Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Traditionele bronapparaten zoals CD-, DVD- en platenspelers.
(streaming-/computeraudio graag in de daarvoor aangewezen forumgroep)

Moderators: Barry2001, Beheerdersteam

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 23848
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » zo 23 feb 2014, 14:20

Negatieve cathode spanning erbij gefrobeld...

Naamloos.png


Naamloos2.png
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 14889
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor Ah!buis » zo 23 feb 2014, 14:50

ray5150 schreef:Negatieve cathode spanning erbij gefrobeld...

Overdrijf je niet een beetje (veel) :? ,een LM317 voor ... 3mA :lol:
Gebruikt toch gewoon de -15V met 10k kathodeweerstanden :sure: .
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 23848
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » zo 23 feb 2014, 14:59

Je vergeet de LED, die trekt iets van 8 mA. :lol:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 14889
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor Ah!buis » zo 23 feb 2014, 15:05

ray5150 schreef:Je vergeet de LED, die trekt iets van 8 mA. :lol:

Hoeft niet hoor :o
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 23848
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » zo 23 feb 2014, 15:13


Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 14889
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor Ah!buis » zo 23 feb 2014, 16:41

ray5150 schreef:Ik heb deze meestal :
http://www.eoo-bv.nl/index.php?_a=viewP ... uctId=8037

Ja,ik snap 't al,goedkope LED dure voeding :rofl:
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 23848
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » ma 24 feb 2014, 23:57

Gelukkig kan ik nog steeds tekenen... :lol:

Volgende hoofdstukje, ik had van de HK-Dac nog een optische ontvanger over.
omdat er in het kastje al een gat zat voor zo'n ding leek het mij een goed idee om die maar te benutten.

Schema erbij gezocht over hoe zo'n ding aan te sluiten, kon alleen iets van de verdraaide peer vinden, en nog slecht leesbaar ook.
Gelukkig niet zo heel ingewikkeld.

torx_schematic.jpg


torx_layout.jpg


Dus dat omgezet naar een layout, in 2en gesplitst wegens te weinig montage ruimte.
relais toegevoegd om op het voorpaneel te kunnen omschakelen.

Naamloos.png


Naamloos2.png
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 14889
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor Ah!buis » di 25 feb 2014, 14:50

Dat met dat relais , LED1 en LED2 ontgaat met :o
Als er +5V is klapt 't relais in en brandt LED2 ,zonder +5V relais los en ook geen LED1 aan dus :?
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 23848
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » di 25 feb 2014, 17:05

Sterker nog, zie net dat ik de aansluiting voor het relais te schakelen ben vergeten...
En die 11117 kan er ook uit, die heb ik op de voeding al zitten.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 14889
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor Ah!buis » di 25 feb 2014, 18:21

ray5150 schreef:Sterker nog, zie net dat ik de aansluiting voor het relais te schakelen ben vergeten...
En die 11117 kan er ook uit, die heb ik op de voeding al zitten.

Het is wel duidelijk dat je andere dingen aan je hoofd (pols) hebt :(
Rusten is een moeilijke oefening :lol:
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 23848
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » di 25 feb 2014, 19:04

Dit is juist ontspannend... :D

I'll sleep when i'm dead. :twisted:

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 23848
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » wo 26 feb 2014, 13:21

Paar dingetjes omgegooid :

Naamloos2.png


Naamloos.png
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 23848
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » ma 03 mar 2014, 12:24

Ik zat even wat te prakkizeren, heb namelijk van verschillende mensen vragen gehad over de DAC voeding.
Zou het ook mogelijk zijn om de OPA211 te vervangen door een goed verkrijgbare single opamp in DIP8 huisje ?

OPA211.pdf


Dat maakt het geheel wat simpeler te bouwen en dus ook laagdrempeliger. vandaar.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 14889
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor Ah!buis » ma 03 mar 2014, 15:06

ray5150 schreef:Ik zat even wat te prakkizeren, heb namelijk van verschillende mensen vragen gehad over de DAC voeding.
Zou het ook mogelijk zijn om de OPA211 te vervangen door een goed verkrijgbare single opamp in DIP8 huisje ?
Dat maakt het geheel wat simpeler te bouwen en dus ook laagdrempeliger. vandaar.

Zet er maar een LM318 in, zelfde aansluitingen en bij ome Dick :D
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
sander1238
Berichten: 1761
Lid geworden op: wo 28 apr 2010, 22:20
Locatie: wanroij

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor sander1238 » ma 03 mar 2014, 15:16

heeft die dezelfde "kwaliteiten"als de opa211?

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 14889
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor Ah!buis » ma 03 mar 2014, 15:25

sander1238 schreef:heeft die dezelfde "kwaliteiten"als de opa211?

Het verschil is dat ie minstens 10V (+-5V) moet hebben ,de OPA211 is tevreden met 5V.Kan hier geen hinder wezen O:) .
Misschien doet de NE5534 het hier ook wel (tevreden met 6V) maar die heet ,zonder compensatie, maar stabiel vanaf 3x.
Maar met die C tussen uit en -in zou 't wel los lopen met de stabiliteit :sure: .
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 23848
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » do 06 mar 2014, 12:40

Heb een LM318N op het boodschappenlijstje van ome Dick gezet.
Zal binnenkort even kijken of hij voldoet.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 23848
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » zo 23 mar 2014, 13:08

IMG_0610.JPG


IMG_0606.JPG


IMG_0607.JPG


IMG_0609.JPG
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 14889
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor Ah!buis » zo 23 mar 2014, 13:49

Zo zo,ijverig bezig geweest :D
Omdat ik graag lastig ben, dit ziet er verdacht uit :o .
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
sander1238
Berichten: 1761
Lid geworden op: wo 28 apr 2010, 22:20
Locatie: wanroij

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor sander1238 » zo 23 mar 2014, 14:02

Anne is misschien wat op leeftijd maar aan zijn ogen mankeert nog niets :D

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 23848
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » zo 23 mar 2014, 14:07

Inderdaad, dat moet even worden bijgetipt worden met de bout.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 23848
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » ma 24 mar 2014, 0:25

Voor wie ook met de voeding aan de slag wil, ik heb in dit bericht de Eagle files en een paar PDFjes toegevoegd.

Ik ben er nog niet aan toegekomen om een BOM te schrijven, dat is in principe ook niet nodig want er zitten allemaal standaard onderdelen in die bij een zaak als Dick Best te krijgen zijn.
Ik kan ook nog geen zinnig woord zeggen over het omwisselen van de OPA211 voor de LM318, ben namelijk vergeten om die bij mijn laatste bestelling te doen... :oops:

Gebruikersavatar
Muug
Berichten: 1459
Lid geworden op: wo 31 jan 2007, 12:33
Locatie: East Flanders Fields

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor Muug » ma 28 apr 2014, 16:55

ray5150 schreef:Ik kan ook nog geen zinnig woord zeggen over het omwisselen van de OPA211 voor de LM318, ben namelijk vergeten om die bij mijn laatste bestelling te doen... :oops:
ah :rofl: :mrgreen:

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 23848
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » ma 28 apr 2014, 17:11

Haha....bij deze DAC werken de trafo's en voeding anders gewoon zonder rookwolken... :twisted:

Gebruikersavatar
Muug
Berichten: 1459
Lid geworden op: wo 31 jan 2007, 12:33
Locatie: East Flanders Fields

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor Muug » za 17 mei 2014, 16:38

ray5150 schreef:Haha....bij deze DAC werken de trafo's en voeding anders gewoon zonder rookwolken... :twisted:

ha, maar de mijne werkte ook niet mét rookwolken hoor 8)


Terug naar “Bronnen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 0 gasten