Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Traditionele bronapparaten zoals CD-, DVD- en platenspelers.
(streaming-/computeraudio graag in de daarvoor aangewezen forumgroep)

Moderators: Barry2001, Beheerdersteam

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22444
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » ma 25 nov 2013, 23:04

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Krijg nou tieten....de DAC werkt zowaar....hij leeft !! :D

:bounce: :bounce: :bounce: :bounce: :bounce: :bounce: :bounce:

Ben blij !!! :D :D :D

hsmeets
Berichten: 1780
Lid geworden op: zo 01 mei 2011, 22:18
Locatie: 0475

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor hsmeets » ma 25 nov 2013, 23:20

Proficiat!

Waar is dat feestje?

Gebruikersavatar
Kappa7
Berichten: 3939
Lid geworden op: za 22 nov 2008, 9:50
Locatie: Ermelo

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor Kappa7 » ma 25 nov 2013, 23:31

ray5150 schreef::shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Krijg nou tieten....de DAC werkt zowaar....hij leeft !! :D

:bounce: :bounce: :bounce: :bounce: :bounce: :bounce: :bounce:

Ben blij !!! :D :D :D

Van harte.
Het lijkt wel dat je er zelf verbaast van ben dat het werkt.
Waarom die twijfel?

Gebruikersavatar
hannesie
Berichten: 11304
Lid geworden op: wo 31 dec 2008, 15:27
Locatie: Dordrecht

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor hannesie » di 26 nov 2013, 0:00

:foto:
Met de voeding en buisjes?
Hans

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22444
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » di 26 nov 2013, 0:12

Kappa7 schreef:
ray5150 schreef::shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Krijg nou tieten....de DAC werkt zowaar....hij leeft !! :D

:bounce: :bounce: :bounce: :bounce: :bounce: :bounce: :bounce:

Ben blij !!! :D :D :D

Van harte.
Het lijkt wel dat je er zelf verbaast van ben dat het werkt.
Waarom die twijfel?



Het is heel bijzonder als bij mij in één keer iets werkt... :lol:

hannesie schreef:Met de voeding en buisjes?


Buisje is de volgende stap. :mrgreen:

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22444
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » di 26 nov 2013, 0:31

De test opstelling : vanaf rechts gezien, CD-Rom speler met S/P-DIF uitgang, testversterker/luidspreker, TTL naar Coax Converter op breadboard. en links de DAC met de voeding.

IMG_0389.JPG


IMG_0390.JPG


IMG_0387.JPG


Het Twisted Pear IVY bordje dat van Knuisje afkomstig is. die werkt ook. ik hoor nu al dat hij erg goed klinkt.

IMG_0392.JPG


IMG_0393.JPG


Ik zie wel een mankementje : bij het inschakelen gaat soms het "LOCKED" ledje na 1 seconde weer uit. er is dan ook geen geluid hoorbaar.
Mogelijk is de oorzaak het breadbordje waar een aantal verbindingen zwevend en provisorisch zijn.
Hier moet ik nog nader naar kijken.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
hannesie
Berichten: 11304
Lid geworden op: wo 31 dec 2008, 15:27
Locatie: Dordrecht

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor hannesie » di 26 nov 2013, 0:45

ray5150 schreef: :bounce: :bounce: :bounce: :bounce: :bounce: :bounce: :bounce:

Ben blij !!! :D :D :D

Ik kan mij voorstellen dat het dat gevoel geeft. :lol:
Hans

Gebruikersavatar
knuisje
Berichten: 3636
Lid geworden op: zo 15 apr 2007, 0:07
Locatie: Julianadorp

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor knuisje » di 26 nov 2013, 7:50

Mooi werk! =D> Je moet nog wel even de massa's van de dac en de ivy met elkaar verbinden.

En de eerste dac met ruimte voor een scartaansluiting. :rock:
( ͝° ͜ʖ͡°)

koifarm
Ook commercieel actief
Berichten: 840
Lid geworden op: di 27 mei 2008, 22:54

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor koifarm » di 26 nov 2013, 17:35

ray5150 schreef:ik hoor nu al dat hij erg goed klinkt.

Niets meer aan doen. Zo de kamer in. \:D/
De meeste problemen veroorzaken we zelf.

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 20512
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ds23man » di 26 nov 2013, 17:57

Plankie erover en op naar het volgende project!
Fusion Filterdesign

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22444
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » di 26 nov 2013, 20:26

knuisje schreef:Je moet nog wel even de massa's van de dac en de ivy met elkaar verbinden.


Vraagje : die koppeling zit er al; namelijk tussen de voeding en de ivy. je ziet het op de foto, de gevlochten rood-wit-grijze draden achterin.
Of denk je dat het beter is om dat via de DAC te laten lopen ?

Gebruikersavatar
knuisje
Berichten: 3636
Lid geworden op: zo 15 apr 2007, 0:07
Locatie: Julianadorp

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor knuisje » di 26 nov 2013, 21:51

De analoge uitgang van de dac moet toch ook een directe massaretour hebben?
( ͝° ͜ʖ͡°)

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22444
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » di 26 nov 2013, 23:53

Heeft ie ook, via de inkomende voeding aan de voorkant.
(rood-wit = analoge spanning, grijs-geel = digitale spanning.)

Gebruikersavatar
knuisje
Berichten: 3636
Lid geworden op: zo 15 apr 2007, 0:07
Locatie: Julianadorp

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor knuisje » wo 27 nov 2013, 9:06

Ja, maar dat loopt het helemaal via de voeding. Ik bedoel zo:
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
( ͝° ͜ʖ͡°)

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22444
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » wo 27 nov 2013, 12:51

Dat begrijp ik, Peter. Maar, dan heb ik toch een aardlus ? want dan zijn zowel de DAC als de Ivy met twee massalijnen aan de voeding gekoppeld.

Gebruikersavatar
knuisje
Berichten: 3636
Lid geworden op: zo 15 apr 2007, 0:07
Locatie: Julianadorp

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor knuisje » wo 27 nov 2013, 13:27

Ah, dus je haalt zowel de spanning voor de opamps als voor de analoge dacspanning uit dezelfde voeding. Met die aardlus zal het wel loslopen, de stromen die er lopen zijn klein.
( ͝° ͜ʖ͡°)

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22444
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » wo 27 nov 2013, 21:10

Eh, ja en nee, er is een aparte voeding voor het analoge DAC gedeelte, en een aparte voor de uitgangstrap.
Maar wel met een common ground en gezamenlijke gelijkrichting en afvlakking.

Gebruikersavatar
sander1238
Berichten: 1753
Lid geworden op: wo 28 apr 2010, 22:20
Locatie: wanroij

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor sander1238 » do 05 dec 2013, 22:45

@ ray,

ik kan een aantal onderdelen van de voeding niet vinden,

ic1, hier staat geen type nr bij
1c7, als ik bij dick best zoek naar 1117 krijg ik verschillende types, welke is hier de juiste

ic4, de opa 211, waar heb jij deze vandaan, kom hem op ebay tegen maar tegen flinke prijzen :shock:, zie net dat farnell ze heeft maar met verschillende letters op het eind, welke is nu de juiste?

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22444
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » do 05 dec 2013, 23:09

IC1 = LM317

IC7 = http://www.ti.com/product/reg1117-33
(ik heb er nog wel een paar liggen. :mrgreen: In de wat grotere D2PAK behuizing. )

IC4 = http://www.ti.com/product/opa211
(ik heb er nog wel een paar liggen. :mrgreen: )
Deze is alleen in SMD te krijgen,
je hebt er zo'n verloopprintje voor nodig : http://www.dickbest.nl/index.php?_a=vie ... uctId=8605
met deze pennen erbij : http://www.dickbest.nl/index.php?_a=vie ... uctId=1689

Maar je kan de IC's ook zelf samplen.

Gebruikersavatar
sander1238
Berichten: 1753
Lid geworden op: wo 28 apr 2010, 22:20
Locatie: wanroij

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor sander1238 » vr 06 dec 2013, 14:19

ray5150 schreef:IC1 = LM317

IC7 = http://www.ti.com/product/reg1117-33
(ik heb er nog wel een paar liggen. :mrgreen: In de wat grotere D2PAK behuizing. )

IC4 = http://www.ti.com/product/opa211
(ik heb er nog wel een paar liggen. :mrgreen: )
Deze is alleen in SMD te krijgen,
je hebt er zo'n verloopprintje voor nodig : http://www.dickbest.nl/index.php?_a=vie ... uctId=8605
met deze pennen erbij : http://www.dickbest.nl/index.php?_a=vie ... uctId=1689



dan zou ik er graag wat van je overnemen als dat mogelijk is
stuur nog wel een pb

zou je, gewoon uit nieuwsgierigheid, dat laatste willen uitleggen
Maar je kan de IC's ook zelf samplen.
[/quote]

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22444
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » vr 06 dec 2013, 17:12

Veel halfgeleiderfabrikanten stellen op aanvraag proefmonsters van hun produkten beschikbaar.
Dat heet samplen.
Het beleid verschilt per fabrikant, de een is er wat makkelijker in dan de ander. TI is erg klantvriendelijk. :D :mrgreen:
Het werkt als volgt : je registreerd je op de betreffende website, vaak moet je dan ook een bedrijfsnaam en functie opgeven.
Je verzint gewoon iets. mijn "bedrijf" heet MusIc & Technology. ik ben hoofd R&D.

Na voltooing van de registratie kun je kijken bij een artikel. bijvoorbeeld de OPA211 of de LM4562.
Let er wel op dat je de juiste behuizing uitkiest. sommige uitvoering zijn ook niet te samplen, en sommige wel.
Het spul wordt kostenloos opgestuurd met FedEx en is in een paar dagen afgeleverd.
Er zijn verder geen kosten aan verbonden.
Laatst gewijzigd door ray5150 op vr 06 dec 2013, 22:31, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
sander1238
Berichten: 1753
Lid geworden op: wo 28 apr 2010, 22:20
Locatie: wanroij

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor sander1238 » vr 06 dec 2013, 18:43

jottum :D ga ik vanavond gelijk proberen. en ondertussen ook gelukt, bedankt voor de tip :D :D :D

hoe is het eigenlijk met jou dac ray?
heb je hem al "serieus"kunnen beluisteren?

Gebruikersavatar
TubeHead
Berichten: 1945
Lid geworden op: ma 16 feb 2009, 23:00
Locatie: Arnhem

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor TubeHead » vr 06 dec 2013, 21:53

Top ray ! Geloof zeer graag dat dat goed klinkt :D

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22444
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » vr 06 dec 2013, 22:17

Nee, verder nog niet veel mee gedaan.
Druk met van alles en nog wat.
Achterkant ligt eraf om te spuiten.

Gebruikersavatar
sander1238
Berichten: 1753
Lid geworden op: wo 28 apr 2010, 22:20
Locatie: wanroij

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor sander1238 » za 14 dec 2013, 23:07

@ray,

welk voltage en vermogen hebben de trafo's in de dac voeding van jou? kan ik mijn DB bestellijstje afronden vandaar


Terug naar “Bronnen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot, SentiBot (fake Googlebot) en 0 gasten