Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Traditionele bronapparaten zoals CD-, DVD- en platenspelers.
(streaming-/computeraudio graag in de daarvoor aangewezen forumgroep)

Moderators: Barry2001, Beheerdersteam

Gebruikersavatar
AatV
Berichten: 3148
Lid geworden op: wo 21 feb 2007, 18:33
Locatie: Delft

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor AatV » zo 13 okt 2013, 11:05

Waarschijnlijk is Gerhard te druk bezig met z'n poll.
Maar om Nescio te parafraseren :
"Het zijn 16 draadbruggen, maar mooie draadbruggen, al zeg ik het zelf." :mrgreen:

groet,
Aat
That which can be asserted without evidence, can be dismissed without evidence.

Gebruikersavatar
knuisje
Berichten: 3638
Lid geworden op: zo 15 apr 2007, 0:07
Locatie: Julianadorp

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor knuisje » zo 13 okt 2013, 14:17

Ik denk dat je wel het maximum eruit hebt gehaald voor een enkelzijdige print met vnl. through hole componenten.
( ͝° ͜ʖ͡°)

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22758
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » zo 13 okt 2013, 14:57

knuisje schreef:Ik denk dat je wel het maximum eruit hebt gehaald voor een enkelzijdige print met vnl. through hole componenten.



Wel, dat idee had ik ook al. :mrgreen:

Voor wat ik nu ga schrijven zou ik eigenlijk mijn mond moeten wassen met zeep (als voorzitter zijnde van de ZBA Anti-SMD club.)
Maar zou het niet praktischer zijn om de 100 nF ontkoppel C's te vervangen door SMD exemplaren ?
Zoals deze : http://www.dickbest.nl/index.php?_a=vie ... uctId=2066

(ze zijn trouwens ook een stuk goedkoper dan gewone... :mrgreen: )

Ik ben namelijk gewend om eerst alle passieve componenten te plaatsen, en als laatste de halfgeleiders. (zo hoort het ook, volgens mij.)
Nu ben ik bang dat ik straks er meer goed bij kan komen met de punt van de soldeerbout als het rondom de opamps volgebouwd zit.

Gebruikersavatar
knuisje
Berichten: 3638
Lid geworden op: zo 15 apr 2007, 0:07
Locatie: Julianadorp

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor knuisje » zo 13 okt 2013, 15:11

Gewoon een fijne punt en dun soldeerdraad gebruiken. Foutjes verwijder je met litze.
( ͝° ͜ʖ͡°)

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13676
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor Ah!buis » zo 13 okt 2013, 21:55

Zo kan ik nog steeds niet erg vrolijk worden van de (HF)"ontkoppeling" van de IC's.Veel te lange weg voordat er een C over de voeding zit.
Anne
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22758
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » zo 13 okt 2013, 23:52

Ik snap je punt, Anne. denk je dat het erbij leggen van extra (massa) draadbruggen zin heeft ?

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13676
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor Ah!buis » ma 14 okt 2013, 15:32

ray5150 schreef:Ik snap je punt, Anne. denk je dat het erbij leggen van extra (massa) draadbruggen zin heeft ?

Dat zou mogelijk genoeg kunnen zijn,uitproberen :sure: .
Volgens de verschillende databladen mag de verbinding naar de C hoogsten 3mm lang zijn.En dat geldt dan voor beide zijden,'t heeft weinig zin om aan een kant een korte verbinding te hebben en de andere draad lang te laten.
Met een grondvlak aan de andere kant van de print is het makkelijk voor elkaar te krijgen,IC-C-massa-C-IC,telt vooral de lengte verbinding C-IC.Nu heb je IC-printspoor-C-massaspoor-C-printspoor-IC.
Om het toch kort te houden heb ik in m'n voorbeeld de twee C's naast elkaar en dicht tegen het IC gezet.
De elco's mogen best wat verder weg.
Nog verder gezocht naar die VOCM pin.Zit in het IC met twee (zelfde)weerstanden aan de + en - voeding.Als die gelijk zijn is de VOCM op 0volt,met de pin aan massa hoeft + en - niet gelijk te zijn,dus maar aarden :D
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Mr Tube
Berichten: 1471
Lid geworden op: ma 13 feb 2006, 21:27
Locatie: IJmuiden

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor Mr Tube » ma 14 okt 2013, 15:46

Ik krijg steeds meer het gevoel dat dubbelzijdig een must is voor deze opamps.
ik zou zelf voor de condensatortjes het liefst SMD's nemen vanwege hun "korte pootjes"

ik zit me net te bedenken dat ja prima de print van de Afdac2 kan gebruiken met wat aanpassingen.
de Audio historicus

Nieuwe projecten: 16 sporenrecorder op 2 inch tape, tapedeck B67, mengtafel 24 kanaals.

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 20937
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ds23man » ma 14 okt 2013, 17:06

Ik zeg wederom: DUBBELZIJDIG!!!!!!!!!!!


:mrgreen:
Fusion Filterdesign

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22758
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » ma 14 okt 2013, 17:35

Ach, ga ik dat verschil horen ? :?

Gebruikersavatar
ds23man
Ook commercieel actief
Berichten: 20937
Lid geworden op: za 05 sep 2009, 18:46
Locatie: Bananenrepubliek

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ds23man » ma 14 okt 2013, 17:39

ray5150 schreef:Ach, ga ik dat verschil horen ? :?


Dan bouw je in iedergeval geen steenmarterverjager! :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:

Sorry, kon het weer niet laten...........Je kent me onderhand wel! :lol:
Fusion Filterdesign

Gebruikersavatar
knuisje
Berichten: 3638
Lid geworden op: zo 15 apr 2007, 0:07
Locatie: Julianadorp

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor knuisje » ma 14 okt 2013, 20:50

Ik heb evt. nog wel een tweedehands ivy voor je liggen.
( ͝° ͜ʖ͡°)

hsmeets
Berichten: 1783
Lid geworden op: zo 01 mei 2011, 22:18
Locatie: 0475

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor hsmeets » ma 14 okt 2013, 21:38

ik voel een ZBA I/V module opkomen :mrgreen:

Gebruikersavatar
Pjotr
Berichten: 21196
Lid geworden op: do 26 aug 2004, 18:34
Locatie: bollenstreek

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor Pjotr » ma 14 okt 2013, 21:58

ray5150 schreef:Ach, ga ik dat verschil horen ? :?

Als je wilt dat ook goedkoop klinkt............. :roll:

Digitaal en analoog door elkaar gaat eigenlijk niet meer met goed fatsoen enkelzijdig. Maar goed is toch weer een nieuwe uitdaging, dubbelzijdig etsen :mrgreen:
Peter de Jong

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13676
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor Ah!buis » ma 14 okt 2013, 23:34

Bij dit printje is er toch niks digitaal :? .
Dubbelzijdig is wel de beste oplossing.Maar zo ingewikkeld is dit ding toch niet.Met een beetje handigheid kunnen de ontkoppelingen best kort gehouden zoals ik heb laten zien.Een massavlak,wat Ray graag doet (bespaart etsmiddel :lol: ),kan er best bij.Vermindert de zelfinduktie in de (massa)verbindingen.
Zal m'n tekening nog even vervangen,pin 2 moet ook aan massa en een verkeerde verbinding :oops: .
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22758
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » ma 14 okt 2013, 23:50

knuisje schreef:Ik heb evt. nog wel een tweedehands ivy voor je liggen.


Hmmm, dat zou wel een hoop gedoe besparen...
Pbtje gestuurd. :D

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22758
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » di 15 okt 2013, 21:35

Het ziet er naar uit dat ik van knuisje deze PCB ga overnemen :

f5535eb9_vbattach12945.jpg


6d8d5d70_vbattach12947.jpg

(Foto's van internet.)

Die dus opgebouwd is volgens dit schema :

Naamloos.png


ivy_schematic.pdf


Er zal dus het een en ander moeten worden aangepast om uit te komen op het schema zoals ik het in eagle heb gezet.
Maar ik denk dat dat wel gaat lukken.

(zo goed, Peter ?)
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Laatst gewijzigd door ray5150 op di 15 okt 2013, 23:38, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
knuisje
Berichten: 3638
Lid geworden op: zo 15 apr 2007, 0:07
Locatie: Julianadorp

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor knuisje » di 15 okt 2013, 21:53

Nee, het is deze: klik
( ͝° ͜ʖ͡°)

maikbike
Berichten: 438
Lid geworden op: za 06 okt 2012, 14:58
Locatie: Randstad

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor maikbike » di 15 okt 2013, 22:16

het woord goedkope kan straks ook uit de topictitel :mrgreen:

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22758
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » di 15 okt 2013, 23:40

knuisje schreef:Nee, het is deze: klik


Excuus, kleine misunderstanding...het is al aangepast.

maikbike schreef:het woord goedkope kan straks ook uit de topictitel :mrgreen:

Valt wel mee, kwestie van veel recyclen... :mrgreen:

Gebruikersavatar
knuisje
Berichten: 3638
Lid geworden op: zo 15 apr 2007, 0:07
Locatie: Julianadorp

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor knuisje » wo 16 okt 2013, 8:44

ray5150 schreef:Er zal dus het een en ander moeten worden aangepast om uit te komen op het schema zoals ik het in eagle heb gezet.
Maar ik denk dat dat wel gaat lukken.

R1, R3, R5 en R7 van jouw schema ontbreken op de ivy print, die zou je evt. op een stukje gaatjesprint ervoor kunnen zetten. En in plaats van 2 maal LME49990 heb je nu 1 LME49720 opamp voor de gebalanceerd naar single ended conversie.
( ͝° ͜ʖ͡°)

Mr Tube
Berichten: 1471
Lid geworden op: ma 13 feb 2006, 21:27
Locatie: IJmuiden

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor Mr Tube » wo 16 okt 2013, 16:05

knuisje schreef: En in plaats van 2 maal LME49990 heb je nu 1 LME49720 opamp voor de gebalanceerd naar single ended conversie.


Ook niets mis mee.
de Audio historicus

Nieuwe projecten: 16 sporenrecorder op 2 inch tape, tapedeck B67, mengtafel 24 kanaals.

Gebruikersavatar
ray5150
Berichten: 22758
Lid geworden op: vr 13 apr 2007, 23:56
Locatie: s-Gravenhage

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor ray5150 » wo 16 okt 2013, 17:51

knuisje schreef:R1, R3, R5 en R7 van jouw schema ontbreken op de ivy print, die zou je evt. op een stukje gaatjesprint ervoor kunnen zetten. .

Daar is plek voor op de DAC PCB, tussen de CS4398 en de opamp.

Gebruikersavatar
Ah!buis
Berichten: 13676
Lid geworden op: ma 15 nov 2010, 22:36
Locatie: Overijse

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor Ah!buis » wo 16 okt 2013, 18:25

Er staan geen waarden bij de ingangs-onderdelen.Zijn die hetzelfde als bij Ray,nl.1k en 2n2 ?Zoniet dan zouden R1,2,5en7 ook wel 's geen 1k moeten zijn :? .
En R21,23,24 en 26 vind ik niet terug :o .
Anne
Eén plaatje > 1000 woorden :-)

Gebruikersavatar
knuisje
Berichten: 3638
Lid geworden op: zo 15 apr 2007, 0:07
Locatie: Julianadorp

Re: Ray gaat weer met een goedkope DAC aan de slag...

Berichtdoor knuisje » wo 16 okt 2013, 19:52

Ray moet de weerstanden rond de THS4131 vervangen. Rond de lme49720 heb ik 1K weerstanden gebruikt, die kunnen blijven. Ook de filter caps van mij moeten er af.

p.s. de THS4131 is identiek aan de OPA1632 (maar wel duurder bij Farnell). Deze opamps gebruiken delen van het super symmetrie ontwerp van Pass Labs. Zelfs in die mate dat TI een licentie moest kopen van ome Nelson om het te mogen gebruiken.
( ͝° ͜ʖ͡°)


Terug naar “Bronnen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot, WiseGuys [Crawler] en 2 gasten