Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Traditionele bronapparaten zoals CD-, DVD- en platenspelers.
(streaming-/computeraudio graag in de daarvoor aangewezen forumgroep)

Moderators: Barry2001, Beheerdersteam

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22300
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » do 22 mei 2014, 0:29

Ik vrees dat de ZBA-dag in Breda net een of twee weken te vroeg komt om deze DAC te laten zien en horen.
mechanisch werk is nu klaar, er moeten nog allemaal kleine dingetjes worden nagelopen en testen worden uitgevoerd.
Werk, en andere afspraken gooien echter roet in het eten...

IMG_0716.JPG


IMG_0712.JPG


IMG_0711.JPG


maakt niet uit, liever iets dat helemaal goed draait, dan eentje die half af is met bijbehorende problemen.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

maikbike
Berichten: 438
Lid geworden op: za 06 okt 2012, 14:58
Locatie: Randstad

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor maikbike » do 22 mei 2014, 1:13

Wat een apparaat zeg :o
Ziet er netjes uit van binnen :D

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22300
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » za 07 jun 2014, 12:15

Ik word er een tikje moedeloos van. ik krijg het namelijk niet voor elkaar om de CS8416 (goed) te laten locken op het S/P-DIF signaal. het is van dan weer wel, en dan weer niet. vaker niet dan wel.

Zal even de test opstelling uitleggen. ik gebruik een losse CD-ROM speler die gevoed wordt door een dubbele labvoeding. 5 en 12 Volt apart.
het S/P-DIF signaal word met losse draadjes naar een breadbordje gestuurd met daarop de volgende opstelling :

p85-f6.gif


Deze schakeling word gevoed door een eigen 7505. in en uitgangs signaal is gechekt met de scoop en dat werkt.

Daarna gaar het via een stukje coax naar de input van het DAC board.
In de datasheet van de CS8416 staan verschillende input mogelijkheden aangegeven :

8416 input.png


Voor deze DAC is figuur 18 toegepast, zie ook de PCB foto :

PCB input.jpg


Ik heb de juiste waarde's toegepast zoals ook in de schema's staan. heb ook al verschillende dingen geprobeerd met overbruggingen van de ttl/coax converter.
Dat werkt de ene keer wel, de andere keer niet. er is geen lijn op te trekken.
Alle voedingsspaningen kloppen volgens het boekje .

Voorts moet ik ook opmerken dat de "lock LED" bij het inschakelen minder dan een halve seconde brand, en daarna uitgaat.
ongeacht of er daadwerkelijk wel of geen signaal op staat. de "Coax LED" brand altijd.
zelf als er niets op de ingang is aangesloten.

Ik weet niet goed wat ik hiermee aanmoet. heb al een aantal uren zitten testen en meten.
Ik kan wel een ander DAC board bestellen maar dat kost weer 3 tientjes. dit heeft al genoeg gekost.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

mischa72
Berichten: 4382
Lid geworden op: wo 06 jun 2007, 23:45
Locatie: Munstergeleen

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor mischa72 » za 07 jun 2014, 12:31

Vraag 1: Waarom een 7805 als je al 5V hebt voor de cdrom-speler?
The world sucks, but if it wouldn´t suck, all DAC's would fall off.

Power to the recyclers !!

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22300
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » za 07 jun 2014, 12:37

Ja, dat kan ook, maar maakt voor de werking verder niks uit.

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 20300
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ds23man » za 07 jun 2014, 13:01

Al eens een gewone cd-speler geprobeerd?
Fusion Filterdesign

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22300
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » za 07 jun 2014, 13:12

Eh, ik heb geen gewone cd speler met digitale output. Ja toch, een oude Sony met optische out.
Ik zal het eens proberen.

Met mijn zelfgebouwde Teac doet hij het in ieder geval niet, terwijl ik met de dac die daarin zit nog nooit een probleem heb gehad. (HK Dac van Mischa met een TTL / Coax convertor.)

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13077
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor Ah!buis » za 07 jun 2014, 14:14

ds23man schreef:Al eens een gewone cd-speler geprobeerd?

Zou kunnen,databad doet vermoeden dat 't IC nogal kieskeurig iis (jitter)
Dat geval met de 74HC04 trekt 't maar net (niet) met twee poorten paallel.Er zitten er 6 in,als er nog over zijn,zet er 's 3 over elkaar :shock: :lol: .
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
knuisje
Berichten: 3636
Lid geworden op: zo 15 apr 2007, 0:07
Locatie: Julianadorp

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor knuisje » za 07 jun 2014, 14:58

Dit soort schakelingen werkt niet zo goed op een breadbordje.
( ͝° ͜ʖ͡°)

koifarm
Ook commercieel actief
Berichten: 840
Lid geworden op: di 27 mei 2008, 22:54

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor koifarm » za 07 jun 2014, 16:31

Ray, ik sluit de digitale uit van computer cdrom spelers altijd zonder extra electronica aan.
Zoals figuur 20. Werkt bij mij altijd.

Trouwens de 74c04 buffer zit al in de cdrom speler. Wil je het heel mooi doen dan hoef je alleen de condensator en de 2 weerstanden er achter te zetten. Beter/ mooier is er een trafo tussen te zetten.
De meeste problemen veroorzaken we zelf.

Gebruikersavatar
sander1238
Berichten: 1753
Lid geworden op: wo 28 apr 2010, 22:20
Locatie: wanroij

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor sander1238 » za 07 jun 2014, 16:42

Wel vreems vind ik dat ik met het eerste dac printje hetzelfde probleem heb gehad. Ik heb toen een nieuwe pcb besteld die het wel doet. Ik heb de eerste nog voor het geval dat

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22300
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » zo 08 jun 2014, 11:48

Dank allen voor de tips. ik ga het van de week nog wel eens proberen.
@Sander, brandt bij jou ook de "Coax" led, ook als er niets is aangesloten op de ingang ?

Het kan natuurlijk ook dat het ding door ESD of zo gesneuveld is. dus moet ik voor een alternatief gaan kijken.
De LB-AFDAC van knuisje is een mogelijkheid, maar heeft geen symmetrische uitgangen.
Ik zag nu ook dat een full-smd versie van deze DAC op Ebay staat. voor een lagere prijs dan de trough-hole versie.

http://www.ebay.com/itm/CS8416-CS4398-2 ... 35d7523046

Gebruikersavatar
knuisje
Berichten: 3636
Lid geworden op: zo 15 apr 2007, 0:07
Locatie: Julianadorp

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor knuisje » zo 08 jun 2014, 12:23

Als gebalanceerde uitgangen een eis zijn kun je ook je ivy bordje gebruiken voor se naar bal conversie. Heb je wel een symetrische opamp voeding nodig, dus minder LB. :mrgreen:
( ͝° ͜ʖ͡°)

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22300
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » zo 08 jun 2014, 13:48

Dat volg ik niet helemaal, Peter.
Er zit namelijk al een symmetrische voeding in tbv. Het ivy bordje.

Gebruikersavatar
sander1238
Berichten: 1753
Lid geworden op: wo 28 apr 2010, 22:20
Locatie: wanroij

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor sander1238 » zo 08 jun 2014, 15:31

Nee ray bij mij selecteerde hij de ingan helemaal niet.
Ik heb toen een opgebouwd en getest pcb gekocht

Gebruikersavatar
knuisje
Berichten: 3636
Lid geworden op: zo 15 apr 2007, 0:07
Locatie: Julianadorp

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor knuisje » zo 08 jun 2014, 18:07

ray5150 schreef:Dat volg ik niet helemaal, Peter.
Er zit namelijk al een symmetrische voeding in tbv. Het ivy bordje.

O ja, dan heb je alles al aan boord.
( ͝° ͜ʖ͡°)

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22300
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » zo 08 jun 2014, 21:15

sander1238 schreef:Nee ray bij mij selecteerde hij de ingan helemaal niet.
Ik heb toen een opgebouwd en getest pcb gekocht


Ja, dat weet ik, Sander. de vraag was dus ook of je het bij je huidige exemplaar ook hebt dat de coax led brand, ook als er niets op de ingang zit aangesloten.

Gebruikersavatar
sander1238
Berichten: 1753
Lid geworden op: wo 28 apr 2010, 22:20
Locatie: wanroij

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor sander1238 » zo 08 jun 2014, 23:56

ray5150 schreef:
sander1238 schreef:Nee ray bij mij selecteerde hij de ingan helemaal niet.
Ik heb toen een opgebouwd en getest pcb gekocht


Ja, dat weet ik, Sander. de vraag was dus ook of je het bij je huidige exemplaar ook hebt dat de coax led brand, ook als er niets op de ingang zit aangesloten.


heb even de kast moeten openschroeven maar ja inderdaad, het coax ledje brand ook als er niets is aangesloten. heb de usb ingang nog nooit gebruikt.


Terug naar “Bronnen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 0 gasten