Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Traditionele bronapparaten zoals CD-, DVD- en platenspelers.
(streaming-/computeraudio graag in de daarvoor aangewezen forumgroep)

Moderators: Barry2001, Beheerdersteam

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22444
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » ma 10 feb 2014, 21:29

Zeg, Anne.
Ik zit nog even naar het door jouw gebrouwen laatste schema te kijken.
Begrijp ik nu goed dat je de gloeispanning via een 18R/5Watt weerstand aan de -12VDC hangt ? :shock:
Mag ik vragen wat de achterliggende bedoeling daarvan is ? :think:
(misschien is het wel een heel domme vraag, en kijk ik ergens overheen, in dat geval, vergeef me. :wink: )

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13302
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor Ah!buis » ma 10 feb 2014, 22:09

Het oorsprongkelijk schema van bij Aat gaat uit van één voeding van 30V .De instelling van de buis gebeurt dan met een kathodeweerstand (iets van een goeie 700 ohm).Daarbij had je voor de gloei een (verkeerde)12V voorzien.
Ik ga er vanuit dat je die 12V nog elders nodig hebt dus die moet blijven.Maar er was ook een -12V voor ?
Als je toch -12V hebt is er nog maar 18V erbij nodig om aan de 30V te komen en kan de schakeling rond de buis eenvoudiger.De gloei van die buis is 6,3V en met die 18 ohm erbij 12V.Of je die 12V voor de gloei van de + of de -12V haalt doet er niet toe.Leek mij de min makkelijker omdat die toch al in de buurt is wegens de kathodeweerstanden.
Tenzij je er nog een voeding bij wil maken om 6,3V te hebben :shock: .
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22444
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » di 11 feb 2014, 1:18

Een 6.3 VDC voeding had ik in eerste opzet al getekend... 8)
Ben zo gewend dat buizen op die gloeispanning draaien, da's bijna een automatisme...

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22444
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » za 15 feb 2014, 13:53

Ik begin de draad een beetje kwijt te raken, als ik de gloei aan de 6.3 VDC zet. wat moet ik dan met de 2 cathode weerstanden ?

Rvv.JPG


Klopt dit ? (de voeding dus.)

Naamloos3.png


Naamloos3.png
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13302
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor Ah!buis » za 15 feb 2014, 15:37

ray5150 schreef:Ik begin de draad een beetje kwijt te raken, als ik de gloei aan de 6.3 VDC zet. wat moet ik dan met de 2 cathode weerstanden ?
Klopt dit ? (de voeding dus.)

Nee dus ,C en R verwisseld. C is de kathode van de "zener" komt aan de plus.De R is zoals de Adj.bij een LM317 ,stelt de spanning in.
Die twee weerstanden blijven vanzelfsprekend aan de -12V :sure:
De schakeling van dat buisje werkt op goed 30V,zoals schema van Aat.Is nu opgesplitst in -12 en +20V (eigenlijk 18V want 12+18=30 ,20V geeft iets meer ruimte en komt makkelijker uit met de deler,zou 19,xx geven)
Was ook de bedoeling om de C5=100µ en C3=47µ te doen :o
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22444
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » za 15 feb 2014, 17:37

Okee, zoals ik al eerder schreef, ik heb nog nooit met zo'n dingetje gewerkt, en jouw TL431 symbooltje is wat anders dan de mijne.
Zal vanavond een en ander gaan aanpassen.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13302
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor Ah!buis » za 15 feb 2014, 18:44

ray5150 schreef:Okee, zoals ik al eerder schreef, ik heb nog nooit met zo'n dingetje gewerkt, en jouw TL431 symbooltje is wat anders dan de mijne.
Zal vanavond een en ander gaan aanpassen.

Maar ik had toch al een andere vertoond met cijfers erbij.Was 't niet mooi gnoeg :(
Volgende keer met een bloemetje :? :lol: .
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22444
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » zo 16 feb 2014, 12:16

Volgens mij zou het zo goed moeten zijn :

Naamloos.png


Naamloos2.png


Ik heb in het schema de aansluitingen van de pinheaders naar de buis erbij gezet met daarachter de buisvoet aansluitingen tussen haakjes (volgens de eagle nummering.)
Nu moet ik nog kijken of dat niet gespiegeld is.

Ook heb ik via Meanman64 twee mooie Jantzen Superior Z condensatoren van 1 uF kunnen overnemen.
Het opamp trapje gaat het nog moeilijk krijgen... :lol:
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13302
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor Ah!buis » zo 16 feb 2014, 14:20

Zo klopt 't wel ,hoop ik toch :sure: :lol:
De -12V zie ik hier niet bij :o .Als die geoeg over heeft zou je misschien de gloei met serieweerstand beter daar aanzetten.
Die IC1 verstookt bijna 5W ,flink heet.Dus als die 6,3V aleen voor de gloei erin zit ,niet doen.Met die serieweerstand wordt daar een deel verstookt,de 12V stab.IC heeft daar dan geen last van.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
knuisje
Berichten: 3636
Lid geworden op: zo 15 apr 2007, 0:07
Locatie: Julianadorp

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor knuisje » zo 16 feb 2014, 14:40

ray5150 schreef:Ook heb ik via Meanman64 twee mooie Jantzen Superior Z condensatoren van 1 uF kunnen overnemen.
Het opamp trapje gaat het nog moeilijk krijgen... :lol:

De beste koppelcondensator is geen koppelcondensator. :sure:
( ͝° ͜ʖ͡°)

Gebruikersavatar
AatV
Berichten: 3067
Lid geworden op: wo 21 feb 2007, 18:33
Locatie: Delft

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor AatV » zo 16 feb 2014, 14:44

ray5150 schreef:Ook heb ik via Meanman64 twee mooie Jantzen Superior Z condensatoren van 1 uF kunnen overnemen.
Het opamp trapje gaat het nog moeilijk krijgen... :lol:

Tjonge Ray,

Ga je toch nog audiofiel worden? Waar moet het met de wereld toch naar toe.... :?

groet,
Aat
That which can be asserted without evidence, can be dismissed without evidence.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13302
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor Ah!buis » zo 16 feb 2014, 16:09

knuisje schreef:
ray5150 schreef:Ook heb ik via Meanman64 twee mooie Jantzen Superior Z condensatoren van 1 uF kunnen overnemen.
Het opamp trapje gaat het nog moeilijk krijgen... :lol:

De beste koppelcondensator is geen koppelcondensator. :sure:

De koppel-C aan het rooster zijn we toch al kwijt,gaat de goeie kant op :D
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22444
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » zo 16 feb 2014, 19:31

Ah!buis schreef:Zo klopt 't wel ,hoop ik toch :sure: :lol:
De -12V zie ik hier niet bij :o .Als die geoeg over heeft zou je misschien de gloei met serieweerstand beter daar aanzetten.
Die IC1 verstookt bijna 5W ,flink heet.Dus als die 6,3V aleen voor de gloei erin zit ,niet doen.Met die serieweerstand wordt daar een deel verstookt,de 12V stab.IC heeft daar dan geen last van.
Anne

De negatieve spanning zit er zeker bij, zie de weerstanden R17 en R17 in het midden-onder van de layout.
De spanning zelf komt kant en klaar van de grote voeding vandaan.

Over IC1 heb je wel een punt. wat ik ook kan doen is een serie weerstand of een spanningsdeler voor C9 plaatsen.
Dat ontlast IC1 een beetje, en er is toch ruimte genoeg voor in de layout.
Maar dan moet je me wel een beetje op weg helpen met de weerstands waardes, gezien het feit dat er een paar honderd mA gaat lopen.

AatV schreef:
ray5150 schreef:Ook heb ik via Meanman64 twee mooie Jantzen Superior Z condensatoren van 1 uF kunnen overnemen.
Het opamp trapje gaat het nog moeilijk krijgen... :lol:

Tjonge Ray,

Ga je toch nog audiofiel worden? Waar moet het met de wereld toch naar toe.... :?


En dan wilde ik ook nog Dale of Takman weerstanden rondom het buisje gaan gebruiken... :mrgreen: :lol:

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13302
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor Ah!buis » zo 16 feb 2014, 21:24

ray5150 schreef:
AatV schreef:
ray5150 schreef:Ook heb ik via Meanman64 twee mooie Jantzen Superior Z condensatoren van 1 uF kunnen overnemen.
Het opamp trapje gaat het nog moeilijk krijgen... :lol:

Tjonge Ray,

Ga je toch nog audiofiel worden? Waar moet het met de wereld toch naar toe.... :?


En dan wilde ik ook nog Dale of Takman weerstanden rondom het buisje gaan gebruiken... :mrgreen: :lol:

Van kwaad naar erger,nu nog zilverdraad en teflon isolatie ... :shock: :lol:

Weerstand erbij is niet zo moeilijk.Voor de -15V zie ik niet meer dan een aansluiting,zegt niks over de belastbaarheid :( .
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22444
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » ma 17 feb 2014, 0:19

Ah!buis schreef:Van kwaad naar erger,nu nog zilverdraad en teflon isolatie ... :shock: :lol:

En ik gebruik voor de draadbruggen waar audio doorloopt tegenwoordig ook al verzilverd koperdraad... :lol:

Ah!buis schreef:Weerstand erbij is niet zo moeilijk.

Heb ik uitgevoerd volgens jouw tekeningetje.


Ah!buis schreef:Voor de -15V zie ik niet meer dan een aansluiting,zegt niks over de belastbaarheid.

Die komt van de gestabiliseerde voeding vandaan waar ook de opamptrapjes mee gevoed worden.
Wat bedoel je met belastbaarheid ? moet ik anders een apart trapje maken met een 337 oid ?

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13302
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor Ah!buis » ma 17 feb 2014, 14:15

ray5150 schreef:
Ah!buis schreef:Voor de -15V zie ik niet meer dan een aansluiting,zegt niks over de belastbaarheid.
Die komt van de gestabiliseerde voeding vandaan waar ook de opamptrapjes mee gevoed worden.
Wat bedoel je met belastbaarheid ? moet ik anders een apart trapje maken met een 337 oid ?

Zoals nu,heb ik de indruk (tenzij dat voor meer dient) dat er een hele gestab.voeding in zit enkel om de gloei van de ECC86 te doen.
Met de gloei via een weerstand op de -12V zou dan dat hele 6,3V gedoe kunnen vervallen.
Voorwaarde is wel dat de -12V de extra 333mA kan trekken,maw (zij de kat :lol: ) mag/kan die zo zwaar belast worden :-s ..
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Kappa7
Berichten: 3939
Lid geworden op: za 22 nov 2008, 9:50
Locatie: Ermelo

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor Kappa7 » ma 17 feb 2014, 20:01

ray5150 schreef:
Ah!buis schreef:Van kwaad naar erger,nu nog zilverdraad en teflon isolatie ... :shock: :lol:

En ik gebruik voor de draadbruggen waar audio doorloopt tegenwoordig ook al verzilverd koperdraad... :lol:

Oei verzilverd koper draad dat gaat een naar en scherp geluid geven.
Beter is gewoon koper of zilver maar verzilverd is een drama.

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 20512
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ds23man » ma 17 feb 2014, 20:04

Kappa7 schreef:
ray5150 schreef:
Ah!buis schreef:Van kwaad naar erger,nu nog zilverdraad en teflon isolatie ... :shock: :lol:

En ik gebruik voor de draadbruggen waar audio doorloopt tegenwoordig ook al verzilverd koperdraad... :lol:

Oei verzilverd koper draad dat gaat een naar en scherp geluid geven.
Beter is gewoon koper of zilver maar verzilverd is een drama.


Maar na 1600 uur inspelen draait het effect ineens om! :mrgreen:
Fusion Filterdesign

Gebruikersavatar
Kappa7
Berichten: 3939
Lid geworden op: za 22 nov 2008, 9:50
Locatie: Ermelo

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor Kappa7 » ma 17 feb 2014, 20:30

ds23man schreef:
Kappa7 schreef:
ray5150 schreef:
Ah!buis schreef:Van kwaad naar erger,nu nog zilverdraad en teflon isolatie ... :shock: :lol:

En ik gebruik voor de draadbruggen waar audio doorloopt tegenwoordig ook al verzilverd koperdraad... :lol:

Oei verzilverd koper draad dat gaat een naar en scherp geluid geven.
Beter is gewoon koper of zilver maar verzilverd is een drama.


Maar na 1600 uur inspelen draait het effect ineens om! :mrgreen:

Die ervaring heb ik dan weer niet, ook na ruim 2800 uur blijft het een ellende.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13302
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor Ah!buis » ma 17 feb 2014, 20:37

Kappa7 schreef:
ds23man schreef:Maar na 1600 uur inspelen draait het effect ineens om! :mrgreen:

Die ervaring heb ik dan weer niet, ook na ruim 2800 uur blijft het een ellende.

Je moet 't zilver dan ook regelmatig poetsen :o
Ook geschikt voor 't kamin :lol:
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 20512
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ds23man » ma 17 feb 2014, 20:45

:rofl: :rofl: :rofl:
Fusion Filterdesign

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22444
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » ma 17 feb 2014, 21:10

Kappa7 schreef:
ray5150 schreef:
Ah!buis schreef:Van kwaad naar erger,nu nog zilverdraad en teflon isolatie ... :shock: :lol:

En ik gebruik voor de draadbruggen waar audio doorloopt tegenwoordig ook al verzilverd koperdraad... :lol:

Oei verzilverd koper draad dat gaat een naar en scherp geluid geven.
Beter is gewoon koper of zilver maar verzilverd is een drama.


Sja, gaat ook echt een wereld van verschil geven, die 2 centimeter draad op een PCB'tje... :rofl: :rofl:
Ik denk zelf dat dat komt door de reactionaire ionen die door uit het koper komen, en door het zilver naar buiten willen.
Omdat dat niet goed lukt worden ze boos en schoppen ze tegen de langskomende audio-elektronen.
die raken daar zo in de war van dat ze de (zilver)draad kwijtraken en in verkeerde volgorde uit de luidprekers komen, vandaar dat scherpe en nare geluid. stoute ionen !! :mrgreen: :rofl: :rofl:

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22444
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » ma 17 feb 2014, 21:18

Ah!buis schreef:Met de gloei via een weerstand op de -12V zou dan dat hele 6,3V gedoe kunnen vervallen.
Voorwaarde is wel dat de -12V de extra 333mA kan trekken,maw (zij de kat :lol: ) mag/kan die zo zwaar belast worden ?


Ik verwacht dus dat dat niet goed gaat, kijk even hier : viewtopic.php?p=1653934#p1653934 ik zou die negatieve spanning dan pakken van de trap rondom de 4562/139/140. daar is verder geen koeling toegepast, omdat ik verwachte dat dat niet meer dan enkele tientallen mA's zou gaan trekken.
de trafo, echter, en de daarbij behorende gelijkrichting, en afvlakking kunnen die stroom wel leveren.
Vandaar mijn idee/suggestie om voor de gloeispanning een apart trapje te maken.
Laatst gewijzigd door ray5150 op zo 23 feb 2014, 14:12, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13302
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor Ah!buis » ma 17 feb 2014, 21:49

ray5150 schreef:Ik denk zelf dat dat komt door de reactionaire ionen die door uit het koper komen, en door het zilver naar buiten willen.Omdat dat niet goed lukt worden ze boos en schoppen ze tegen de langskomende audio-elektronen.
die raken daar zo in de war van dat ze de (zilver)draad kwijtraken en in verkeerde volgorde uit de luidprekers komen, vandaar dat scherpe en nare geluid. stoute ionen !! :mrgreen: :rofl: :rofl:

Er is wel hulp te vinden tegen ionen :lol:
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13302
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor Ah!buis » ma 17 feb 2014, 21:57

ray5150 schreef:Ik verwacht dus dat dat niet goed gaat, kijk even hier : viewtopic.php?p=1653934#p1653934 ik zou die negatieve spanning dan pakken van de trap rondom de 4562? 139/140. daar is verder geen koeling toegepast, omdat ik verwachte dat dat niet meer dan enkele tientallen mA's zou gaan trekken.
de trafo, echter, en de daarbij behorende gelijkrichting, en afvlakking kunnen die stroom wel leveren.
Vandaar mijn idee/suggestie om voor de gloeispanning een apart trapje te maken.

Daar vind ik een + en -15V voeding.Is dat weer een andere of regel je die terug naar 12V ? Met -15V worden de kathodeweerstanden (nu 8k2) 10k.
Denk niet dat daar zoveel (de gloei) aan kan gehangen,beter laten zoals je van plan ben.
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)


Terug naar “Bronnen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 0 gasten