Welkom terug - we waren gehackt

Wat en hoe op t forum

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 27596
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Welkom terug - we waren gehackt

Berichtdoor Henkjan » wo 20 jul 2016, 13:49

Zoals de meesten van ons wel gemerkt hebben was het forum een tijd offline. De reden voor dit was dat we waren gehackt. De oorzaak hiervan was een "lek" in de server zelf, waardoor de hackers de forum software hebben kunnen aanpassen zodat deze door hun kon worden gebruikt voor o.a. het versturen van spam. Omdat we er niet van uit konden gaan dat er geen besmettingsgevaar voor de forumleden was hebben we uit voorzorg de hele site op zwart gezet.

Na veel uitzoek en reparatie werk hebben we uiteindelijk de server helemaal vernieuwd, en de forum software weer van 0 af opgebouwd, en meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om de update naar de jongste versie van phpBB te doen. Enorme grote DANK JE voor Mario die hier (ondersteund door Sander) letterlijk dag en nacht mee bezig is geweest.

Nog niet alles werkt weer als eerst, deels komt dit door de andere opzet van de nw phpBB software. We zullen de komende weken langzaam alles weer verder opbouwen, alvast bedankt voor jullie geduld.

Een aantal adviezen op veiligheids gebied:
  • De hackers hebben toegang tot vrijwel alle bestanden gehad, het is dus niet uit te sluiten dat ze ook de wachtwoordtabel hebben. Nu is daar niet direct een wachtwoord uit te herleiden, maar te kraken zal deze wel zijn. Het advies is dus om je wachtwoord te veranderen
  • Scan je PC/Mac op malware. Op deze site een goed overzicht van aan te raden software. Als je een echt grondige scan wil doen, dan is een separate CD waar je de PC van opstart aan te raden, zie dit artikel voor advies.
  • Mocht je het mail adres waarmee je hier hebt geregistreerd ook gebruikt hebben bij bv winkels (zeker als je daar creditcard gegevens hebt achtergelaten) dan is het aan te bevelen bij die winkels dat mail adres te veranderen en om ook je wachtwoord daar aan te passen.

Terug naar “Forum Mededelingen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 0 gasten