Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Traditionele bronapparaten zoals CD-, DVD- en platenspelers.
(streaming-/computeraudio graag in de daarvoor aangewezen forumgroep)

Moderators: Barry2001, Beheerdersteam

Gebruikersavatar
knuisje
Berichten: 3647
Lid geworden op: zo 15 apr 2007, 0:07
Locatie: Julianadorp

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor knuisje » di 08 okt 2013, 7:40

MKP of Styroflex. Die laatste kan ik naar je toesturen indien gewenst.
( ͝° ͜ʖ͡°)

hsmeets
Berichten: 1805
Lid geworden op: zo 01 mei 2011, 22:18
Locatie: 0475

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor hsmeets » di 08 okt 2013, 8:05

ray5150 schreef:Ja, Hans, dat doe ik ook nog wel eens, zo af en toe... :lol:

Uitgangspunt is dat alle wisselspanningen zoveel mogelijk links zitten, en alle audio uitgangen aan de rechterkant.

De afstand tussen de uitgangstrap en de chassisdelen zal maar een paar centimeter zijn.
Eventueel plaats ik ook nog een strookje massief koper in het midden ter afscherming.

Ben inmiddels al aardig opgeschoten met de layout van de uitgangstrap.
Ik heb geprobeerd zo min mogelijk draadbruggen in te zetten voor de audio lijnen, en waar nodig deze te gebruiken voor de spanningslijnen.

Naamloos20.png


Vraag voor Knuisje : wat voor soort adviseer jij voor de 2N2 condensator ? (MKT,MKP oid.)


Is het niet te overwegen om hem dubbel-mono op te bouwen op 2 identieke printen?

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22944
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » di 08 okt 2013, 12:47

Dat kan, maar wat voor voordeel zie jij daarin ?

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22944
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » di 08 okt 2013, 12:57

knuisje schreef:MKP of Styroflex. Die laatste kan ik naar je toesturen indien gewenst.

Wat voor steekmaat mogen die Styroflex zijn ?

Mr Tube
Berichten: 1471
Lid geworden op: ma 13 feb 2006, 21:27
Locatie: IJmuiden

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor Mr Tube » di 08 okt 2013, 16:19

Styroflex is een uitstekende keuze, anders zilver mica. Het gaat hier vooral om goede HF eigenschappen want dat moet ie wegfilteren.

steekmaat van een styroflex is minimaal 10mm, mag best iets meer ook, het is een axiale condensator.
Er bestaan ook exemplaren in een vierkant blokje waarvan de pootjes in een raster van 5mm schuin staan

polygroup.gif


exfs-pic.gif
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
de Audio historicus

Nieuwe projecten: 16 sporenrecorder op 2 inch tape, tapedeck B67, mengtafel 24 kanaals.

Gebruikersavatar
knuisje
Berichten: 3647
Lid geworden op: zo 15 apr 2007, 0:07
Locatie: Julianadorp

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor knuisje » di 08 okt 2013, 17:38

De styroflexjes van mij zijn axiaal en hebben een body van 10mm lang en een diameter van 6mm.
( ͝° ͜ʖ͡°)

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22944
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » di 08 okt 2013, 18:28

Okee, heldere info. dan gaan we die op de boodschappenlijst zetten.

Welke footprint gebruik jij daarvoor ?

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22944
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » wo 09 okt 2013, 20:22

Ik denk dat ik er wel zo'n beetje ben, op-en-aanmerkingen zijn welkom.

Naamloos.png


En in close-up.

Naamloos1.png


Naamloos2.png


Naamloos3.png
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 21408
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ds23man » wo 09 okt 2013, 20:37

11 draadbruggen!
Fusion Filterdesign

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22944
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » wo 09 okt 2013, 21:03

Ja, und ?! :mrgreen:

Gebruikersavatar
Kappa7
Berichten: 3979
Lid geworden op: za 22 nov 2008, 9:50
Locatie: Ermelo

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor Kappa7 » wo 09 okt 2013, 21:05

Is het niet beter om onder je opamp een gnd vlak te hebben?

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13867
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor Ah!buis » wo 09 okt 2013, 21:18

Hè bah,en dan bedoel ik niet die draadbruggen of dat Duits :o .Dat de citoënman,ondank de trillingen,nog zo goed kan tellen :lol: .
Nee,het zijn weer de massa-verbindingen.Zoiets had je ook al bij die filterprint :shock: .
Massa's van één IC zoveel mogelijk bij elkaar niet een deel hier en dan de rest via een omweg er uiteindlijk ook nog aan.
Elk printspoor heeft verliezen,toestand begin niet toestand ander einde.Worden ontkoppelingen minder goed en als er nog stroom van een ander deel doorgaat wordt dat bij een ingang opgeteld.
Bijv.de ontkoppeling min-lijn zit aan een kant,die van de plus-lijn aan de overkant en dan de weerstand van de +ingang nog verder weg :( .
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22944
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » wo 09 okt 2013, 23:58

Kappa7 schreef:Is het niet beter om onder je opamp een gnd vlak te hebben?

In de datasheet van de OPA1632 (MSOPPowerPAD versie) staat daar wel iets over aangegeven, dan moet het huisje contact maken met het koper (thermal pad) om de opamp beter te kunnen koelen.
als ik het goed begrijp geldt dat niet voor de SOIC versie die ik heb.

Ah!buis schreef:Hè bah,en dan bedoel ik niet die draadbruggen of dat Duits :o .Dat de citoënman,ondank de trillingen,nog zo goed kan tellen :lol: .
Nee,het zijn weer de massa-verbindingen.Zoiets had je ook al bij die filterprint :shock: .
Massa's van één IC zoveel mogelijk bij elkaar niet een deel hier en dan de rest via een omweg er uiteindlijk ook nog aan.
Elk printspoor heeft verliezen,toestand begin niet toestand ander einde.Worden ontkoppelingen minder goed en als er nog stroom van een ander deel doorgaat wordt dat bij een ingang opgeteld.
Bijv.de ontkoppeling min-lijn zit aan een kant,die van de plus-lijn aan de overkant en dan de weerstand van de +ingang nog verder weg :( .
Anne


Dan kan ik grofweg 3 dingen doen. of ik leg meer draadbruggen tussen de diverse massavlakken, of ik maak meer draadbruggen in de audio en spanningslijnen, om zo een groter en homogener kopervlak te krijgen. of ik haal het massavlak weg, en maak aparte sporen voor de massa naar de voedingsconnector. (stermassa)

Even kijken wat Mr tube en knuisje hierover te zeggen hebben.

Mr Tube
Berichten: 1471
Lid geworden op: ma 13 feb 2006, 21:27
Locatie: IJmuiden

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor Mr Tube » do 10 okt 2013, 11:53

Ik zou voor optie 2 gaan, dus meer draadbruggen en een meer gesloten massa vlak.
of anders dubbelzijdig gaan

En ik zou de opamps een kwartslag draaien, voedingslijnen helemaal aan de buitenrand houden en met draadbruggen naar de opamps voeren.
bij de signalen heb je genoeg weerstanden die als brug kunnen dienen.
de Audio historicus

Nieuwe projecten: 16 sporenrecorder op 2 inch tape, tapedeck B67, mengtafel 24 kanaals.

Gebruikersavatar
knuisje
Berichten: 3647
Lid geworden op: zo 15 apr 2007, 0:07
Locatie: Julianadorp

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor knuisje » do 10 okt 2013, 21:35

Knuisje zit in een verbouwing. :-&
( ͝° ͜ʖ͡°)

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22944
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » do 10 okt 2013, 22:41

En houd dat je tegen om je mening te geven ? :wink:

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 21408
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ds23man » vr 11 okt 2013, 6:20

Ik zeg: Dubbelzijdig! :mrgreen:
Fusion Filterdesign

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13867
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor Ah!buis » vr 11 okt 2013, 17:55

't Spul van dichterbij bekeken.Enige op/aan-merkingen.
R21 en R23 verwisselt tov schema.
Niet LMA499... LME
Ontkoppel C's van 100µF ?? ,doe er maar een nulletje af.
Er zit een pin van de OPA aan de massa,maar volgens TI;

The output common-mode voltage pin sets the dc
output voltage of the OPA1632. A voltage applied to
the VOCM pin from a low-impedance source can be
used to directly set the output common-mode voltage.
For a VOCM voltage at mid-supply, make no
connection to the VOCM pin.

dus zou ik zeggen gooi los.

Waarom het niet ongeveer zo doen ,
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Laatst gewijzigd door Ah!buis op ma 14 okt 2013, 23:38, 1 keer totaal gewijzigd.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
knuisje
Berichten: 3647
Lid geworden op: zo 15 apr 2007, 0:07
Locatie: Julianadorp

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor knuisje » vr 11 okt 2013, 18:11

VOCM moet je wel aan de massa leggen. :?
( ͝° ͜ʖ͡°)

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22944
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » vr 11 okt 2013, 18:27

What the hell is een VOCM ? :shock:

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 21408
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ds23man » vr 11 okt 2013, 18:29

ray5150 schreef:What the hell is een VOCM ? :shock:


http://www.vocm-online.nl/
Fusion Filterdesign

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22944
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » vr 11 okt 2013, 18:37

Nee, nu verwar je me met Huib ! :mrgreen:

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22944
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » vr 11 okt 2013, 18:55

Ah!buis schreef:Ontkoppel C's van 100µF ?? ,doe er maar een nulletje af.


Dat heb ik direkt over genomen van het schema dat een paar pagina's terug staat vermeldt.
Zelf vind ik 100 uF ook nogal aan de hoge kant. 10 tot 22 is veel gebruikelijker bij opamps.
Het zal wel weer een vorm van overkill zijn...

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13867
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor Ah!buis » vr 11 okt 2013, 19:34

VOCM iets van Voltage Output Common Mode of zo.
Je hebt er twee (uitgangen),als de een naar de plus gaat dan gaat de ander evenveel naar de min.
Op welke spanning staan de uitgangen als ze gelijk zijn? Dat regel je via de pin 2.
Datablad zegt dat die open moet (mag?) voor 0volt uit in rust.Knuisje wil pin 2 aan massa.Denk dat 't niet veel uitmaakt en dat die pin van zichzelf al op nul zit,nul aan massa zetten doet niks.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22944
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » zo 13 okt 2013, 1:43

Gerhard kan weer draadbrugjes tellen ! :rofl:

Naamloos.png


75-13-10-2013.pdf
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.


Terug naar “Bronnen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot, dotnetdotcom [Crawler] en 0 gasten