Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Traditionele bronapparaten zoals CD-, DVD- en platenspelers.
(streaming-/computeraudio graag in de daarvoor aangewezen forumgroep)

Moderators: Barry2001, Beheerdersteam

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 23848
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » di 01 okt 2013, 12:51

knuisje schreef:Als je toch zelf een print etst kun je veeeeel beter de smd-pads mee-etsen. Die voetjes zijn ongeschikt voor highspeed opamps. De SOIC-8 footprint kun je makkelijk etsen, is vrij groot.


Okee, is een lichte tegenvaller, maar ik ga het gewoon proberen. niet geschoten is altijd mis.

knuisje schreef:R1-R4 = 2K2 0.1%
R13-R16 = 750 0.1%
R32-R35 = 2K2 0.1%
Voor de andere componenten het schema aanhouden (weerstanden matchen op 0.1%). Het mute relais heb je niet per se nodig.

Dat zijn behoorljk strakke toleranties, zijn die weerstanden alleen als SMD te krijgen, of ook als through hole ?

knuisje schreef:De layout is kritisch. Ontkoppeling direct op de pinnen met keramisch. Feedbackloop opamps zo kort houden als maar mogelijk is.

Ik ga mijn best erop doen, en zal de probeersels hier wel plaatsen.

knuisje schreef:
Mr Tube schreef:Eerste trap is volgens mij volkomen zinloos, tenminste als je de impedantie van de tweede trap kan verhogen. De CS kun je niet zo laagohmig belasten.

IC 1 en 3 weglaten met de bijbehorende tegenkoppelweerstanden (je hebt geen IV conversie nodig)
R5 t/m R12 1K
R13 t/m R16 allemaal 2K en C1 t/m c4 2,2nF

Heb je natuurlijk helemaal gelijk in. :oops:
R32 t/m R35 kun je dan ook nog weglaten.

Omdat je enkelzijdig etst komen de opamps aan de onderkant te zitten, maar dat is verder geen probleem.

Dat ga ik aanpassen.

Zo, nu maar eerst eens op zoek naar een footprintje voor de LME49990.
Laatst gewijzigd door ray5150 op wo 09 okt 2013, 0:19, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
knuisje
Berichten: 3655
Lid geworden op: zo 15 apr 2007, 0:07
Locatie: Julianadorp

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor knuisje » di 01 okt 2013, 13:13

Ik heb zelf ook wel eens een print geëtst met SOIC8 componenten. Dit was echt geen probleem, niet bang zijn. :mrgreen:

0.1% weerstanden zijn ook als through hole te krijgen, maar je kunt natuurlijk ook zelf 1% weerstanden matchen op 0.1% verschil. Als je het echt mooi wilt gebruik je smd thinfilm weerstanden, de 0805 footprint is ook nog prima te etsen. :mrgreen:

Voor een enkelvoudig opamp model kun je de OPA134 nemen, die zit wel in Eagle.
( ͝° ͜ʖ͡°)

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 23848
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » di 01 okt 2013, 13:38

knuisje schreef: Als je het echt mooi wilt gebruik je smd thinfilm weerstanden, de 0805 footprint is ook nog prima te etsen. :mrgreen:


Er zijn natuurlijk wel grenzen... :mrgreen:

Gebruikersavatar
hannesie
Berichten: 12457
Lid geworden op: wo 31 dec 2008, 15:27
Locatie: Dordrecht

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor hannesie » di 01 okt 2013, 14:10

ray5150 schreef:Er zijn natuurlijk wel grenzen... :mrgreen:

Die zijn er toch om te overschrijden? :D
Wat je noemt, grensverleggend. :mrgreen:
Hans

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 23848
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » di 01 okt 2013, 16:09

hannesie schreef:
ray5150 schreef:Er zijn natuurlijk wel grenzen... :mrgreen:

Die zijn er toch om te overschrijden? :D
Wat je noemt, grensverleggend. :mrgreen:


Ik weet het niet, Hans. eerst maar eens kijken of ik het nog een beetje kan volgen. :?

Poging om een schema op te zetten. de ontkoppeling van de opamps zit er nu nog niet bij.
Als ik het goed begrijp komen de uitgangen van de CS4398 direct op X2 en X3,
aan de uitgangen zijn X4 en X4 de symmetrische uitgangen (XLR), en X6 en X7 de asymmetrische uitgangen (RCA).

Naamloos10.png


20-01-10-2013.pdf
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
knuisje
Berichten: 3655
Lid geworden op: zo 15 apr 2007, 0:07
Locatie: Julianadorp

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor knuisje » di 01 okt 2013, 16:20

Ziet er keurig uit. Voor R21 t/m R25 kun je 100 ohm nemen.
( ͝° ͜ʖ͡°)

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 23848
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » di 01 okt 2013, 17:11

:bounce: :bounce: :bounce: :bounce: :-D :-D :-D
Weer een horde genomen. :beer:

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 22867
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ds23man » di 01 okt 2013, 17:17

ray5150 schreef::bounce: :bounce: :bounce: :bounce: :-D :-D :-D
Weer een horde genomen. :beer:


Knuis zei keurig, niet dat klopt! :lol:

Waar zijn je ontkoppel C' s in de voedingslijnen??????
Fusion Filterdesign

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 23848
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » di 01 okt 2013, 17:30

Nou heb je zo'n dure leesbril...maar kijken, ho maar... :? :roll:

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 22867
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ds23man » di 01 okt 2013, 17:34

ray5150 schreef:Nou heb je zo'n dure leesbril...maar kijken, ho maar... :? :roll:


Je bedoelt die ene niet gebruikte C2? :lol: Beetje zunig...
Fusion Filterdesign

Mr Tube
Berichten: 1471
Lid geworden op: ma 13 feb 2006, 21:27
Locatie: IJmuiden

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor Mr Tube » di 01 okt 2013, 20:04

ray5150 schreef:


Poging om een schema op te zetten. de ontkoppeling van de opamps zit er nu nog niet bij.




de Audio historicus

Nieuwe projecten: 16 sporenrecorder op 2 inch tape, tapedeck B67, mengtafel 24 kanaals.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 23848
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » di 01 okt 2013, 23:06

Hoppa... :mrgreen:

Naamloos6.png
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

hsmeets
Berichten: 1825
Lid geworden op: zo 01 mei 2011, 22:18

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor hsmeets » wo 02 okt 2013, 9:15

knuisje schreef:Ziet er keurig uit. Voor R21 t/m R25 kun je 100 ohm nemen.


Even een blonde vraag :think: : waarom zitten die 100ohm weerstanden in de uitgang? Je zou de uitgangsimpedantie toch eigenlijk zo laag mogelijk willen houden? Omdat het DC gekoppeld is en die weerstanden beperken de maximale stroom uit de opamp ? oscillatie voorkomen? iets anders? Met een hoge aansluit impedantie die normaal gedaan wordt zal die 100ohm geen pijn doen, maar ik ben wel benieuwd naar de reden.

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 22867
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ds23man » wo 02 okt 2013, 9:24

hsmeets schreef:
knuisje schreef:Ziet er keurig uit. Voor R21 t/m R25 kun je 100 ohm nemen.


Even een blonde vraag :think: : waarom zitten die 100ohm weerstanden in de uitgang? Je zou de uitgangsimpedantie toch eigenlijk zo laag mogelijk willen houden? Omdat het DC gekoppeld is en die weerstanden beperken de maximale stroom uit de opamp ? oscillatie voorkomen? iets anders? Met een hoge aansluit impedantie die normaal gedaan wordt zal die 100ohm geen pijn doen, maar ik ben wel benieuwd naar de reden.


Stroombegrenzing bij kortsluiting en het voorkomen van problemen bij een capacitieve belasting.
Fusion Filterdesign

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 23848
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » wo 02 okt 2013, 9:34

En wat vind je van de ontkoppeling, Gerhard ? :mrgreen:

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 22867
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ds23man » wo 02 okt 2013, 9:36

ray5150 schreef:En wat vind je van de ontkoppeling, Gerhard ? :mrgreen:


Die ontkoppeling is juist om te voorkomen dat er problemen ontstaan door capacitieve belastingen......
Fusion Filterdesign

Mr Tube
Berichten: 1471
Lid geworden op: ma 13 feb 2006, 21:27
Locatie: IJmuiden

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor Mr Tube » wo 02 okt 2013, 20:05

ds23man schreef:
ray5150 schreef:En wat vind je van de ontkoppeling, Gerhard ? :mrgreen:


Die ontkoppeling is juist om te voorkomen dat er problemen ontstaan door capacitieve belastingen......


En oscillaties over de voedingslijnen
de Audio historicus

Nieuwe projecten: 16 sporenrecorder op 2 inch tape, tapedeck B67, mengtafel 24 kanaals.

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 22867
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ds23man » wo 02 okt 2013, 20:09

Mr Tube schreef:
ds23man schreef:
ray5150 schreef:En wat vind je van de ontkoppeling, Gerhard ? :mrgreen:


Die ontkoppeling is juist om te voorkomen dat er problemen ontstaan door capacitieve belastingen......


En oscillaties over de voedingslijnen


Ik had het over de uitgangsweerstanden!
Fusion Filterdesign

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 23848
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » do 03 okt 2013, 21:16

Nee, ik vind het zelf ook geen porum, dat scheelt... :mrgreen: :rofl:

Naamloos10.png


Maar het gaat even om het gedeelte rondom de opamps. ik zou graag weten of dat dat een beetje door de beugel kan.

Naamloos11.png


Naamloos12.png
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
knuisje
Berichten: 3655
Lid geworden op: zo 15 apr 2007, 0:07
Locatie: Julianadorp

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor knuisje » do 03 okt 2013, 21:30

Ik zeg netjes. =D>

Ik zou alleen het massavlak op meer plaatsen met draadbruggen koppelen. De afstand tussen de koppelcondensators en de massa van de voedingconnector is nu te lang.
( ͝° ͜ʖ͡°)

Mr Tube
Berichten: 1471
Lid geworden op: ma 13 feb 2006, 21:27
Locatie: IJmuiden

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor Mr Tube » do 03 okt 2013, 22:01

Ik ben het met knuisje eens dat het groundplane wat dichter moet, zeker de + zit in de weg.
Ik zou de + oplossen met een draadbrug en het groundvlak koppelen.
de Audio historicus

Nieuwe projecten: 16 sporenrecorder op 2 inch tape, tapedeck B67, mengtafel 24 kanaals.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 23848
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » vr 04 okt 2013, 0:21

Ja, en zo zijn er nog een stuk of 98 verbeterpunten.... :idea: :wink:

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 23848
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » ma 07 okt 2013, 21:21

Weer een beetje verder. ik ga van de week een proefopstelling maken met een CD-rom speler, en het standaard uitgangstrapje. Puur om te kijken, of de DAC sowieso werkt.

Op de foto's zijn drie trafo's te zien. de zwarte vooraan is voor een heel simpel schakelingetje om de DAC met een heel klein wip schakelaartje op het frontpaneel aan te zetten.
De ringkern is voor het audiogedeelte, en de groen bloktrafo is voor het digitale stuk van de DAC print.

IMG_0309.JPG


IMG_0312.JPG


IMG_0310.JPG


IMG_0311.JPG


IMG_0313.JPG
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
hannesie
Berichten: 12457
Lid geworden op: wo 31 dec 2008, 15:27
Locatie: Dordrecht

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor hannesie » ma 07 okt 2013, 22:14

Dat gaat er al strak uitzien.

En er is al duidelijk over nagedacht..!!
Hans

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 23848
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » di 08 okt 2013, 0:44

Ja, Hans, dat doe ik ook nog wel eens, zo af en toe... :lol:

Uitgangspunt is dat alle wisselspanningen zoveel mogelijk links zitten, en alle audio uitgangen aan de rechterkant.

De afstand tussen de uitgangstrap en de chassisdelen zal maar een paar centimeter zijn.
Eventueel plaats ik ook nog een strookje massief koper in het midden ter afscherming.

Ben inmiddels al aardig opgeschoten met de layout van de uitgangstrap.
Ik heb geprobeerd zo min mogelijk draadbruggen in te zetten voor de audio lijnen, en waar nodig deze te gebruiken voor de spanningslijnen.

Naamloos20.png


Vraag voor Knuisje : wat voor soort adviseer jij voor de 2N2 condensator ? (MKT,MKP oid.)
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.


Terug naar “Bronnen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot, HuaweiBots-114.119.131.x en 0 gasten