PM2454B Millivoltmeter

... is weten!

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
PimDriessen
Berichten: 1055
Lid geworden op: wo 01 jan 2014, 14:41

Re: PM2454B Millivoltmeter

Berichtdoor PimDriessen » ma 09 sep 2019, 18:35

Ah!buis schreef:Dat van die elco's zou kunnen, hoewel misschien is 't normaal gezien dat een deel gelijkstroom versterker is.Zulke dingen maken rare sprongen bij het laden/ontladen van condensators.
Zoiets als de plop bij in/uit van een voorversterker.
Om de meter te beschermen kun je er altijd twee diodes anti-parallel over zetten (1N4148 bijv.).
Anne


Hoi Anne,
Ga eerst die anti parallel diode`s er in zetten, dit is wat je bedoelt neem ik aan?.
ScreenShot2684.bmp


En dan is de bedoeling om de schakelaar schoon te maken, dacht zelf aan tuner spray, is dat er geschikt voor?.
Groet,
Pim
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Shadow
Berichten: 9228
Lid geworden op: vr 28 jan 2011, 20:56
Locatie: Vlissingen

Re: PM2454B Millivoltmeter

Berichtdoor Shadow » ma 09 sep 2019, 18:57

Zou je eerst niet eens alle caps in dat apparaat vernieuwen? Je kunt wel truukjes gaan toepassen om een verschijnsel te onderdrukken, maar wat er feitelijk aan de hand is, is dat waarschijnlijk je condensatoren ontladen op het moment van uitschakelen in een nogal hoog tempo.

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 10320
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: PM2454B Millivoltmeter

Berichtdoor Barry2001 » ma 09 sep 2019, 20:11

Barry2001 schreef:
PimDriessen schreef:Hoi Anne,
De meter beweegt weer als een malle, maar er zitten ook wel een paar kwaaltjes in, als de meter wordt aangezet dan slaat de meter rechts de hoek in en komt na 10 seconden terug naar het nulpunt links.
Dat gebeurt ook bij het uitschakelen en bij verschillende meet standen reageert hij ook zo, maar hij meet wel, heb er vanuit de toongenerator een paar frequenties op los gelaten en dan is duidelijk dat er gemeten wordt.
Zou de keuze schakelaar de boosdoener kunnen zijn, en waar kan ik die het beste mee reinigen?.
En zouden ook de elco`s in de voeding sterk verouderd kunnen zijn?.
Groet,
Pim

ScreenShot009.jpg


Ik heb bijna dezelfde, PM2454 zonder 'B' erachter (kleiner bereik). Kan me herinneren dat 'ie dat bij mij ook doet bij inschakelen, ik probeer het straks even, kom erop terug.


Geprobeerd, hier precies hetzelfde effect.

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 10320
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: PM2454B Millivoltmeter

Berichtdoor Barry2001 » ma 09 sep 2019, 20:12

Ah!buis schreef:Dat van die elco's zou kunnen, hoewel misschien is 't normaal gezien dat een deel gelijkstroom versterker is.Zulke dingen maken rare sprongen bij het laden/ontladen van condensators.
Zoiets als de plop bij in/uit van een voorversterker.
Om de meter te beschermen kun je er altijd twee diodes anti-parallel over zetten (1N4148 bijv.).
Anne


Denk ook dat er verder niks achter te zoeken is en het zo hoort. Elco's vervangen kan natuurlijk altijd, maar zou er niet van opkijken als je daarna hetzelfde effect houdt.

Gebruikersavatar
PimDriessen
Berichten: 1055
Lid geworden op: wo 01 jan 2014, 14:41

Re: PM2454B Millivoltmeter

Berichtdoor PimDriessen » ma 09 sep 2019, 20:29

Barry2001 schreef:
Barry2001 schreef:
PimDriessen schreef:Hoi Anne,
De meter beweegt weer als een malle, maar er zitten ook wel een paar kwaaltjes in, als de meter wordt aangezet dan slaat de meter rechts de hoek in en komt na 10 seconden terug naar het nulpunt links.
Dat gebeurt ook bij het uitschakelen en bij verschillende meet standen reageert hij ook zo, maar hij meet wel, heb er vanuit de toongenerator een paar frequenties op los gelaten en dan is duidelijk dat er gemeten wordt.
Zou de keuze schakelaar de boosdoener kunnen zijn, en waar kan ik die het beste mee reinigen?.
En zouden ook de elco`s in de voeding sterk verouderd kunnen zijn?.
Groet,
Pim

ScreenShot009.jpg


Ik heb bijna dezelfde, PM2454 zonder 'B' erachter (kleiner bereik). Kan me herinneren dat 'ie dat bij mij ook doet bij inschakelen, ik probeer het straks even, kom erop terug.


Geprobeerd, hier precies hetzelfde effect.

Hoi Barry,
Doet jou meter dat ook als je omschakelt naar een ander bereik.
Groet,
Pim

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 10320
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: PM2454B Millivoltmeter

Berichtdoor Barry2001 » ma 09 sep 2019, 21:05

Nee, hooguit iets in het laagste bereik. Heb er een filmpje van gemaakt:


[ Bekijk op youtube ]

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13676
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: PM2454B Millivoltmeter

Berichtdoor Ah!buis » ma 09 sep 2019, 21:52

Als schoonmaken niet (of weinig) helpt, misschien C114 (470µF 6,3V) vervangen.
Zit in de buurt van transistor TS102.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
PimDriessen
Berichten: 1055
Lid geworden op: wo 01 jan 2014, 14:41

Re: PM2454B Millivoltmeter

Berichtdoor PimDriessen » di 10 sep 2019, 10:24

Barry2001 schreef:Nee, hooguit iets in het laagste bereik. Heb er een filmpje van gemaakt:


[ Bekijk op youtube ]


Hoi Barry,
Hij doet bij het in en uitschakelen inderdaad het zelfde als mijn exemplaar.
Dat is in ieder geval geen fout.
Mijn exemplaar geeft bij het omschakelen in verschillende standen ook deze wilde reactie van de meter, zou de schakelaar kunnen zijn in mijn geval.
Groet,
Pim

Gebruikersavatar
PimDriessen
Berichten: 1055
Lid geworden op: wo 01 jan 2014, 14:41

Re: PM2454B Millivoltmeter

Berichtdoor PimDriessen » di 10 sep 2019, 10:27

Ah!buis schreef:Als schoonmaken niet (of weinig) helpt, misschien C114 (470µF 6,3V) vervangen.
Zit in de buurt van transistor TS102.
Anne

Hoi Anne,
Ga zoeken waar hij zit in de meter, kijken of er bij te komen is.
Groet,
Pim

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 10320
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: PM2454B Millivoltmeter

Berichtdoor Barry2001 » di 10 sep 2019, 13:21

PimDriessen schreef:
Barry2001 schreef:Nee, hooguit iets in het laagste bereik. Heb er een filmpje van gemaakt:


[ Bekijk op youtube ]


Hoi Barry,
Hij doet bij het in en uitschakelen inderdaad het zelfde als mijn exemplaar.
Dat is in ieder geval geen fout.
Mijn exemplaar geeft bij het omschakelen in verschillende standen ook deze wilde reactie van de meter, zou de schakelaar kunnen zijn in mijn geval.
Groet,
Pim


Ja zou goed kunnen. Ding meet in een laag bereik, maw het circuit wat erachter zit zal ook gevoelig zijn. Maar als je toch bezig bent met schakelaar schoonmaken zou je net zo goed de elco's kunnen vervangen.

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 10320
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: PM2454B Millivoltmeter

Berichtdoor Barry2001 » di 10 sep 2019, 13:22

PS even OT wat is er in je avatar te zien, electrostaten? Zelfbouw?

Gebruikersavatar
PimDriessen
Berichten: 1055
Lid geworden op: wo 01 jan 2014, 14:41

Re: PM2454B Millivoltmeter

Berichtdoor PimDriessen » di 10 sep 2019, 15:37

Hoi Barry,
Dat zijn Magnepan SMGa Speakers twee boven elkaar, en zo geplaatst dat de het hoog doorloopt van beneden naar boven, als je begrijpt wat ik bedoel.
Groet,
Pim

Gebruikersavatar
PimDriessen
Berichten: 1055
Lid geworden op: wo 01 jan 2014, 14:41

Re: PM2454B Millivoltmeter

Berichtdoor PimDriessen » za 14 sep 2019, 18:29

Beste meedenkers,

De elco`s in de voeding vervangen, schakelaar gereinigd met tuner spray.

Meter werkt, maar bij het omschakelen slaat de meter nog wel uit naar rechts, weliswaar niet in de hoek.

Wat opvalt is dat het alleen gebeurt bij de schakelstanden 300 Volt/100 volt/30 Volt/10 Volt/3 Volt/1 Volt, dat is het rechter meetbereik, op het linker meetbereik is die meter uitslag bij het omschakelen veel minder, dat valt echt op.
Mijn gedachte is dat moet de schakelaar zijn, wat denken jullie?.
Groet,
Pim
ScreenShot017.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Barry2001
Algemene moderator
Berichten: 10320
Lid geworden op: zo 22 mar 2009, 16:57
Locatie: Hengelo

Re: PM2454B Millivoltmeter

Berichtdoor Barry2001 » za 14 sep 2019, 18:38

Wel apart, zou je juist in de gevoeligere bereiken verwachten. Maar verder? Zou me er niet druk om maken.

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 20980
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: PM2454B Millivoltmeter

Berichtdoor ds23man » za 14 sep 2019, 19:20

Inderdaad, je moet niet een probleem willen zoeken.
Fusion Filterdesign

Gebruikersavatar
PimDriessen
Berichten: 1055
Lid geworden op: wo 01 jan 2014, 14:41

Re: PM2454B Millivoltmeter

Berichtdoor PimDriessen » za 14 sep 2019, 19:46

Barry2001 schreef:Wel apart, zou je juist in de gevoeligere bereiken verwachten. Maar verder? Zou me er niet druk om maken.

Hoi Barry,
Misschien is hij vaak in het rechter meetbereik gebruikt, als het de schakelaar zou zijn.
Ga me er maar niet druk over maken.
Groet,
Pim

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13676
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: PM2454B Millivoltmeter

Berichtdoor Ah!buis » za 14 sep 2019, 20:03

Barry2001 schreef:Wel apart, zou je juist in de gevoeligere bereiken verwachten. Maar verder? Zou me er niet druk om maken.
De gevoeligheid wordt in zes stappen geschakeld na de voor(ingangs)versterker.Is niet zo'n gevoelige plaats.
Voor de hoge meetstanden wordt dezelfde verzwakker gebruikt maar met een 1/1000 verzwakker bij de ingang.Dat is wel een gevoelige plaats.
Vermoedelijk is de schakelaar van de soort eerst los dan volgende stand verbinden, is dan even los tussen schakelstanden.Springt de weerstand bij de ingang voorversterker op en neer.
Door een kleine lek bij de ingangsschakeling krijg je dan spanningssprongen bij het schakelen, niet bij de gevoelige standen, dan wordt de verzwakker niet gebruikt.
Onderdelen die in aanmerking komen als oorzaak zijn GR102,GR104 en TS101.
Je zou ook nog een C van 1µF kunnen zetten in de verbinding tussen R106 en de bereikschakelaar.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22780
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: PM2454B Millivoltmeter

Berichtdoor ray5150 » za 14 sep 2019, 20:42

Het spul blijft hoe dank ook ruim 40 jaar oud, met de verschijnselen en slijtage die je met zo'n leeftijd mag verwachten...

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13676
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: PM2454B Millivoltmeter

Berichtdoor Ah!buis » za 14 sep 2019, 21:05

ray5150 schreef:Het spul blijft hoe dank ook ruim 40 jaar oud, met de verschijnselen en slijtage die je met zo'n leeftijd mag verwachten...
Op je 50ste kun je daar uit ervaring wel over meepraten :( :lol:
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Shadow
Berichten: 9228
Lid geworden op: vr 28 jan 2011, 20:56
Locatie: Vlissingen

Re: PM2454B Millivoltmeter

Berichtdoor Shadow » zo 15 sep 2019, 9:29

Heb je hem gecontroleerd? Ik heb nog een gekalibreerde spanningsbron liggen om multimeters te ijken :wink:

Gebruikersavatar
PimDriessen
Berichten: 1055
Lid geworden op: wo 01 jan 2014, 14:41

Re: PM2454B Millivoltmeter

Berichtdoor PimDriessen » zo 15 sep 2019, 11:25

Ah!buis schreef:
Barry2001 schreef:Wel apart, zou je juist in de gevoeligere bereiken verwachten. Maar verder? Zou me er niet druk om maken.
De gevoeligheid wordt in zes stappen geschakeld na de voor(ingangs)versterker.Is niet zo'n gevoelige plaats.
Voor de hoge meetstanden wordt dezelfde verzwakker gebruikt maar met een 1/1000 verzwakker bij de ingang.Dat is wel een gevoelige plaats.
Vermoedelijk is de schakelaar van de soort eerst los dan volgende stand verbinden, is dan even los tussen schakelstanden.Springt de weerstand bij de ingang voorversterker op en neer.
Door een kleine lek bij de ingangsschakeling krijg je dan spanningssprongen bij het schakelen, niet bij de gevoelige standen, dan wordt de verzwakker niet gebruikt.
Onderdelen die in aanmerking komen als oorzaak zijn GR102,GR104 en TS101.
Je zou ook nog een C van 1µF kunnen zetten in de verbinding tussen R106 en de bereikschakelaar.
Anne

Hoi Anne,
Bedankt voor de weer heldere diagnose. :goeie:

Die twee diode`s Gr102/Gr104 en de Fet TS101 moeten gecontroleerd gaan worden, als aanvulling heb de 2 diode`s doorgemeten en deze zijn goed, de TS101 zit op het printje waar de schakelaar boven op zit, met geen mogelijkheid bij te komen.
R106 zit ook op dat printje een kant naar de print andere kant naar een punt op de schakelaar is bij te komen.

Die 1 uF komt dus over R106 heen te staan?, als ik het goed begrijp.

Wordt weer vervolgd.
Groet,
Pim
Laatst gewijzigd door PimDriessen op zo 15 sep 2019, 14:24, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
PimDriessen
Berichten: 1055
Lid geworden op: wo 01 jan 2014, 14:41

Re: PM2454B Millivoltmeter

Berichtdoor PimDriessen » zo 15 sep 2019, 11:30

Shadow schreef:Heb je hem gecontroleerd? Ik heb nog een gekalibreerde spanningsbron liggen om multimeters te ijken :wink:

Hoi Shadow,
Bedankt voor het aanbod.
Ik heb de meter in zoverre gecontroleerd door er een sinus generator aan te hangen die 5 volt uitgangsspanning geeft, en dat klopt op alle frequenties, behalve bij 100K daar loopt hij een beetje terug, daar zou nog naar gekeken kunnen worden.
Groet,
Pim

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13676
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: PM2454B Millivoltmeter

Berichtdoor Ah!buis » zo 15 sep 2019, 17:14

PimDriessen schreef:Die twee diode`s Gr102/Gr104 en de Fet TS101 moeten gecontroleerd gaan worden, als aanvulling heb de 2 diode`s doorgemeten en deze zijn goed, de TS101 zit op het printje waar de schakelaar boven op zit, met geen mogelijkheid bij te komen.
Vermoedelijk meten al dieonderdelen goed.Het gaat maar om een heel kleine lekstroom in 1Mohm, geeft al heel vlug wat spanning.
R106 zit ook op dat printje een kant naar de print andere kant naar een punt op de schakelaar is bij te komen.

Die 1 uF komt dus over R106 heen te staan?, als ik het goed begrijp.
Nee, verbinding R106 naar schakelaar doorknippen en de C ertussen (in serie dus).
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
PimDriessen
Berichten: 1055
Lid geworden op: wo 01 jan 2014, 14:41

Re: PM2454B Millivoltmeter

Berichtdoor PimDriessen » zo 15 sep 2019, 19:25

Hoi Anne,
Condensator 1 uF aan de schakelaar gezet waar de 100 ohm weerstand zat, andere kant van de condensator aan de weerstand gezet.
Ja dat is een verbetering kan ik wel zeggen, 300 Volt/ 100 Volt/ 30 volt/ 10 Volt/ geen rare uitslag meer.
Naar 3 Volt een lichte uitslag 1/4 van de schaal.
Naar 1 volt een uitslag de heft van het meetbereik.
Naar 300 mV uitslag volledige schaal.
In het allerlaagste bereik 10 mV/ 3 mV/ 1 mV een lichte uitslag dat lijkt me logisch gezien de gevoeligheid.
Maar dit is een mooi resultaat :sure: , is 1 uF voldoende groot?.
Groet,
Pim

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13676
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: PM2454B Millivoltmeter

Berichtdoor Ah!buis » zo 15 sep 2019, 20:37

PimDriessen schreef:Ja dat is een verbetering kan ik wel zeggen, 300 Volt/ 100 Volt/ 30 volt/ 10 Volt/ geen rare uitslag meer.
Naar 3 Volt een lichte uitslag 1/4 van de schaal.
Naar 1 volt een uitslag de heft van het meetbereik.
Naar 300 mV uitslag volledige schaal.
Wel wat raar, de 3 en 1volt zijn met de ingangsverzwakker en de 300mV zonder.Dat die toch een opeenvolgend verschijnsel hebben doet een lek ergens bij de schakelaar vermoeden.Maar waar dan de spanningsverschillen vandaan komen ???
In het allerlaagste bereik 10 mV/ 3 mV/ 1 mV een lichte uitslag dat lijkt me logisch gezien de gevoeligheid.
En de 100mV/30mV ?
Maar dit is een mooi resultaat :sure: , is 1 uF voldoende groot ?
Verderop in de schakeling is er een koppeling 33µF naar 20k, vergelijkbaar met 0,6µF bij 1M.Dan moet 1µF naar 1M (de ingangsweerstand na R106) wel goed genoeg zijn.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)


Terug naar “Meten....”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 0 gasten