleen een correctie spoel is?

De luchtspoel in je filter lijkt me een ... :relax:



Helemaal gelijk, sorry! Tritec zit zo in m'n systeem evenals de veel goedkopere luchtspoel die in dit geval een kernspoel is.
Is die kernspoel een correctiespoel of is die net zo van invloed op het geluid zoals bijv de Tritec?

Ondertussen druk met uitzoeken wat ik nou precies ga doen.
De oude kasten afschuren wordt een hels karwei met 3 verflagen en sier frezingen.
Een nieuwe kast, origineel model of een kast met facetten zoals bijv de scamo15 moet ook gaan lukken. :think:

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22589
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Scan-Speak Reference Monitor opknappen

Berichtdoor ray5150 » ma 29 mei 2017, 22:05

En als je nou eens een pot verfafbijt haalt ?
https://www.praxis.nl/verf-laminaat-dec ... ml/5206253

Gebruikersavatar
richard
Berichten: 5481
Lid geworden op: wo 17 nov 2004, 23:26
Locatie: Beetstersweach

Re: Scan-Speak Reference Monitor opknappen

Berichtdoor richard » ma 29 mei 2017, 22:59

Kalimba schreef:Ik geloof ook dat het filter prima is maar bijvoorbeeld de luchtspoel vervangen door een Tritec of foliespoel
Die luchtspoel is al een tritec. Prima filter naar mijn idee met goede materialen gebouwd. En de kernspoel op het hoog lijkt me ook geen probleem, zo veel stroom gaat hier ook niet doorheen dat deze gaat vervormen.
markbakk schreef:De luchtspoel in je filter lijkt me een ... :relax:
Te snel in mijn reactie.

Wat me wel opvalt is dat de parallelcondensator voor de woofer in het schema een 10 milliFarad exemplaar is en die werkelijk is gemonteerd (de zwarte) slechts 1,5 milliFarad. Even iets om uit te zoeken, misschien is het met een reden gedaan.

De twee witte condensatoren in serie met de tweeter zijn samen 3,9 milliFarad, dat klopt met het schema (eigenlijk dichter bij 4, die 0,08 verschil zou ik me niet druk om maken).

Hoe klinken ze trouwens?
Genoeg is beter.

Gebruikersavatar
beijert
Berichten: 1305
Lid geworden op: di 10 sep 2013, 16:00
Locatie: assen

Re: Scan-Speak Reference Monitor opknappen

Berichtdoor beijert » ma 29 mei 2017, 23:21

Die zwarte zijn eigenlijk twee op elkaar.
Mark

Gebruikersavatar
richard
Berichten: 5481
Lid geworden op: wo 17 nov 2004, 23:26
Locatie: Beetstersweach

Re: Scan-Speak Reference Monitor opknappen

Berichtdoor richard » ma 29 mei 2017, 23:26

beijert schreef:Die zwarte zijn eigenlijk twee op elkaar.

Nu je het zegt (schrijft). Even mijn bril rechtzetten.
Genoeg is beter.


Terug naar “Algemeen Luidspreker Zelfbouw”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: architect, CCBot en 4 gasten