ARTA meet software

... is weten!

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
rho
Berichten: 4439
Lid geworden op: di 24 aug 2004, 19:30
Locatie: Europa

Re: ARTA meet software

Berichtdoor rho » vr 25 nov 2011, 9:20

Ik heb net ARTA geïnstalleerd (5jaar geleden ook al maar nooit echt aan het werk gekregen) en zoek nu een beetje een step-by-step manual die me door een eerste meting begeleid. Iemand een linkje of zit dat ergens in de help functie "verborgen"?

Gebruikersavatar
markbakk
Berichten: 4367
Lid geworden op: wo 15 sep 2010, 21:27
Locatie: Arnhem

Re: ARTA meet software

Berichtdoor markbakk » vr 25 nov 2011, 10:01

ARTA heeft een beetje een steile leercurve. De manual is the way to go. Maar je moet ook wel íets weten van de gebruikte (gated) meettechniek en analyse die erachter zit. Dat laatste vooropgesteld kun je ook eens kijken naar REW 5.0 of HOLMimpulse. Vooral die eerste is m.i. simpeler in gebruik dan ARTA.

ARTA is wel hét (hobby)pakket qua mogelijkheden, niet alleen voor luidsprekers. Dus wat dat betreft...

Heel kort:
Zorg dat je alles op je geluidskaart goed hebt staan. Goede drivers -begin maar met de standaard Windows-, samplerate in/out gelijk en goede luidspreker en microfoon geselecteerd, denk ook aan mono/stereo als je tweekanaalsmetingen wilt doen (impedantie?).
Daarna moet je alles in ARTA correct instellen bij Audio devices en Calibrate devices. Als dat is gelukt en je niks hebt opgeblazen :sure: kun je gaan meten. Voor luidsprekers wil je 'single channel sweep' meten. Als je eenmaal een meting hebt kunnen maken (en je dus een impulsweergave op je scherm hebt gekregen) stel je je meetvenster in (linker en rechter muisknop) en kies je vervolgens het meetresultaat dat je wil zien (FR, FR+vervorming, CSD, BD, ED etc.). De FR-( en IMP-)curves kun je vervolgens exporteren voor import in simulatiesoftware.
Mark Bakker

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 20441
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: ARTA meet software

Berichtdoor Pjotr » vr 25 nov 2011, 12:18

Het eerste wat je met ARTA (en ALLE vergelijkbare software) voor elkaar moet krijgen is een goede nul-meting: Dat is met line IN en line OUT met elkaar verbonden een vlakke lijn krijgen.

Verder is het strikt het manual volgen: Eerst eens kennis maken en het helemaal doorlezen (je hoeft daarbij niet alles te snappen) en dan stap voor stap gaan volgen. Dit soort software is vrij complex en je hebt daar gewoon tijd voor nodig om door te krijgen wat je aan het doen bent.

Kalibreren voor responsie metingen heb je in eerste instantie niet nodig. Dat heb je alleen nodig als je absolute dB waarden in je plotjes wil. De vorm van de plotjes verandert er niet door. Voor impedantie metingen heb je dat wel nodig maar dat alweer een stapje verder.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
markbakk
Berichten: 4367
Lid geworden op: wo 15 sep 2010, 21:27
Locatie: Arnhem

Re: ARTA meet software

Berichtdoor markbakk » vr 25 nov 2011, 12:33

Pjotr schreef:Kalibreren voor responsie metingen heb je in eerste instantie niet nodig.

Mee eens. Je moet niet willen kalibreren zonder microfoonkalibrator. Als je die hebt, heb je waarschijnlijk ook een DPA of Earthworks-microfoon en weet je echt wel hoe akoestiek meten moet. Het 'Calibrate'-menu is vooral handig om te kijken of je een testtoon uit je luidsprekers kan krijgen en of je microfooninstellingen een beetje goed staan. Dat laatste, of eigenlijk: kijken of je microfoon werkt, kun je ook doen met de ingebouwde SPL-meter.
Mark Bakker

Gebruikersavatar
wdd
Berichten: 86
Lid geworden op: za 19 jun 2010, 18:35
Locatie: Rotselaar (B)

Re: ARTA meet software

Berichtdoor wdd » vr 25 nov 2011, 18:28

Heb zelf ook bijna alles bij elkaar om met Arta aan de slag te gaan, en vond volgende info http://audio.claub.net/tutorials/FR%20m ... 20ARTA.pdf. Hierin wordt impulsmeting besproken. Verder staan op de website van ARTA onder de support link twee interessante documenten (in het Duits) waar in meer detail uitgelegd wordt hoe je een en ander kunt calibreren.

Gebruikersavatar
rho
Berichten: 4439
Lid geworden op: di 24 aug 2004, 19:30
Locatie: Europa

Re: ARTA meet software

Berichtdoor rho » zo 27 nov 2011, 16:38

Ik heb net ook een bestelling geplaatst om wet kabeltjes aan het arsenaal toe te voegen. Dat zou de connecties in mijn meetset-up moeten verbeteren en het meten wat moeten vergemakkelijken. De set-up kan ik zo eigenlijk permanent opgesteld laten staan (ex. laptop).
Als alles binnen is ga ik nog eens een poging doen.

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 5965
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: ARTA meet software

Berichtdoor Bert61 » di 21 mei 2019, 16:53

Ik probeer een Buizenversterker uit te sturen met Arta
De geluidskaart is een Focusrite 2i2
Maar ik heb veel te weinig signaal uit de Focusrite op line uit op de achterzijde
Ik heb door die menu’s geklikt maar ik weet niet hoe ik dat signaal uit de Focusrite kan vergroten
Ik heb een Takedariken Spectrum analyzer gehad ( een boot anker van 40 kg verzilverd of Verguld Koper)
Dus ik weet wat ik moet zien Maar tot nu lijkt het of ik eerder de focusrite aan het Meten ben
Bij voldoende signaal Zie ik duidelijk dat de ruisvloer stijgt en de harm veel sneller dan het toegevoegde signaal
Dus ik doe meerdere dingen fout
Graag wat hulp aub :D
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
One World Concepts
Ook commercieel actief
Berichten: 221
Lid geworden op: wo 02 mei 2018, 14:53

Re: ARTA meet software

Berichtdoor One World Concepts » di 21 mei 2019, 20:49

Bert61 schreef:Ik probeer een Buizenversterker uit te sturen met Arta
De geluidskaart is een Focusrite 2i2
Maar ik heb veel te weinig signaal uit de Focusrite op line uit op de achterzijde
Ik heb door die menu’s geklikt maar ik weet niet hoe ik dat signaal uit de Focusrite kan vergroten
Ik heb een Takedariken Spectrum analyzer gehad ( een boot anker van 40 kg verzilverd of Verguld Koper)
Dus ik weet wat ik moet zien Maar tot nu lijkt het of ik eerder de focusrite aan het Meten ben
Bij voldoende signaal Zie ik duidelijk dat de ruisvloer stijgt en de harm veel sneller dan het toegevoegde signaal
Dus ik doe meerdere dingen fout
Graag wat hulp aub :D

Wat wil je precies meten?

Heb je trouwens ook je Windows instellingen gecheckt?
Die zitten soms nog weleens te knoeien.

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 5965
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: ARTA meet software

Berichtdoor Bert61 » di 21 mei 2019, 22:08

Ik probeerde wat aan versterkers te meten de belangrijkste de distorsie THD maar ik staar me suf op het calibreren
Je met in met uit verbinden en dan de Gekuidskaart ijken
Dat moet iets van 1000 mV piek geven indien minder moet je die waarde invullen
IK meet iets van 620 mV
Ingevuld en een versterker er tussen gezet
Signaal In over 8 ohm is een volt of 9
ik heb er spanning deler over gezet van 2x1K en meet op het knoop punt 4.5 Volt ter voorkoming van schade
Aan de geluidskaart zodat ik niet over de 5 volt kan komen .
Dan zie ik bj 100 hz een paal van 2 schaaldelen van 1000 hz een stuk of 4 stop meer signaal er in wordt Mn geluidskaart overstuurd.
Maar bij dat nivo heb ik geen 1 volt over 8 ohm
Weet niet meer precies , daar ik natuurlijk weer van alles te gelijk doe en niet gestructureerd :oops:
Ik heb samen met John dat een paar keer gedaan Maar ik heb het idee dat we wat verkeerds doen
En als ik dan meet heb ik raar beeld de ruisvloer is niet waterpas
Die golft wat met het signaal mee alsof ik de ruisvloer van de geluidskaart meet
Ook de harmonische stijgen sneller dan het 1 kHz meet signaal Dan ik denk aan Intermodulatie
Maar van wat :?
MAW
Ik weet niet waar ik mee bezig ben , het gaat boven Mn hoofdeksel
John weet echt wel wat van computers
Ik weet wat ik moet zien op een spectrum analyzer
omdat ik jaren zo,n ding gebruikt heb en zelfs eerder er een paar heb gebouwd met TV tuners
Dat was tot VHF wel bruikbaar niet voor LF in ieder geval.
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 20441
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: ARTA meet software

Berichtdoor Pjotr » di 21 mei 2019, 22:29

Wat jij wil kan heel goed met Arta Bert. Is mij tenslotte ook gelukt: viewtopic.php?p=1780904#p1780904 om je een indruk te geven. Het is toch echt stap voor stap zorgvuldig de handleiding volgen. En wat Bart zegt: check goed welke geluidskaart je werkelijk gebruikt. Beste is direct de kaart te selecteren in Arta en de Windows mixer niet te gebruiken. Anders zo as hands-on hulp en uitleg vragen!

Voor vervormingsmetingen zijn absolute waarden niet interessant. Maak simpelweg een verzwakker achter je versterker zodat je de kaart op ong. -10dB uitstuurt. Meest kaarten hebben dan zelf de minste vervorming.
Laatst gewijzigd door Pjotr op di 21 mei 2019, 22:43, 1 keer totaal gewijzigd.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
One World Concepts
Ook commercieel actief
Berichten: 221
Lid geworden op: wo 02 mei 2018, 14:53

Re: ARTA meet software

Berichtdoor One World Concepts » di 21 mei 2019, 22:42

Je zou dan bv ook RMAA kunnen gebruiken, wellicht iets minder lastig.
Wel minder mogelijkheden dan ARTA.

Je zult idd ook wel een verzwakker moeten maken.
Kan evt met een potmeter, maar die zijn soms wel wat ruizig.

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 5965
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: ARTA meet software

Berichtdoor Bert61 » di 21 mei 2019, 23:09

Pjotr schreef:Wat jij wil kan heel goed met Arta Bert. Is mij tenslotte ook gelukt: viewtopic.php?p=1780904#p1780904 om je een indruk te geven. Het is toch echt stap voor stap zorgvuldig de handleiding volgen. En wat Bart zegt: check goed welke geluidskaart je werkelijk gebruikt. Beste is direct de kaart te selecteren in Arta en de Windows mixer niet te gebruiken. Anders zo as hands-on hulp en uitleg vragen!

Voor vervormingsmetingen zijn absolute waarden niet interessant. Maak simpelweg een verzwakker achter je versterker zodat je de kaart op ong. -10dB uitstuurt. Meest kaarten hebben dan zelf de minste vervorming.

Ja valt niet Peter
Bij Calibrating staan een paar dingen die ik niet begrijp
Je moet in met uit verbinden
Dan moet je het signaal meten Maar! Met de knoppen wagenwijd open
Of tot het lampje van groen naar rood springt bij de Ingang van de Focusrite
En er zit een grote draaiknop op daar regel je de output mee
Moet ik die voluit zetten en gas terug bij de ingang geluidskaart
Ik ga voor het laatste
Dat is 620 mV vul ik in bij line in sensifity
Dan op ok ? :?: of save setup en dan ok 8-[
Verzwakker heb ik Peter met diodes er over Alleen passen Mn stekkertjes niet
Moet Mn frontplaar aanpassen
Ik wilde deze metingen rond hebben voor Breda :rock: :rock: :rock:
Dat is een leuk stukje documentatie erbij Dacht ik
Stap 1 calibratie moet ik eerst weten hoe dat werkt
Het is jammer dat de Nederlandse vertaling afwijkt van de teksten in de computer scherm
Als ik die waarde in mV had ingevuld moet ik op accept klikken
Maar die knop zit er bij mij net weer niet :boos:
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 20441
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: ARTA meet software

Berichtdoor Pjotr » di 21 mei 2019, 23:14

Ik en de Focusrite niet. Ik weet niet wat de "Grote Knop" doet. Normaliter gebruik je de "line out" en die is niet regelbaar. En verder vergeet de lampjes op de Focusrite en gebruik de VU meters in Arta. Stel in Arta het uitgangs niveau in op -6dB dan zit je goed.
Peter de Jong

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 5965
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: ARTA meet software

Berichtdoor Bert61 » wo 22 mei 2019, 8:52

Pjotr schreef:Ik en de Focusrite niet. Ik weet niet wat de "Grote Knop" doet. Normaliter gebruik je de "line out" en die is niet regelbaar. En verder vergeet de lampjes op de Focusrite en gebruik de VU meters in Arta. Stel in Arta het uitgangs niveau in op -6dB dan zit je goed.

Die VU meters op Arta heb ik nog niet kunnen vinden Peter
Maar ga er naar zoeken
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 5965
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: ARTA meet software

Berichtdoor Bert61 » wo 22 mei 2019, 14:31

Peter ik hoop dat je even tijd hebt
In de specificatie Focusrite 2I2 staan voor de line ingang sensivity +22dBuV
Voor de line out is 10dBuV gegeven
De Dynamic range is 106dBA
Het scherm bij audio device
Staat voor Line in Sensivity 200mV Peak
Als ik dat vervang door die 22dBuV is 12.5 uV
Werkt het niet omdat de waarde groter dan 1mV moet zijn
Daar loop ik al vast
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 20441
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: ARTA meet software

Berichtdoor Pjotr » wo 22 mei 2019, 14:41

Geen idee. Wat gebeurt er nou als je line IN met Line OUT verbindt?
Peter de Jong

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 5965
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: ARTA meet software

Berichtdoor Bert61 » wo 22 mei 2019, 17:02

Ik kreeg visite Dus wat ongepast om Met een iPad voor je neus :D
In en uit met elkaar verbonden krijg ik op de scoop en dmm op 400Hz ca 430 milivolt rms
draai k de ingang verder open dan gaat het fout
Dan zie k een hoop vervorming op de sinus en zelfs een tweede frequentie erbij komen . De led op de Soundkaart is dan ook rood
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 20441
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: ARTA meet software

Berichtdoor Pjotr » wo 22 mei 2019, 18:04

Ik zie bij de specs staan:

Line Outputs +10 dBu
Maximum input level +22 dBu

waarbij 0 dBu = 0.775V_rms

Als je dus line in en line out met elkaar verbindt moet dat gewoon goed gaan! Die grote knop is trouwens voor de monitor uitgang. Die zou ik sowieso dicht zetten (linksom). De dB meter in Arta staat helemaal rechtsonder in het scherm :D Daar moet je sowieso onder de 0 dB blijven en onder de -6 dB voor minimale vervorming. Neem je laptop en je kaart zondag mee naar Breda. Er zullen er vast wel zijn die je op weg kunnen helpen of kunnen helpen met vinden wat je niet goed doet
Peter de Jong

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 5965
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: ARTA meet software

Berichtdoor Bert61 » wo 22 mei 2019, 19:59

Hoi Peter
Ja ik neem alles mee
DMM , Soundcard Laptop kabels
Dan moet er iets te verbeteren zijn .
Bedankt zover Peter
Jij komt niet naar Breda ?
Met die grote knop regel je de uitgang line out
En de twee kleinere bij de ingangen De . gevoeligheid .
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 5965
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: ARTA meet software

Berichtdoor Bert61 » do 23 mei 2019, 15:32

Ik heb moeite om het los te laten
Maar aan de linkerkant onderaan is accept greyed out
Ik krijg dat niet zo nagevuld dat ik daar op kan klikken
Generator aan of uit signaal nivo is 450 mV. Maar accept blijft greyed out :-s
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
One World Concepts
Ook commercieel actief
Berichten: 221
Lid geworden op: wo 02 mei 2018, 14:53

Re: ARTA meet software

Berichtdoor One World Concepts » do 23 mei 2019, 15:47

Heb je al een ander programma geprobeerd?
Bv een signal generator, or Audacity en daar dan een sinus uitsturen?
Als dat nmlk ook fout gaat terwijl volume van Windows ed allemaal goed staat, is er iets geks met de USB interface.

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 5965
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: ARTA meet software

Berichtdoor Bert61 » do 23 mei 2019, 16:10

One World Concepts schreef:Heb je al een ander programma geprobeerd?
Bv een signal generator, or Audacity en daar dan een sinus uitsturen?
Als dat nmlk ook fout gaat terwijl volume van Windows ed allemaal goed staat, is er iets geks met de USB interface.

Nee nog niet wat anders geprobeerd
Arta maakt wel een signaal hoor !
Ik neem hoe dan ook zondag heel de santé kraam mee :D
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 5965
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: ARTA meet software

Berichtdoor Bert61 » do 23 mei 2019, 16:10

One World Concepts schreef:Heb je al een ander programma geprobeerd?
Bv een signal generator, or Audacity en daar dan een sinus uitsturen?
Als dat nmlk ook fout gaat terwijl volume van Windows ed allemaal goed staat, is er iets geks met de USB interface.

Nee nog niet wat anders geprobeerd
Arta maakt wel een signaal hoor !
Ik neem hoe dan ook zondag heel de santé kraam mee :D
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Bert61
Berichten: 5965
Lid geworden op: vr 25 apr 2014, 4:15
Locatie: Oudenbosch

Re: ARTA meet software

Berichtdoor Bert61 » do 23 mei 2019, 16:42

Nu 2 laptobs. Geprobeerd een moet eerst weer bestanden hebben voor de geluidskaart
Dat is een oud ding met XP er op
De andere Windows 7 Focusrite doet het erop alleen nog Arta.
Zal vanavond dat ander programma proberen audacity is dat ook een Spectrum analyzer programma ?
Afijn dat kan ik zelf wel vinden :D
shit draadje vergeten :oops:

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 23733
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: ARTA meet software

Berichtdoor Henkjan » do 23 mei 2019, 18:25

doe eens een schermprint van de "audio device" instellingen in Arta, dan zien we wat. plaatje > 1000 woorden
An error does not become truth by reason of multiplied propagation, nor does the truth become error because nobody will see it" ― Mahatma Gandhi


Terug naar “Meten....”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 0 gasten