Zin of onzin van bi-wiren/ bi-amping

Netkabels, interlinks, luidsprekerkabels, etc.

Moderators: Barry2001, Beheerdersteam

Gebruikersavatar
Luxjan
Berichten: 129
Lid geworden op: ma 24 jul 2006, 23:48
Locatie: Tongeren

Zin of onzin van bi-wiren/ bi-amping

Berichtdoor Luxjan » do 10 aug 2006, 19:10

Gegroet audiofielen,
Ik ga morgen beginnen met de bouw van speakers.
Het gaat dus over een bouwpakket.
Nu, in dit pakket is de aansluiting enkel voor 2 kabels voorzien, en dus geen bi-wiring voorzien/ mogelijk.
Mijn vraag is eigenlijk wat jullie ervaring is met bi-wiren of zelfs bi-amping.
Zou ik voor andere terminals gaan?
Goed is nooit goed genoeg.

Gebruikersavatar
rho
Berichten: 4734
Lid geworden op: di 24 aug 2004, 19:30
Locatie: Peer, België

Berichtdoor rho » do 10 aug 2006, 19:45

Erg veel verschil heb ik noot kunne horen bij bi-wiring. (zo goed als geen) Hoe het met bi-amping zit weet ik niet. Ik kan me voorstellen dat dat wel meer voordelen kan hebben, maar of die erg uitgesproken zijn durf ik me niet over uitlaten. De kosten aan versterkers liggen natuurlijk wel een pak hoger.


Bij het zelf ontwikkelen van een speaker is het natuurlijk wel handig om voor het hoog en het laag apparte terminals te hebben. Zo kan je het filter extern houden zolang de speaker in ontwikkeling is.

Ik zou in jou geval niet al te veel moeite doen om er een bi-wire terminal in te steken. Als je het niet gebruikt, is dat zelfs minder handig dan de terminal die je nu hebt.

Gebruikersavatar
jeroen_d
Ook commercieel actief
Berichten: 11689
Lid geworden op: za 28 aug 2004, 1:21

Berichtdoor jeroen_d » do 10 aug 2006, 20:20

Valt toch wel mee, het gat ietsje aanpassen voor een bi-wire terminal? Geeft optimale flexibiliteit voor bi-wiring, bi-amping en filteraanpassing. Ik zou dit altijd doen en het is niet nodig om meteen zo'n dure jongen te kopen voor 30+ euro.

Gebruikersavatar
rho
Berichten: 4734
Lid geworden op: di 24 aug 2004, 19:30
Locatie: Peer, België

Berichtdoor rho » do 10 aug 2006, 20:25

't Is dat er al een terminal in het bouwpaket zit. Als het niet echt nuttig is (het filter is reeds ontwikkeld) lijkt het mij te zot om het te vervangen.
Maar als er aan het filter getweaked gaat worden is het natuurlijk een groot gemak als je een bi-wire terminal hebt. (vertelt de ervaring me. :) )

Gebruikersavatar
jeroen_d
Ook commercieel actief
Berichten: 11689
Lid geworden op: za 28 aug 2004, 1:21

Berichtdoor jeroen_d » do 10 aug 2006, 20:29

Je hebt gelijk hoor. Maar je laatste opmerking snijdt ook hout. Mijn eigen ervaring en waarneming bij anderen vertelt me bovendien dat er bij ontzettend veel zelfbouwers zo'n moment komt dat ze aan hun eerste zelfbouwproject het filter gaan tweaken om te kijken of ze hem nog beter kunnen krijgen.

Gebruikersavatar
rho
Berichten: 4734
Lid geworden op: di 24 aug 2004, 19:30
Locatie: Peer, België

Berichtdoor rho » do 10 aug 2006, 20:38

jeroen_d schreef:Je hebt gelijk hoor. Maar je laatste opmerking snijdt ook hout. Mijn eigen ervaring en waarneming bij anderen vertelt me bovendien dat er bij ontzettend veel zelfbouwers zo'n moment komt dat ze aan hun eerste zelfbouwproject het filter gaan tweaken om te kijken of ze hem nog beter kunnen krijgen.


Good point.
Het is inderdaad niet veel werk en het kost ook geen stukken van mensen.... dus waarom niet he. :D

Gebruikersavatar
Luxjan
Berichten: 129
Lid geworden op: ma 24 jul 2006, 23:48
Locatie: Tongeren

Berichtdoor Luxjan » do 10 aug 2006, 20:53

Dat is dus beslist :wink:
Goed is nooit goed genoeg.

Gebruikersavatar
weidok
Berichten: 2542
Lid geworden op: di 21 sep 2004, 20:36
Locatie: Dokkum

Berichtdoor weidok » vr 11 aug 2006, 11:32

Luxjan schreef:Dat is dus beslist :wink:


Luxjan je kan het filter ook extern bouwen..
in een apart kastje.. kun je nog genoeg tweaken..

bi-ampen tja.. hangt van je verterking af he..
en dat is een persoonlijke smaak en die kan verschillen
zul je zelf moeten ervarinen denk ik :) :)
" there is no box like no box" :)

Gebruikersavatar
Luxjan
Berichten: 129
Lid geworden op: ma 24 jul 2006, 23:48
Locatie: Tongeren

Berichtdoor Luxjan » vr 11 aug 2006, 12:41

Ik dacht het filter in een ruimte te steken waar ik later makkelijk bij kan.
Toevallig heeft deze kast onderaan een 3-hoekige ruimte vrij.
En direct daaraan de terminals.
Enkel schroefverbinding van de onderste plaat, moet het effe zien wanneer ik zover ben, maar in ieder geval komt er een terminal met de 4 aansluitingen.
Goed is nooit goed genoeg.


Terug naar “Kabels”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot, erik1977 en 0 gasten