Opstelling speakers, sterk indraaien

Over mods aan je luisteromgeving

Moderator: Beheerdersteam

Gebruikersavatar
hsmeets
Berichten: 1704
Lid geworden op: zo 01 mei 2011, 22:18
Locatie: 0475

Opstelling speakers, sterk indraaien

Berichtdoor hsmeets » wo 18 jun 2014, 1:06

Geen vraag, meer een opmerking van algemeen nut.

Mijn luidsprekers staan in een niet al te grote ruimte (3,3x6,5mtr) en ik heb altijd al het idee dat het beter moet kunnen klinken ondanks de beperkingen van de ruimte. De luidsprekers staan een 40cm uit de hoeken en lichtjes ingedraaid (20 a 25 graden)

Een tijd geleden ergens eens gelezen om ze juist in zulke situatie (kasten dicht op de zijwanden) overdreven in te draaien omdat dan minder/later reflecties van de wanden je oor bereikt.

Dus de proef op de som genomen: de speakers staan nu 40 a 45 graden ingedraaid. De denkbeeldige assen vanuit de speaker snijden zich nu voor de luisterpositie ipv van er achter.

In eerste instantie had ik het idee dat het stereo beeld om zeep was geholpen maar dat was toch niet (even aanpassen van de hersenen?) en ik ben blijven zitten luisteren en na een drie-tal uren verschillende soorten muziek beluisteren toch wel te vreden over deze opstelling. Weergave is meer gedefinieerd/gearticuleerd, je hoort dat bv bij applaus goed: het zijn meer individuele klapjes dan dat het een brij is die meer op roze/witte ruis lijkt.


In de vorige opstelling was het niet vermoeiend om te luisteren maar in deze opstelling is de indruk dat het nog makkelijker is

Gebruikersavatar
Muug
Berichten: 1370
Lid geworden op: wo 31 jan 2007, 12:33
Locatie: East Flanders Fields

Re: Opstelling speakers, sterk indraaien

Berichtdoor Muug » ma 13 okt 2014, 11:39

ik kan mij inderdaad voorstellen dat het beter klinkt. Doordat je de speakers zo zwaar hebt ingedraaid, waardoor de geluidsstralen voor je heen passeren, vangen je oren het geluid zo goed als zeker meer rechtstreeks op, afin, zo stel ik het me voor. Toen ze minder ingedraaid stonden, denk ik dat je oren een mix kregen van rechtstreekse geluidstralen en geluid dat iets later weerkaatst werd op de muur achter je. Nu wordt het geluid meer naar de hoeken gestuurd, het zal daar wel nog steeds weerkaatsen, maar het nettoresultaat is volgens jou dat het dus beter klinkt. Plaatsing is meestal heel belangrijk, en het hangt ook sterk af van het soort speaker je hebt.

Gebruikersavatar
Henkjan
Beheerder / Site Admin
Berichten: 23330
Lid geworden op: do 01 jan 1970, 1:00
Locatie: Berkel en Rodenrijs

Re: Opstelling speakers, sterk indraaien

Berichtdoor Henkjan » ma 13 okt 2014, 14:12

als reflecties daardoor later komen zou dat je hersenen wel kunnen helpen ja..

zo opstellen is overigens iets dat Jordan aanbeveelt voor een aantal van hun ontwerpen

Gebruikersavatar
Leeuwarden
Berichten: 6904
Lid geworden op: zo 19 sep 2004, 14:47
Locatie: Nog niet gevonden

Re: Opstelling speakers, sterk indraaien

Berichtdoor Leeuwarden » vr 24 okt 2014, 13:01

Niet alleen bij Jordan, veel meer fabrikanten geven dit advies. Kruispunt voor de luisteraar. Vind het alleen zo bezopen staan in de kamer...


Terug naar “Akoestiek”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CCBot en 0 gasten